Permalänk
Medlem

Ny på VPN

Jag är inne på att skaffa mig ett VPN och detta område är helt nytt för mig.
Det som jag önskar veta är ifall man kan på något sätt installera ett VPN på min router som då gör att alla enheter som är anslutna till denna är skyddade av mitt VPN, är det möjligt eller måste jag installera mjukvara för VPN på alla mina enheter direkt?

Sen undrar jag också om någon kan tipsa mig om ett bra VPN, känns som rena rama djungeln där ute när man söker..

Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

Det beror mycket på vilken router du har. Vissa har stöd för OpenVPN, vissa inte.

Jag rekommenderar Mullvad VPN - https://mullvad.net/ . Svenskt företag, många servrar runt om i världen, behöver inte skapa konto eller ange personuppgifter, betala månadsvis utan avtal eller bindningstid, mycket enkel app som bara fungerar.

Visa signatur

i7 8700K | Noctua NH-D15 | ASUS Z370-F | EVGA SuperNova G2 750W | Corsair Vengeance 4x8GB @ 3400MHz CL16 | KFA2 RTX2080 Super | Samsung 970 EVO Plus 2TB | LG OLED C2 42" | ASUS PG279Q

Permalänk

Att tänka på är att även om routern har funktion för användas som OpenVPN-klient finns risken att prestandan inte klarar av att leverera mer än några Mbit upp till 10Mbit, speciellt om den har några år på nacken.
Det går snabbt att göra en jämförelse om du kör genom VPN på datorn först och på routern sedan.

Permalänk
Medlem

Har du Bahnhof som bredbandsleverantör har de ett billigt och bra alternativ.

Visa signatur

🎮 Intel 13900K - RTX 4090 - 32GB 6000Mhz RAM - Samsung 990 PRO 2TB

Permalänk
Medlem

Jag rekommenderar AzireVPN, funkar kanon och lite billigare än de flests, dessutom får man publik IP-adress utan extra kostnad, tom. på alla 5 samtidiga anslutningar om man vill.

https://www.azirevpn.com/sv

Permalänk
Medlem

Stort tack för alla svar, jag har gått vidare och lyckats installera mullvad på den enhet jag vill ha mitt VPN på, det verkar fungera fint!

Permalänk
Medlem
Skrivet av evilurk:

Stort tack för alla svar, jag har gått vidare och lyckats installera mullvad på den enhet jag vill ha mitt VPN på, det verkar fungera fint!

får man fråga vad du får för hastigheter på mullvad?
skaffade just ett surfshark konto , får drygt hälften av min 1 gigabits lina, funtar på om man ska köra en refund o testa mullvad eller ovpn.

Edit; Snackade me supporten, och bytte protokoll till Wireguard, Nu går de snabbare, 800ner/900 up på speedtestet. Kanske sitter kvar på surfshark ett tag till då man har 30 dagars returrätt.