Min första AMD 5900X build - ser detta bra ut?

Permalänk
Medlem

Min första AMD 5900X build - ser detta bra ut?

Då var det dags igen för en ny rigg. Och det blir mitt första AMD-system jag bygger åt mig själv ever då jag kört på Intel sedan min första egenbyggda PC.

Jag tänkte bara kolla om någon har förslag på något som bör ändras, kolla så att allt är ungefär så optimalt det kan bli. Jag är lite osäker på tex chassi, nätagg, CPU-kylare och minnen.

Lista: https://newpc.ampy.se/

Klicka för mer information
Visa mer

Inkommande:

  • ASUS RTX 3080 TUF OC (har en bokning sedan 26/9-2020 och jag vet att någon som beställde 22/9-2020 fått sitt ASUS RTX 3080 TUF OC från samma återförsäljare levererat för 1-2 veckor sedan).

  • Bokning på AMD 5900X hos 3 återförsäljare (på NetOnNet och Komplett verkar jag vara på tur med nästa lass som kommer, lite otydligt..). Har även en bokning hos Webhallen på 5900X. Köper där jag får leverans först och makulerar de andra två beställningarna.

Användning: PC-spel, streaming, arbete i kreativa program så som Adobe Creative Cloud (PS, P Pro, AE, Ai osv), vanligt surfande/allmän användning (enorma mängder fönster/flikar i Chrome samtidigt som spelande osv).

Upplösning: 3440*1440 px + 2560*1440 px.

Överklockning: Överklocka CPU? Ja, självfallet kommer jag ge det ett försök! GFX? Ja, lite lätt OC på GFX.

Övrigt: Tanken är att ha möjlighet att sätta i ytterligare 64 GB RAM, därav 2*32 GB-stickor. Jag skulle gärna köra 3600 MHz-minnen CL 15/16, men priset drar iväg då för ofta minimala skillnader, så där känner jag att jag kan kompromissa lite. Vidare så ska kylaren (som presterar bara någon/ett par grader efter "värstingen" D15) enligt Noctua själva vara tillräcklig kylning med utrymme för lite OC också. Jag vill verkligen undvika en AIO och det utrymme som en D15 tar.

PS: Glömde skriva det, kommentarer ang. mängd RAM undanbedes. Jag har haft 32 GB senaste 8+ åren och det räcker definitivt inte för min användning idag + planer på att börja köra med RAM-disk igen ökar kraven där ytterligare. Som sagt är planen egentligen 128 GB, vilket det inte är omöjligt att jag köper på en gång.

Så, något som du tycker bör bytas ut och varför? Tack på förhand!

Permalänk
Medlem

32GB räcker

Permalänk
Medlem

Glömde skriva det, kommentarer ang. mängd RAM undanbedes. Jag har haft 32 GB senaste 8+ åren och det räcker definitivt inte för min användning idag + planer på att börja köra med RAM-disk igen ökar kraven där ytterligare.

Permalänk
Medlem

Ser bra ut men jag hade nog funderat en vända till angående noctua d15 eller aio om du vill överklocka en 5900x. Den drar ju en bra bit över 200w vid full load och jag tror en u12 får kämpa om man belastar CPUn länge, vilket jag antar du kommer göra mtp användningsområdet.

Permalänk
Medlem

Jag tror man vill ha v2 av det nätaggregatet också för att få dubbel matning till CPUn. Är osäker!

Permalänk
Medlem

Kika på Noctua NH-U14S istället.

https://www.inet.se/produkt/6308825/noctua-nh-u14s

Permalänk
Medlem
Skrivet av SectionX2:

32GB räcker

inte för AE

Permalänk
Medlem
Skrivet av erssn:

Håller med, betydligt tystare än NH-U12A.

Skrivet av aMpari:

Tanken är att ha möjlighet att sätta i ytterligare 64 GB RAM, därav 2*32 GB-stickor.

Risken att fyra DIMMs tillverkade i olika tidsperioder fungerar ihop är nog inte särskilt stor tyvärr, så du kan nog kalkylera med att du åker på att köpa ett kit den dag det blir dags att uppgradera.