Permalänk
Medlem

Undervolta Nexusfläktar

Hej! Sitter och funderar på hur jag ska undervolta mina Nexusfläktar. Det bästa är nog att löda på ett motstånd på vardera fläkt. Är väldigt dålig på ellära så tänkte dubbelkolla med er om jag räknat rätt. Jag vill få ner spänningen till ~7V, fläktarna drar 0,3A. Är rätta formeln för att räkna ut motståndet (12-7)/0,3 = ~17Ohm? Tacksam för all hjälp

Permalänk

Koppla mellan 12v och 5v (använd som fläktens jord) från nätagget så får du 7v direkt utan en massa strul

Permalänk
Medlem

Nja, även om jag har ett bra nätagg så vågar jag ändå inte göra det, men tack för tipset

Permalänk
Citat:

Ursprungligen inskrivet av ElZoido
Nja, även om jag har ett bra nätagg så vågar jag ändå inte göra det, men tack för tipset

Nätagget mår faktist bättre av att koppla att fläktens jord är på +5v istället. fråga mig inte redigt varför men så är det bara. det är förhållanderna mellan de olika spänningarna som bestämmmer.

Bara koppla in 5v som minus på en fläkt. har du ett bra agg så händer inget om du gör fel de finns de flesta skydd som tänkas kan behövas.

Permalänk
Medlem

Ok, får väl ge det en fundering och läsa på. Men om jag nu löder på att motstånd, har jag räknat rätt?

Permalänk

Du får tänka på att fläkten inte drar samma mängd ström ifall du drar ner spänningen över den, så då tror jag inte att din uträkning funkar riktigt. Mät med multimeter över fläkten när den snurrar på 12V och mät upp resistansen i den. När du har gjort detta så kan du börja spänningsdela, den högsta resistansen får högst spänning.

T.ex:

fläkt = 100 ohm och resistor = 50 ohm, 12V kopplas på.
Då kommer alltså fläkten ha 12(100/150)= 8V över sig.

En eldriven motor får högre resistans ju snabbare den snurrar, så du MÅSTE alltså mäta upp resistansen när den snurrar. Ändå så kommer detta antagligen ge ganska dåligt resultat i slutändan eftersom fläkten snurrar segare i 7V än i 12V, så kort och gott: Koppla mellan 12V och 5V, det är en beprövad metod och medför lika stor skada som att doppa foten i havet.

EDIT: Envisas du fortfarande så tycker jag du ska skippa resistorn helt och köra med potentiometer!

Permalänk
Medlem

http://www.gtek.se/index.php?mode=item&id=457&session=14b4674...
Billigare än en potentiometer samtidigt som den inte tar plats och man slipper kablarna. Eftersom du ändå tänkt att köra i just 7v så är ju potentiometerns steglösa justering inte speciellt attraktivt ändå, eller hur?

Permalänk
Medlem

Från början hade jag tänkt beställa ett gäng sånna men tyckte att det vore roligare och billigare att göra det själv genom att löda på ett motstånd, dessutom borde samma problem uppstå med den som att löda själv, dvs att spänningen blir inte nödvändigtvis 7V beroende på vilken fläkt man använder.

Saxat från SPCR angående RC56:

"The exact amount of the voltage drop depends on the fan's impedance. With the 0.2A Zalman fan, the drop is around 6V, which means the fan runs at 6V. The resistor dissipates 0.55 watts, and gets a bit warm.

The voltage drop with the 0.07A Panaflo 80mm "L" fan is only a bit over 3V. The Panaflo gets nearly 9V -- a bit too high for many of us, but still not useless in many apps. "

Permalänk
Medlem

Att ta 7V från nätagget mellan 12V och 5V ska inte vara några problem alls så länge nätagget belastas mestadels mot jord i övrigt. Men om du startar nätagget utan dator inkopplad bara för att testa en fläkt eller så, så kan nätagget automatiskt stänga av sig själv om du använder denna metod för att få 7V då den får ström i fel riktning på 5V.

Men om du vill använda motstånd istället så går det naturligtvis också bra. Dock så stämmer inte riktigt din uträkning. Du gör felet att du antar att fläkten drar 0,3 A oberoende av vilken spänning den får. Fläktmotorer kan ganska väl modelleras som en resistor. Så här följer en uträkning som är noggrannare:

U = R*I
R = U/I
I = U/R
P = U*I

Imotor[12v] = 0,3 A

Rmotor = Umotor/Imotor[12v] = 12/0,3 = 40 Ohm

Imotor[7v] = Umotor/Rmotor = 7/40 = 0,175 A

Rresistor = Uresistor/Imotor[7v] = (12-7)/0,175 = 5/0,175 = 28,5 Ohm

Presistor = Uresistor*Imotor[7v] = 5*0,175 = 0,875 W

Dvs du behöver en resistor på 28,5 Ohm (27 Ohm är närmast) som minst klarar en effekt på 0,875 Watt (1 W är närmast). Får du inte tag på ett motstånd som klarar av den effekten så kan du ta två 57 Ohm (56 Ohm är närmast) 0,5 Watts motstånd och parallell-koppla dem. Eller fyra 114 Ohm (120 Ohm är närmast) 0,25 Watts motstånd parallell-kopplade.

Permalänk
Medlem

Tusen tack för det utförliga svaret! Du borde göra en tråd om hur man räknar som klistras. Hittade dessa hos Elfa som borde fungera för ändamålet.