Huset brann ner, vad nu?

Permalänk
Inaktiv

Ok, nu har du framgångsrikt rensat bland prylarna. Nu har du mindre prylar att hålla reda på, att sköta, att städa och fundera över om du skall köra det till tippen. Fixat. Klart.

Var nu jävligt försiktig när du köper nytt. Ta det lugnt. Känn efter vad du verkligen behöver. Om du anammar en mera minimalistisk livstil kommer du se att det finns en befrielse i det. Som det heter i visan "freedom is when you have nothing left to lose".

En kul detalj, om du köper allt nödvändigt på IKEA så blir kvittot ungefär tre meter långt. Mera minimalistiskt så räcker det med två meter. Typ.

Permalänk

Mitt enda råd är att inte stressa in en lösöre-lista då det kan vara väldigt svårt/krångligt att komplettera i efterhand speciellt om de "stängt" ärendet.

Hände mig med ett förråd. kom på en del saker i efterhand men det var omöjligt att korrigera då ärendet var stängt.

Har två bekanta vars hus brunnit ned och som någon skrev ovan har det skötts fläckfritt från försäkringsbolagens sida.

Lycka till med allt.

Permalänk
Hjälpsam
Skrivet av Wasp:

Tjo, i söndags natt brann mitt och frugans hus ner. Vi båda och husdjuren kom ut men annars försvann i stort sett allting i elden.

Är det någon som vart med om detsamma som kan berätta hur processen går till? Just nu känner jag mig väldigt vilse och har ingen kontroll över någonting. Jag och frugan har börjat skriva ner vad som försvann men det är väldigt tungt psykiskt så det kommer ta tid.

https://i.imgur.com/MOjWJG0.jpg

Beklagar!
Skönt än då att ni klarade er, det är ju det viktigaste, allt annat kommer att ordna sig, även om det tar tid och är besvärligt.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 1700 | Saphire RX 5700 Pulse XT (Silent Mode) | 64 GB Kingston ECC | https://valid.x86.fr/z2ljhr | Stockkylaren | Bitfenix Whisper M 750W.
AMD Ryzen 9 5900X | AMD RX 5700 | 64 GB Micron ECC | https://valid.x86.fr/5krwxf
HTPC | https://valid.x86.fr/uuzli0 |

Permalänk
Medlem

RÅD TILL ALLA!
Brandvarnare, förlita er inte på den som sitter i hallen utanför sovrummen.
Sker något i sovrummen så är det troligtvis någon liten laddare som inte kommer göra största röken. Den kommer lägga sig som en tunn hinna efter taket och sjunka när den tappar värmen.
Den kommer alltså INTE fylla upp rummet för att sen gå ut i hallen.

Sätt upp brandvarnare centralt på husets alla plan och i ALLA sovrum.
ALDRIG PÅ VÄGG! Där kan det bli luftfickor som får röken att ta längre tid att ta sig till.

Tänk på att inte ha en rökdetektor framför en luftvärmepump!
Den kan trycka bort eventuell rök som skapas och då når den aldrig rökdetektorn.

Placera brandsläckaren i ert sovrummet så ni kan använda den för att ta er till barnens rum och sen ut.

Prata med er familj om en återsamlingsplats, inte 10m från huset. Ta 50m, kanske en granne.
Tänk om det är -20, då står du inte vid postlådan, då vill du till närmaste granne för att söka hjälp.

Många modiga män som omkommer när dom går in för att leta efter en person.

Tro fan inte att grannen bryr sig om din brandvarnare tjuter.
Tänk er själva om det går ett billarm på gatan utanför, du kanske kollar första gången lite lätt men 2,3 så skiter du i det. Vi är såna.

Ta hand om er och jag önskar att allt kommer lösa sig.
Beklagar det som hänt er, verkligen tur att ni är oskadda!

Permalänk
Medlem

Har aldrig varit med om något sånt här, men jag förstår tomheten som du och din fru känner just nu samt den enorma oron om hur framtiden kommer se ut. Men ni har åtminstone varandra och husdjuren kvar, vilket är det viktigaste då ni alla är ovärderliga. Och ni har som jag förstått det även haft hem- eller villaförsäkring, och när det gäller just såna här stora fall så brukar de flesta försäkringsbolagen vara skickliga, hjälpsamma och stöttande.

Något som jag kan rekommendera är att ni kontaktar någon utomstående som ni kan prata ut med. Många försäkringsbolag brukar ge ersättning för kristerapi när man har hemförsäkring, och att prata med en präst är ju alltid gratis, och präster ska inte underskattas vid såna här tillfällen.

Lycka till och ta hand om varandra!

Visa signatur

Intel i5 12600K | Asus TUF Gaming Z690-Plus D4 | Asus Geforce RTX 3060 Ti | 32 GB DDR4 | Fractal Design North | Corsair iCue Link H100i | Cooler Master V750 Gold i Multi

Permalänk
Medlem
Skrivet av anon214822:

Ok, nu har du framgångsrikt rensat bland prylarna. Nu har du mindre prylar att hålla reda på, att sköta, att städa och fundera över om du skall köra det till tippen. Fixat. Klart.

Extremt krasst inlägg, men jag kan ändå inte låta bli att hålla med lite. Alltså, inte som att det är positivt på något sätt - jag skulle inte vilja att det hände mig eller någon annan. Men nu har det hänt och det går inte att spola tillbaka tiden. Fattar att det är skitsvårt, men OM det går att försöka se det som en nystart (eftersom "bara" prylar gick förlorade, och ni kommer att få detta ersatt) så finns det mycket att vinna på att ha den inställningen.

Menar detta enbart som pepp. Försäkringsbolaget kommer att ersätta huset och alla materiella saker. Vissa saker går såklart inte att ersätta, men det andra kommer kanske t.o.m att bli bättre än tidigare. Det kommer bli en tuff period, men det kommer att ordna sig.

Skrivet av Lavaguden:

Mitt enda råd är att inte stressa in en lösöre-lista då det kan vara väldigt svårt/krångligt att komplettera i efterhand speciellt om de "stängt" ärendet.

Hände mig med ett förråd. kom på en del saker i efterhand men det var omöjligt att korrigera då ärendet var stängt.

Samma här, fast då gällde det ett källarinbrott. Efteråt kom man ju såklart på massor av saker som inte nämnts, och då var det för sent. Jäkligt svårt att försöka komma på allting, speciellt när man är skakad av det som hänt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av pv2b:

50% av vad dock? Försäkringsvillkor kan skilja sig mellan olika bolag, så två försäkringsbolag kommer inte komma nödvändigtvis komma överens om vad som ska betalas ut.

När jag själv ställt frågan till försäkringsbolag i en liknande fråga fick jag svaret att "det är okej att vara dubbelförsäkrad så länge man inte får dubbelt utbetalt" eller liknande.

50% i de fall där försäkringsvillkoren är lika. Skiljer sig försäkringsvillkoren så pass att bara det ena försäkringsbolaget täcker så står det försäkringsbolaget för hela kostnaden givetvis.

Visa signatur

AMD Ryzen 7 5800X3D | EVGA GeForce RTX 3080 10GB FTW3 ULTRA | ASUS ROG Strix B450-F Gaming | Corsair RM750X V2 | Crucial Ballistix Sport LT 3200MHz 16GB | Samsung 980 Pro 1TB | Crucial MX500 2TB | NZXT H500

Permalänk
Medlem

Shit asså. Beklagar. Liknande hände hos en kompis många år sedan. Turvis brann endast andra våningen ner. Kan inte ens tänka mig hur jag skulle hantera det rent psykologiskt om mitt eget hem brann ner.

Kontakta ditt försäkringsbolag då de kan hjälpa med temporärt boende och ge dig mer relevant information än vad vi kan göra. Fråga när ni kan få tillgång till bostaden för att se om något överlevde branden. Försök skriva ner alla ägodelar ni minns och gör en uppskattning om hur mycket ni betalade, vart ni köpte det och när. Sedan går kvitto kanske att fixa på dyrare saker(för försäkringsbolagets skull) om du kontaktar bolagen ni har köpt från. Som du sa, det kommer ta tid. Det viktigaste just nu är tak över huvudet och att ta sig in i rutinerna igen.

Det kan även vara bra efter ni har byggt upp att dokumentera de dyrare sakerna och ladda upp fotona till molnet eller liknande, + digital kopia på kvitton. Är en bra rutin att ha om något dyrare går sönder eller blir stulet.

Lycka till!

Permalänk
Medlem

Usch vad hemskt!
Men skönt att ni och djuren hann ut.
Gällande lösöre En bra grej kan väl att ta rum för rum vad för prylar ni hade. Och skriva ner och sen om möjligt så komplettera med bilder.
Sen för att det inte ska gå pengar i "onödan" så kanske ringa bredbandsleverantören, tv, larm osv och säga upp. För det kommer ni inte kunna använda på ett tag.

Visa signatur
Permalänk
Medlem

Låter hemskt!

Jag har aldrig varit i den situationen men ett litet tips som kanske kan hjälpa är att söka efter kvitton på din mail. Då borde du kunna hitta det mesta ni köpt på nätet i alla fall.

Permalänk
Avstängd

Jag beklagar djupt för den stora förlusten, främst alla fysiskt dokumenterade livsminnen och sentimentalt ärvda objekt från familj, släkt & vänner. Som andra nämnt så ligger det i ert bästa intresse att försöka få underlag (bilder, sparade kvitton & garantier, bankutdrag) för alla förlorade objekt, särskilt de mer unika objekten (saker och ting utöver möbler, köksredskap, sängkläder, kläder, städutrustning, tvättutrustning, garageutrustning, med mera).

Ett tips jag kom på är att När ni får möjlighet att gå igenom era bankkonton så titta efter stora betalningar ni har gjort och vart dessa har gått (företag, ta hjälp av banken genom att berätta om rådande omständigheter som då kanske till och med kan gå ännu längre tillbaka i era kontoutdrag än vad ni kan på internetbanken). Då kanske ni kan hitta de flesta kvitton för inköp till det huset.

(Kom ihåg att även ha ett genomgående underlag för inträdet i huset så att det understryker rimligheten att alla förlorade objekt med kvittounderlag faktiskt fanns där och inte från ett tidigare boende. Tyvärr kommer försäkringsbolaget att göra allt i sin juridiska makt att ersätta så lågt som möjligt.)

Kanske ni gjorde något inköp på något stort och dyrt som ni inte kan komma ihåg eftersom det kanske stod och samlade på sig damm i flera år? Då kan ni sedan eventuellt kontakta företaget det ni köpte från och begära en mänsklig god gärning om att rota i bokföringen för att plocka fram kvittounderlag (verifikationsnummer) till det inköpet.

Det är en mer krånglig väg för att hitta gamla kvitton men kan vara värt mödan för att få en så bra återhämtning som det går. Jag beklagar djupt återigen för den stora förlusten.

Skrivet av anon214822:

Ok, nu har du framgångsrikt rensat bland prylarna. Nu har du mindre prylar att hålla reda på, att sköta, att städa och fundera över om du skall köra det till tippen. Fixat. Klart.

Var nu jävligt försiktig när du köper nytt. Ta det lugnt. Känn efter vad du verkligen behöver. Om du anammar en mera minimalistisk livstil kommer du se att det finns en befrielse i det. Som det heter i visan "freedom is when you have nothing left to lose".

En kul detalj, om du köper allt nödvändigt på IKEA så blir kvittot ungefär tre meter långt. Mera minimalistiskt så räcker det med två meter. Typ.

Det är både fel tidpunkt och typ av exempel att nämna "minimalistisk livsstil" nu.

Visa signatur

"Företagsboendeförmedlare" | Min Überkill Dator: Processor: Intel Pentium P5 66 Mhz OC | Moderkort: ASRock P4I65G | Minnen: 2st Samsung 128MB PC133 | Grafikkort: Canopus GeForce 256 DDR | Lagring: IBM 350 4,4 MB | Operativsystem: DOS/360 | Chassi: Mercury Full-Tower ATX Chassis |

Permalänk
Medlem
Skrivet av Chromatic:

Fyfan alltså, sånt där kan verkligen förstöra ens dag

Förlåt men det här inlägget var så kul att det gjorde min dag!

Till TS: Oerhört trist att behöva gå igenom detta, beklagar verkligen.

Svårt att ge bra råd för något jag inte varit med om, men försök att se det som hänt ur en positiv synvinkel; det som hänt har hänt och hur tungt det än må vara så går det inte att ändra på, utan försök blicka framåt. Att enbart materiella saker försvunnit borde vara en stor lättnad, och förhoppningsvis är det saker som går att ersätta. När det hela sjunkit in kanske ni skulle på fundera vad ni faktiskt behöver av allt det ni hade. Jag tror att de flesta av oss faktiskt skulle må bättre om vi hade mindre prylar än vad vi har. Lycka till <3

Permalänk
Medlem

@Wasp beklagar verkligen vad som hänt dig och din fru.
Har ingen personlig erfarenhet utav de som hänt, men träffade en praktik för flera år sedan som då var mitt i processen som du precis skall påbörja.

Allt som Patrickpolly skrev i sitt inlägg är mycket bra saker att tänka på.
Förhoppningsvis har du tillgång till mycket digitalt antingen själv eller via vänner.

Några fler saker du kan tänka på kan vara att kolla digitala kvitton/orderhandlingar hos diverse E-handlare som du beställt grejer hos. Byggloggar här på forumet kanske kan vara till hjälp om dessa har skett i huset. Om du gjort en ”Hemma hos” kan också vara till hjälp.

Du får tyvärr förbereda på dig att detta kommer ta lång tid, där de troligen kommer pågå en bit in på nästa år.
Lycka till och glöm inte att ta stöd utav vänner genom detta då de kommer vara en jobbig process.

Visa signatur

MAIN » CM NR200P | Ryzen 3800X | ASUS STRIX X570-I | G.Skill Trident Z Neo 2x16 GB 3600MHz CL16 | Radeon RX 7900XTX Liquid Devil | Samsung 970 EVO Plus 1TB | Asus Loki SFX-L 1000W | EKWB Custom Loop | Sennheiser GAME One | Corsair Masterkeys Pro M | Logitech G502 Lightspeed Powerplay | HTC Vive Pro Wireless

NAS » Silverstone DS380 | Fractal Design 300W PSU | Core i5 3570k | ASUS P8Z77-I Deluxe | Corsair Vengeance LP 2x4 GB 1600MHz CL9 | IBM ServeRAID M5110

Använder Better SweClockers med Soitora's Mörka tema aktivt

Permalänk
Medlem

Inte jättemånga som nämnt det ännu men ändå några. Jag får ta och stämma in ändå - ordna med kristerapi på något vis. Visst är det hemskt traumatiskt att förlora hus och hem men det är ändå materiella saker och ditt försäkringsbolag kommer hjälpa till att ersätta. Foton, minnen och sådant går tyvärr inte att ersätta och det kan verkligen sätta sina spår så prata med ditt försäkringsbolag vad de kan göra för att hjälpa eller åk och prata med en präst - dom är ofta förbannat duktiga terapeuter.

Ta det sedan i sinom tid, försäkringen ersätter det materiella och terapeuten ser till att ni kan hantera det psykiska

Permalänk
Medlem
Skrivet av Wasp:

Tjo, i söndags natt brann mitt och frugans hus ner. Vi båda och husdjuren kom ut men annars försvann i stort sett allting i elden.

Är det någon som vart med om detsamma som kan berätta hur processen går till? Just nu känner jag mig väldigt vilse och har ingen kontroll över någonting. Jag och frugan har börjat skriva ner vad som försvann men det är väldigt tungt psykiskt så det kommer ta tid.

https://i.imgur.com/MOjWJG0.jpg

jag beklagar verkligen det fruktansvärda som hänt, tack och lov är alla individer vid behåll. Jag kom att tänka på ett inlägg jag såg på reddit för länge sedan "bra att komma ihåg"-inlägg typ. Det är en föredetta försäkringshandläggare som beskriver hur du ska gå tillväga när du listar upp allting som gick förlorat, exakt hur du ska skriva för att få ut så mycket som möjligt och lite generella råd.

Hoppas länken hjälper, lycka till med fortsättningen.

Försäkringsärende

Visa signatur

Ryzen 5 1600, Gigabyte 1070, MSI B350M MORTAR, Crucial 16GB, Samsung EVO 500GB, Define Mini C, Corsair RM550x (╯°□°)╯​︵ ┻━┻

Permalänk

Näe, fyfan vad surt asså, jag beklagar verkligen. Det är såklart jättetråkigt att du förlorat ditt hus och dina tillhörigheter, men det viktigaste just nu är att du och din familj lever och är oskadade!!

Visa signatur

Min profilbild beskriver hur jag känner mig just nu.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Julin:

RÅD TILL ALLA!
Brandvarnare, förlita er inte på den som sitter i hallen utanför sovrummen.
Sker något i sovrummen så är det troligtvis någon liten laddare som inte kommer göra största röken. Den kommer lägga sig som en tunn hinna efter taket och sjunka när den tappar värmen.
Den kommer alltså INTE fylla upp rummet för att sen gå ut i hallen.

Sätt upp brandvarnare centralt på husets alla plan och i ALLA sovrum.
ALDRIG PÅ VÄGG! Där kan det bli luftfickor som får röken att ta längre tid att ta sig till.

Tänk på att inte ha en rökdetektor framför en luftvärmepump!
Den kan trycka bort eventuell rök som skapas och då når den aldrig rökdetektorn.

Placera brandsläckaren i ert sovrummet så ni kan använda den för att ta er till barnens rum och sen ut.

Prata med er familj om en återsamlingsplats, inte 10m från huset. Ta 50m, kanske en granne.
Tänk om det är -20, då står du inte vid postlådan, då vill du till närmaste granne för att söka hjälp.

Många modiga män som omkommer när dom går in för att leta efter en person.

Tro fan inte att grannen bryr sig om din brandvarnare tjuter.
Tänk er själva om det går ett billarm på gatan utanför, du kanske kollar första gången lite lätt men 2,3 så skiter du i det. Vi är såna.

Ta hand om er och jag önskar att allt kommer lösa sig.
Beklagar det som hänt er, verkligen tur att ni är oskadda!

Bra info - och som tillägg så ha gärna brandvarnare som pratar med varandra (börjar en tjuta så börjar alla tjuta).

Visa signatur

Spelar du eller vill du spela Valheim? Joina vår dedikerade server och Discord. PM:a för inbjudan.

Permalänk
Medlem

Usch, sådant är inte kul, hoppas det blir så smärtfritt det bara går hos alla instanser nu! Viktigaste är ändå att ni tog er ut utan skador.

En bra sak som ALLA bör göra är att då och då gå runt och filma/fota det du har hemma, sen får du ha dokumentation på telefon/säker server/säkert moln. Det gör att man har lite lättare att se vad man hade, om det skulle börja brinna eller om någon bov skulle komma in och rensa huset.

Visa signatur

-~=| Louqe Ghost S1 MKII, Ryzen 5800X3D, Nvidia 4070 FE |=~-

Permalänk
Medlem

Tips är ju att rota igenom mailen efter fakturor, kvitton och liknande. samt logga in på tex jula och kjell och kika på insköpshistoriken. sedan skriva upp allt av det som inte är förbrukningsmaterial.

Visa signatur

CPU: Ryzen 9 3900x Noctua NH-D14 MOBO: TUF Gaming X570-PLUS GPU: GTX 980 RAM: 32 GB 3200 MHz Chassi: R4 PSU: Corsair AX860 Hörlurar: SteelSeries 840 Mus: Logitech G502 Lightspeed V.v. nämn eller citera mig för att få svar.

Permalänk
Medlem

Massa bra råd här, tror även en bra sak att göra när försäkringsbolaget vaknar är att börja drömma och tänka framåt. Att ha en positiv sak i allt detta nu tror jag är guld värt. Vill ni bygga nytt på samma ställe?

Visa signatur

Speldator :[I] AMD 5600X - 16GB fläskigt ram - AMD 580RX - AOC 32" Wide
HTPC : i5 3450S - 8GB G.Skill - Streacom F8

Permalänk
Medlem

Vad tråkigt att höra, skönt att ni klarade er utan skador!

Hoppas allt går bra med försäkringsbolaget, även om minnen i form av fysiska saker aldrig går att ersätta har man ju nu ofta mycket iaf av bilder digitalt och förhoppningsvis i molnet!

Kämpa på, det kommer lösa sig och bli bra!

Visa signatur

I7 12700K | Noctua Chromax NH-D15 | 48GB Corsair 3200MHZ | MSI PRO Z690-A | XFX MERC 310 Radeon 7900 XTX |1 TB WD Black NVME | 34" Samsung C34H890 100HZ Freesync | Fractal Design R6 | Corsair RMX 850W 80+ Gold | Win11 Pro | 500/100 Fiber

Permalänk
Medlem
Skrivet av Julin:

RÅD TILL ALLA!
Brandvarnare, förlita er inte på den som sitter i hallen utanför sovrummen.
Sker något i sovrummen så är det troligtvis någon liten laddare som inte kommer göra största röken. Den kommer lägga sig som en tunn hinna efter taket och sjunka när den tappar värmen.
Den kommer alltså INTE fylla upp rummet för att sen gå ut i hallen.

Sätt upp brandvarnare centralt på husets alla plan och i ALLA sovrum.
ALDRIG PÅ VÄGG! Där kan det bli luftfickor som får röken att ta längre tid att ta sig till.

Tänk på att inte ha en rökdetektor framför en luftvärmepump!
Den kan trycka bort eventuell rök som skapas och då når den aldrig rökdetektorn.

Placera brandsläckaren i ert sovrummet så ni kan använda den för att ta er till barnens rum och sen ut.

Prata med er familj om en återsamlingsplats, inte 10m från huset. Ta 50m, kanske en granne.
Tänk om det är -20, då står du inte vid postlådan, då vill du till närmaste granne för att söka hjälp.

Många modiga män som omkommer när dom går in för att leta efter en person.

Tro fan inte att grannen bryr sig om din brandvarnare tjuter.
Tänk er själva om det går ett billarm på gatan utanför, du kanske kollar första gången lite lätt men 2,3 så skiter du i det. Vi är såna.

Ta hand om er och jag önskar att allt kommer lösa sig.
Beklagar det som hänt er, verkligen tur att ni är oskadda!

Du låter kunnig om brandvarnare!

Har du något tips på bra brandvarnare? Jag satte upp två billiga optiska brandvarnare från Clas Ohlson i mitt resp. dotterns rum, men av någon anledning får de spel någon gång i kvartalet i samband med att någon går in på rummet. Jag gissar att det beror på damm som flyger från dörrkarmen, ånga från blöta kläder eller liknande - men oavsett vilket är det vansinnigt irriterande. Skulle därför bli oerhört tacksam på tips på bra och stabila pjäser som bara larmar på riktiga problem ...

Edit: Till trådskaparen har jag tyvärr inga råd, annat än att fokusera på att ta hand om varandra. Ni ska se att allt löser sig!

Visa signatur

Modermodem från ONOFF och bildskärmsutrustning från Electrolux. US Robotics 28.8K telefonuppringd internetförbindelse. Har en förkärlek för tysk tjejpop.

Permalänk
Medlem
Skrivet av bimbim:

Bra info - och som tillägg så ha gärna brandvarnare som pratar med varandra (börjar en tjuta så börjar alla tjuta).

Ha gärna brandvarnare som är bra på det som brandvarnare är till för, dvs upptäcka när det brinner.

Hellre flera stendumma brandvarnare som upptäcker bränder snabbare, än flera semi-smarta som klarar av att prata med varandra eller smarta som även pratar med ens mobil men som tar längre tid att upptäcka bränder...

Med det inte sagt att det inte finns semismarta och smart brandvarnare som är bra att upptäcka när det brinner eller dumma som är skräp....

Och går brandvarnaren för 1400kr/styck så finns ju risken att man bara köper en, eller att man inte byter ut den när man bör (dvs var 10:e år).

Permalänk
Medlem

Det där hände morsan och farsan den sista mars, försäkringsbolaget betalade ut max vad som gick för prylar/inventarier direkt.
Efter som det var totalt nerbränt så var det minst krångel så tyckte både vi och dom.
Det är händer att folk tar livet av sig när sånt här händer, så prata med en psykolog om det behövs. Försäkringsbolaget betalar.
Beställ hem huskataloger och börja titta på vad ni vill ha, det är rätt nära vintern, så har svårt att tro att ni hinner komma igång med bygget innan våren.

Sen är det tråkigt att bli av med alla prylar/minnen, men var glad att alla lever.

Visa signatur

5900X | 32GB DDR4 | EVGA T2 1000W | Nvidia 3080Ti

Permalänk
Medlem

Det viktigaste är att ni och djuren klarade er. Det näst viktigaste är att ni hade försäkring. Det hade inte en kompis och has familj när deras hus brann förra hösten så de fick ingen ersättning för den egendom och det hus som förstördes i branden.

Visa signatur

Intel i7-3770K@4,5GHz 1,275V - ASRock P67 Pro3 REV B3 - Corsair Vengeance Pro DDR3 2133MHz 2x8GB - MSI GTX 1080 Gaming X - Samsung 840 EVO 120GB - WD Caviar Black 6TB - Seagate SV35 2TB - Noctua NH-C12P SE14 - LG DVD+-RW - Seasonic Focus+ Gold 750FX - Antec One Hundred - Dell 25" UltraSharp U2515H 1440p

Permalänk
Medlem
Skrivet av bimbim:

Bra info - och som tillägg så ha gärna brandvarnare som pratar med varandra (börjar en tjuta så börjar alla tjuta).

Ja bra och dåligt.
Tjuter en så tjuter alla.
En ren instinkt är att du inte har en blekaste aning om vart röken startade eftersom hela huset låter och i värsta fall så går du ut och letar och sätter dig själv i fara.
Det finns rökdetektorer som även "pratar" och säger vart röken är.

Permalänk
Medlem
Skrivet av HappySatan:

Du låter kunnig om brandvarnare!

Har du något tips på bra brandvarnare? Jag satte upp två billiga optiska brandvarnare från Clas Ohlson i mitt resp. dotterns rum, men av någon anledning får de spel någon gång i kvartalet i samband med att någon går in på rummet. Jag gissar att det beror på damm som flyger från dörrkarmen, ånga från blöta kläder eller liknande - men oavsett vilket är det vansinnigt irriterande. Skulle därför bli oerhört tacksam på tips på bra och stabila pjäser som bara larmar på riktiga problem ...

Edit: Till trådskaparen har jag tyvärr inga råd, annat än att fokusera på att ta hand om varandra. Ni ska se att allt löser sig!

Om du inte har ett uppkopplat brandsystem så köp "vanliga" brandvarnare.
Men när du är duktig och vill se så dom verkligen funkar, köp då testgas.
Trycker du på knappen så vet du om den piper, men du har ingen aning om den faktiskt detekterar rök efter 10 år i taket och efter flertalet omtapetseringar med damm.

Permalänk
Medlem

Fan vad trist. Jag lider verkligen med dig. Min mormor och morfar gick igenom detta för runt 10 år sen, ett helt livsverk och en del av livet som försvann (bilder, personliga prylar och liknande).

Hoppas att allt löser sig för er och att ni har någonstans att bo under tiden.

Lycka till!

EDIT; Hur mår ni och djuren efter detta?

//C

Visa signatur

Jonsbo D31 Mesh
MSI B450M Mortar
AMD Ryzen 5800X3D
Corsair LPX 2x16Gb 3600MHz
AMD Radeon 7800XT Nitro +

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Wasp:

Tjo, i söndags natt brann mitt och frugans hus ner. Vi båda och husdjuren kom ut men annars försvann i stort sett allting i elden.

Är det någon som vart med om detsamma som kan berätta hur processen går till? Just nu känner jag mig väldigt vilse och har ingen kontroll över någonting. Jag och frugan har börjat skriva ner vad som försvann men det är väldigt tungt psykiskt så det kommer ta tid.

https://i.imgur.com/MOjWJG0.jpg

Usch och fy att höra men skönt ändå att ni alla klarade er. Hoppas allt löser sig på bästa sätt och lycka till med allt.

Skrivet av Tawen:

Hur fungerar det med dubbelförsäkran? Ifall man inte får full ersättning av någon artikel, kan man då säga att det delas upp mellan de 2 bolagen och får fulla summan?

Jag vet inte hur det är med hus men jag hade av anledning dubbla skadeförsäkringar under en tid då jag precis bytt bolag och de andra bolaget hade uppsägningstid. Under denna tid så skedde en olycka där jag cyklade omkull och fick en del ärr och skador. Då jag faktiskt var försäkrad på båda bolagen just då så fick jag också dubbla utbetalningar för sveda och värk och för ärr.
Jag vet inte om det skulle funka med ett hus då det faktiskt är rätt billigt att försäkra och att det finns folk som fuskar med försäkringar. Kan tilläggas att vår villaförsäkring är billigare än vår försäkring på hunden. Då är ändå huset värt ca 460 gånger mer om man bara ser till det materiella och inte räknar in lösöret.

Visa signatur

Chassi: Fractal Design Define R3 Black, Mobo: ASUS Z170 Pro Gaming, CPU: Intel i7 6700K, kylning CM Hyper 212 EVO, RAM: 32 GB Hyper X 3000 mhz, GPU: Nvidia MSI 1080 Gaming X, PSU: XFX Core Edition Pro 750W, Mus: Logitech G700, Tgb: Corsair Raptor K30, OS: Win10

Permalänk
Lego Master

Har nog egentligen inget att komma med förutom beklagan och uppmuntran om att det kommer lösa sig.

Det påminner mig däremot om att påskynda mitt tänkta projekt att dokumentera allt jag har hemma, både för stöld men uppenbarligen även för en totalbrand.

Visa signatur

* Vänsterhänt högerskytt med tummen mitt i handen.
* A franchises worst enemies are its biggest fans.
* 🖥️ i5 12600K | Z690 | 32GB | RTX 3070 | Define R6 | 48" 4K OLED | Win11 | 💻 Surface Go 3
* ⌨️ G915 Tactile | ⌨️ G13 | 🖱️ G502 X | 🎧 Pro X | 🎙️ QuadCast | 📹 EOS 550D | 🕹️ X52 Pro | 🎮 Xbox Elite 2
* 📱 Galaxy Fold4 | 🎧 Galaxy Buds Pro | ⌚ Galaxy Watch5 Pro | 📺 65" LG OLED | 🎞️ Nvidia Shield