Permalänk

ASUS A78NX Deluxe

Tjena,

jag har ett A7N8X Deluxe och kan inte få klarhet i om jag kan ha en SATA2-disk i den? Någon som vet?

Det enda jag kan utläsa ur manualen är,

Two headers support serial ATA133 devices.

(2x7-pin PRI_SATA1, SEC_SATA1)

Om jag inte kan ha SATA2, vad ska jag leta efter då?

Vet att jag kan ha IDE-diskar men vill ha bättre, och kommer jag uppgradera helt och hållet någon gång i framtiden vore det skönt att kunna ta med sig diskarna.

Tack på förhand
/Svamptrollsjägaren

Visa signatur

Asus P5B-E Plus. Intel Core Duo E4300@1,83GHz. Scythe Infinity. Corsair Value S. PC5300 DDR2 2048MB. Sapphire Radeon X1900GT 256MB

Permalänk

Ditt moderkort stödjer inte Sata2, bara Sata1. Däremot så kan man köra sata2 diskar som sata1 genom att bygla dem till sata1 körning lr göra det genom mjukvara (fast kolla upp det för säkerhets skull innan du köper den tilltänkta disken).

/Metronome

Visa signatur

Jag har en dator.

Permalänk

Ok, är inte alls high på det här. Det enda jag fick förklarat för mig av snubben jag snackade med på komplett var att SATA2 var bakåtkompatibel, alltså att mitt moderkort stöder denna typ av hårddisk.

Och av vad jag sökt fram på nätet så ska det inte vara några problem med att koppla in SATA2 i en SATA1 port. Den kommer då att prestera som en SATA1 disk, vilket inte spelar mig någon som helst roll.

Huvudsaken är att det går, annars måste jag springa och lämna tillbaka min nya Samsung 400 GB... och det slipper jag helst.

Jag expanderar min tråd genom att ställa en fråga. Jag saknar floppy på min dator. Av vad jag har förstått så måste man fixa drivrutiner för att kunna köra XP på en SATA-disk. Kan jag göra en CD med drivrutiner, är det svårt? Eller är det bara att bränna som vanligt?

Eller, måste jag ha floppy?

Visa signatur

Asus P5B-E Plus. Intel Core Duo E4300@1,83GHz. Scythe Infinity. Corsair Value S. PC5300 DDR2 2048MB. Sapphire Radeon X1900GT 256MB

Permalänk

Hmm bra fråga, den vågar jag inte svara på hehe... Själv har jag alltid kopplat in en floppy tillfälligt (kan ju iofs vara lite svårt om man inte har nån liggandes), annars kan du också kolla om du kan ställa din sata disk på IDE-mode i bios, då körs den som en vanlig IDE-disk och behöver inga extra drivrutiner. Dom kan du installera sen efteråt.

Visa signatur

Jag har en dator.

Permalänk
Medlem

Moderkortet klarar SATA2 diskar som redan konstaterats men kör då i SATA 1 hastighet. Fungerar utmärkt på min andra burk.

Asus A7N8X serien kräver en floppy om du skall installera windows på på disken eftersom kontrollern SIL3112 räknas som ett externt PCI kort. Notera att det inte går att använda skiva eller USB minne med XP, en funktion som kommit först nu i Vista.

Har du redan windows på en annan enhet så är det bara i windows se till så du installerat drivrutinen för kontrollern så löser sig allt själv... Bara isf att partitionera och formatera under diskhantering.

Visa signatur

Primär maskin: iPad Pro 12,9tum 2022 med Magic Keyboard.
Sekundär maskin: Ryzen 9 5900x, Radeon 7900 XTX, 32GB RAM, monitor: OLED42C24LA
2st NUC 9 Pro Kit - NUC9VXQNX Ubuntu server för diverse.
PSN ID:iller Xbox live:illerG Wii U:illerG Switch:iller

Permalänk
Medlem

Du kan också integrera din SATA-drivrutin i din installationsCD för Windows, mha. nlite. www.nliteos.com