Permalänk
Medlem

Zepto 6324w tvärdog!

Hallå, hoppas någon har någon idé om vad som har hänt med min laptop. Jag beskriver mina problem och åtgärder så koncist som möjligt nedan:

Dator:
Zepto Znote 6324w
2Gb RAM, 2.00 C2D
Ubuntu 8.10
6-cells litiumbatteri
ca 15-månader efter inköp

1. Datorn har helt plötsligt slut på batteri, trots att adaptern är inkopplad (kör nästan aldrig utan adapter, kackig batteritid). Jag försöker starta den igen, skärmen skiftar stegvis mellan mörkaste och ljusaste inställningen. Även under start, innan OS:et laddas.

2. Laddningsindikator-LED:n blinkar på ett mer eller mindre oregelbundet vis medans adaptern är inkopplad och datorn avstängd.

3. Efter lite forumgrävande hittar jag ett (någorlunda relaterat) tips att ta ut båda batterierna (alltså även det lilla batteriet som är åtkomligt vid minnesmodulerna).

4. Efter föregående åtgärd blinkar inte ens indikatorn när adaptern är inkoppland. Tar jag ut batteriet och trycker försöker sätta på datorn med adaptern inkopplad blinkar samtliga LED:s blått under ett ögonblick och sen händer ingenting.

Frågan är: Vad i helskotta är det som är trasigt? Batteriet? Adaptern? Eller kontakten i datorn? Och var vänder jag mig? Garantin har gått ut. Jag anmälde ett mindre fel innan garantin gick ut, och blev försäkrad om att de kunde laga datorn senare (behövde den för jobb utomlands just då). Jag tvivlar på att Zepto fixar detta fel bara för att laga min trasiga högtalare sen? Hjälp, någon? Blir väl den lokala PC-meckarbutiken imorgon antar jag. Men vill gärna ha lite input då jag känner mig helt clueless.

Permalänk
Medlem

lyser den lilla gröna LED:n på själva adaptern?

du skriver: "skärmen skiftar stegvis mellan mörkaste och ljusaste inställningen"

detta är en stor hint om att adaptern kan vara defekt,

Permalänk
Medlem

Mycket riktigt, den gröna LED:en på adaptern lyser. Numera verkar batteriet vara helt urladdat, datorn startar således inte alls. Jag misstänker att kontakten från adaptern sladden som går till datorn glappar/är trasig. Eller så är själva adaptern paj trots att dess indikator lyser?

Den lokala PC-mecken vill ha 400:- för att felsöka. En ny adapter från Zepto kostar 700:- och ett nytt batteri kostar drygt 1200:-

Jag känner mig något körd, då mitt dumma as inte hade backat upp det databasprojekt jag har pulat med. Någon som kan sprida mer ljus över detta? Jag misstänker att jag får köpa ny adapter, det skulle vara surt att punga ut 400:- jag inte har för att få detta bekräftat genom en felsökning på PC-mecken. Någon som bor i Linköping som har en Zeptoladdare och några minuter att avvara?

Permalänk
Medlem

kontrollera runt om "huvudet" på själva laddstickan, se om kabeln ser ut att ha ett kabelbrott, adaptern ger ju strömm i och med att lampan lyser, men det kanske tar stopp i själva kabeln.

kolla även honan i datorn, om den kontakten rör på sig om du pillar lite med något plastföremål på själva metallpinnen. den kan vara bruten.

du kan testa med en annan laddare än just en till zepto. så länge stickan ser någerlunda lika ut, och har max: 19v 4,74a som kapacitet,
laddare är någerlunda standardiserade i dagens läge, kan t.ex använda samma laddare till mina 3 laptops där hemma

inget jag rekommemderar för längre bruk, men enbart för att testa så att det är den.

Permalänk
Medlem

Re: Zepto 6324w tvärdog!

Exakt samma problem uppstod för mig med min 6224 i november förra året. Det var AC-adaptern som spökade. Fick Zepto att skicka mig en ny adapter, något som löste mitt problem. Dock hade jag väl "turen" att problemet uppstod innan garantin gick ut och att jag fick tummen ur för att kontakta dem innan.

Visa signatur

Intel 9700K // EVGA RTX 2080 XC // Corsair LPX 16GB 3200MHz // Samsung 860 EVO 500GB // GIGABYTE Z390M // Corsair RM750X // Noctua NH-U12S // Asus 27" ROG PG278QR // Logitech G Pro // Ducky One 2 TKL

Permalänk
Medlem

Tack för hjälpen! Jag ska kapa en adapter av nån kursare och förhoppningsvis få bekräftat att det bara är den som spökar.

Permalänk
Medlem

Låter som exakt vad jag råkat ut för med min 6625wd i förrgår. Själv har jag dock ingen annan adapter att testa med, så jag följer tråden med spänning!

Permalänk
Medlem

Jag fick exakt samma fel med min 6224 alldeles nyss.
Provade med en annan likadan adapter och då laddades batteriet och allt fungerade utan problem.

Var också rädd för att det skulle vara något fel i datorn, men uppenbarligen är det adaptern som har fått för sig att jävlas.

Permalänk

Jag hade också nyligen samma problem. Förra termin var jag utan dator ett tag, övervägde att skicka hela kalaset till danmark, men tog mitt förnuft till fånga, strundade i garantin och fick den felsökt hos en bekant tekniker. Var bara att slänga in en ny adapter.

Permalänk
Medlem

Jag har testat med en annan adapter, dock en för svag sådan. Det funkar skapligt, får beställa en ny adapter så fort som möjligt helt enkelt.