Köparens guide till nätaggregat
Köparens guide till nätaggregat
Hur kraftfullt nätaggregat behöver jag egentligen?
Det är viktigt att investera i ett ordentlig nätaggregat, inte minst om du planerar att inhandla ett påkostat grafikkort och överklocka. Som hjälp på traven finns flera webbtjänster som kan ge en grov uppskattning om ungefär hur hög uteffekt som krävs för att driva en viss datorkonfiguration, exempelvis Outervision.
Förenklad lathund
250-450 W: Slimmad datorkonfiguration med mindre krävande komponenter
450-650 W: Normal gamingdator med ett högpresterande grafikkort och ett gäng tillbehör
650-1200 W: Workstation/HEDT, SLI/Crossfire, rejäl överklockning etc.
Total uteffekt (anges i watt) är dock inte den enda måttstocken. Idag är uteffekten på +12 volt allra viktigast eftersom de mest krävande komponenterna använder denna spänning. Används flera grafikkort i SLI eller Crossfire ökar givetvis behoven ytterligare.
Har nätaggregatet flera linor på +12 volt (kallas ofta 12V1, 12V2 osv.) är det tyvärr inte så enkelt som att bara addera ihop de angivna amperetalen för att få fram total uteffekt. Amperetalet anger enbart när överbelastningsskyddet slår ifrån. Använd istället den klassiska formeln P/U = I eller enklare uttryckt: watt delat på volt är lika med ampere.
Exempel: Ett nätaggregat som anger 300 watt för maximal total uteffekt på +12 V ger följande uträkning: 300/12 = 25. Nätaggregatet klarar således av att leverera 25 A på +12 V.
Viktiga värden står angivna på nätaggregatets etikett.
Håll koll på måtten: ATX, SFX, SFX-L och TFX
För att vara säker på att nätaggregatet passar i ditt chassi behöver du framförallt hålla koll på yttermåtten (formfaktor), men även kontrollera så att nätaggregatets ventilation inte blockeras av chassits konstruktion. I de allra flesta fall är det sistnämnda inte något bekymmer, men ibland kan datorlådor ställa specifika krav på nätaggregatets design och utformning.
ATX (mer specifikt ATX PS2) är den överlägset vanligaste formfaktorn för normalstora datorlådor medan mindre och mer kompakta chassin ofta kräver en slimmad variant, såsom SFX. De allra flesta chassitillverkare anger formfaktor och maximala mått för nätaggregatet i datorlådans specifikation.
Välj ett effektivt nätaggregat
Eftersom det alltid uppstår förluster i spänningsomvandlingen kan ett nätaggregat aldrig uppnå 100 procents effektivitet (kallas verkningsgrad). För att vara snäll mot miljön, få lägre värmeutveckling och samtidigt undvika att betala onödigt höga elräkningar bör du kontrollera så att nätdelen certifierats av organisationen 80 Plus, gärna i någon av de högre effektivitetsklasserna.
I skrivande stund finns sex olika märkningar: 80 Plus Standard, Bronze, Silver, Gold, Platinum och Titanium, där senare är bättre och ställer högre krav på verkningsgraden. Högeffektiva nätaggregat brukar dock kosta en slant extra. Läs mer om 80 Plus och certifierade nätdelar här.
Kylning och ljudnivå
Vid spänningsomvandling uppstår förluster som blir till värme. Därför behöver nätaggregatet kylas, vanligtvis med fläkt. Den som gärna vill ha en tyst dator bör således leta efter en modell som håller låg ljudnivå, exempelvis genom att läsa tester här på SweClockers eller fråga andra medlemmar i forumet.
Det finns passivt kylda nätaggregat som klarar sig helt utan fläkt, men dessa ställer samtidigt högre krav på omgivningens temperatur och behöver fortfarande något slags luftflöde, exempelvis från chassits fläktar. Ett annat alternativ är så kallade semi-passiva nätaggregat, där fläkten stannar vid låg belastning.
Ett nätaggregat från Seasonic med 120 mm-fläkt.
Kabelstrumpor
Kabelstrumpor är ett extra lager isolerande material som buntar ihop sladdarna och gör dessa enklare att hantera. De motverkar även att skador uppkommer av exempelvis nötning mot vassa kanter. Många lite mer påkostade nätaggregat är försedda med kabelstrumpor.

Strumpförsedda kablar.
Kabellängd
Tänk på kabellängderna om du använder ett chassi med nätaggregatet på ett annat ställe än normalt. Sök i forumet för att ta reda på vilka modeller som passar. I nödfall finns alltid förlängningskablar att köpa. Kabellängder är ofta utskrivna på tillverkarens webbplats och i recensioner.
Kontakter
Även antalet anslutningar kan vara värt att lägga märke till. Vissa tillverkare snålar in på detta, vilket innebär att den som behöver fler anslutningar behöver köpa extra grenkontakter. Vill du installera många lagringsenheter eller använda flera grafikkort bör du kontrollera antalet kontakter och vilka kontakttyper som finns tillgängliga.
Modulära nätaggregat
Med modulärt menas att kablarna går att lossa från nätaggregatet. På så vis går det att undvika att få ett "råttbo" av oanvända kablar inuti datorlådan. Modulära nätaggregat kostar dock en slant extra.
Tänk på att det finns både fullt modulära och semi-modulära nätaggregat på marknaden idag. Med det sistnämnda är endast vissa av kablarna möjliga att lossa.
Modulära nätaggregat har avtagbara kablar.
Skillnad på tillverkare och varumärke
Det finns ett mindre antal kontraktstillverkare som producerar nätaggregat åt andra företag, som säljer dessa under eget varumärke. Till de högst ansedda kontraktstillverkarna hör Fortron Source Power (FSP), Seasonic och Super Flower.
Ofta varierar det vilken kontraktstillverkare ett visst varumärke använder. Exempelvis tillverkas vissa av Corsairs modeller av CWT medan andra kommer från Seasonic.
Mer läsning:
> Så fungerar nätaggregat
> SweClockers tester av nätaggregat
» Kontakta oss » SweClockers på Facebook » SweClockers på Youtube » Blips of SweClockers (Spotify) » Pappa till Moderskeppet 1–3 » SweClockers chefredaktör 2007–2015 (Team Jonas, Emil, Jacob och Ytterberg)