Trådidén låter som ett utmärkt initiativ.
Finns så extremt mycket att sätta sig in i, -om man vill, men man kan givetvis även skippa hela konsol-biten om man så önskar.
Känner att man inte kan göra det levande utan att även blanda in lite historia, rörande Unix, GNU, Microsoft, Apple, IBM m.fl. då Linux i mångt och mycket kom till/formades till vad det är idag just p.g.a. hur licenser, proprietär kod och allmänt missnöje bland användare såg ut under början av 1990-talet. Linux och Open Source har ju trots allt inte uppstått i ett vakuum över en natt...
Men som första punkt hade jag gärna sett att man givit tips på nyhetskällor/podcasts, där man aktivt kan följa vad som händer inom Open Source världen, för att kunna skapa sig en bild av hur den fungerar. -Även om man inte har för avsikt att vara en del av den.
*Olika typer av distros, olika typer av pakethanterare, olika snabba utrullningstakter, olika sätt att ordna sina lagringsytor.
*Användarvänlighet, vad är det idag? Är det att allt fungerar/ser ut som Windows, Android eller IOS? Finns det bara ett sätt att göra saker på, en ultimat tillämpning? Fördelar/nackdelar?
*Konsol/terminal/kommandotolk/kommandoprompt, ja vad symboliserar det idag? Svart skärm med en blinkande markör?
Anledningen till att man hellre använder konsolen i den utsträckning man gör på Linux-baserade OS är att man där faktiskt kan vara oerhört effektiv, något man inte direkt kunnat påstå om motsvarigheten i Windows innan PowerShell började ta fart. Det bästa är såklart om du klarar av konsten att hantera dem båda och med det sagt använda rätt miljö till rätt ändamål.
*Olika DE's (Desktop Environments) -Varför finns det så många, varför ha flera olika?
*Den eviga frågan om drivrutiner och hur mycket bättre Windows-ekosystemet alltid ryktas vara på det.
Personligen har jag inte behövt installera en enda driver i Linux de senaste 7 åren. -Tror detta är mer av ett inrotat tänk hos Windows användare, att du måste installera drivrutiner, för så är det bara, annars fungerar ju inte hårdvaran, det tänket kommer med modersmjölken då inget annat än Windows-system lärs ut till nya datoranvändare.
*Tänket kring att: "Linux har ju funnits så länge nu att det borde vara förbi Windows och ha tagit över vid det här laget"
-Faktum är att det redan har gjort det, det syns bara inte för du kan inte "köpa Linux" bara sådär, då det är inte någon kommersiell produkt.
Övertagnadet har däremot inte skett på de premisser som desktopanvändare förväntade sig att det skulle hända. Med stora banderoller, fyrverkerier och kick-off partyn. Du måste själv engagera dig om du vill vara en del av det, ingen tvingar dig till det. Du måste själv göra valet.
Du kan köpa hur många datorer du vill hos El-giganten, de kommer aldrig att nämna Linux då de inte kan sälja det.
Du kan t.ex. köpa en Android telefon, eller en Chromebook, de använder sig båda av Linux-kärnan men ingenstans är det det som marknadsförs eftersom det bara är en komponent av produkten. Samma med din diskmaskin, router eller smarta frys etc. Det är här hela GNU/Linux diskussionen börjar ta vid, vad Linux egentligen kommer förpackat med, och hur det skiljer sig från en mer normal Linux distribution som backas av ett community i första hand.
*Open Source varför spelar det någon roll? Skulle Linux vara vad det är idag om det inte utvecklades enl. en öppen filosofi?
Att det är skillnad råder det nog inget tvivel om, att det ser ut som det gör har ofta ett ursprung i att något existerat tidigare men att det inte passat alla alt. saknats vettiga alternativ för tillämpningar.
Många tror nog i dagsläget att bara det går att starta upp så är allt frid och fröjd, men i en väldigt stor del av fallen är det inte riktigt så enkelt. Mycket ser ut som det gör p.g.a. omvägar kantade av patent, licenser, copyright, uppköp, konkurser, "intellektuell egendom" och inte nödvändigtvis för att det inte går att lösa med kod/hårdvara etc.
Skulle gärna se att man även går in på skillnader och relationer mellan kommersiella applikationer, Open Source, Freeware, Shareware, licenser och annat. Varför existerar storföretag som RedHat, Canonical, SuSE m.fl. då allt de gör "bara är gratis" för man kan väl inte tjäna pengar på något som bara är gratis? Någon måste ju betala?
Det finns som sagt hur mycket som helst att sätta tänderna i.
Även om inlägget är långt (för långt) har jag knappt skimmat på ytan av vad som är Linux och Open Source.