Permalänk
Medlem

Börja lev som en kyrkråtta och acceptera det. Börja samla på dig fonder/aktier och behåll långsiktigt.

Jag har haft lite små koll på aktie/fondmarknaden sen 2013, såg en tråd på fragbite om "hur man blir rik" och såg en kille som gick in tungt i Fingerprints card aktie. Den har gått upp 5 347% på 3år. Just då skrattade folk åt han.

Visa signatur

=)

Permalänk
Avstängd

Spontant skulle jag säga att sätta sig in i aktier är en god idé. Dels så finns det en god potential till att göra bra med pengar över lång sikt men ibland händer det också så klart att du hittar bolag som rusar iväg och helt plötsligt sitter du där med en respektabel aktieportfölj.

Jag är inte på något sätt rik men jag gjorde min första mille på poker under pokerboomen runt 2004-2007. Jag lade sedan ned pokerspelandet i takt med att coachingsiterna börja dyka upp och fler och fler började lära sig hitta läckor och skaffa sig en edge runt borden och till slut så började sakta men säkert min winrate att sjunka och jag kände att det var dags att antingen göra någonting annat eller själv utveckla mitt spel. Jag var ganska trött på pokerspelandet vid det här laget så jag valde det första alternativet.

Så jag började med aktier istället och har nu en utdelningsportfölj som fokus och sedan har en portfölj för att spekulera i mindre bolag med potential. Aktier är alltså ingenting jag håller på med på heltid under är endast någonting som jag sysslar med några timmar i veckan eftersom att jag tycker att det roligt och väldigt intressant och framför allt väldigt lärorikt och man får en god insikt i hur bolag fungerar.

I år har det dock varit ett fantastiskt år hittills för min del och det är tack vare både Starbreeze och Fingerprint Cards som båda bolagen har gjort ett rejält klirr i kassan. Jag har bara sysslat med aktier i ca 5 år nu och detta året har överträffat alla de tidigare åren sett till vinsten. Ganska mycket "tur" med andra ord.

Andra alternativ att göra pengar på är ju köpa och sälja fastigheter. Har en kollega som gjort ett par miljoner de senaste två åren på att köpa och sälja bostadsrätter vid rätt tidpunkt. Ingen direkt raketforskning utan det handlar snarare bara bra timing. Även här så har "tur" ganska mycket med saken att göra och det faktum att han sålde sin första bostadsrätt med en vinst på över en miljon.

Permalänk
Medlem

OBS Har inte läst genom tråden!

Det finns mycket pengar inom fastigheter. Ifall du har kunskap kan du köpa något billigt, rusta upp det och sälja direkt efter med värdet du fått genom renovering. Eller så sparar du huset/bostadsrätten och säljer senare när värdet gått upp.

Visa signatur

14700k @ Stock . 32GB @ 4000MHz . 3070 @ +100/+800MHz
240+360 rad custom loop

Permalänk
Medlem

Vad man än ger sig in på - se till att bli riktigt duktig genom hårt arbete - öppna sinnen och kritiskt tänkande samt självinsikt är en bra början...

Permalänk
Medlem

Det finns bara två sätt att få pengar (1) Sno dom (2) Få någon annan att ge dig dom.

(1) Tänker jag inte direkt ta tag i, det får du fixa själv om du är så lagd. (2) däremot handlar antingen att göra något åt någon eller att sälja något till dom.

Att göra något åt någon handlar om att skaffa ett jobb eller expertis som är "säljbar", detta är mer eller mindre upp till dig och alla andra jobbare. Enda som man skall ha i åtanke är att den kunskap man säljer skall vara eftertraktad.

Tyvärr är det inte så att du kommer få ut så väldigt mycket pengar från det pga skatte klimat etc. Det bästa sättet är nog att starta egen firma, då kan du fiffla lite med skatteavdrag och företagsutgifter etc.

När det gäller att sälja saker så var det en knös som en gång sa "A fool and money are easily parted", du måste bara hitta något som folk vill ha oavsett hur dumt det är och sedan försöka sälja det, ett typiskt exempel är Ashley Madison!

Det finns två saker att fokusera på (1) Hitta det du skall sälja och (2) Kan du göra det. T.ex. Angry Birds; fyller ett simpelt behov att skingra tråkighet och kan uppskattas av alla, har du kompetens att programmera eller resurser att få någon att göra det åt dig.

Tyvärr är det alltid så att ideen är den mindre delen av ekvationen, realiseringen av ideen är det som är det svåra.

PS: Nämner inte aktier/fonde etc. för det är i min mening mer om förvaltning av pengar. Att bli rik på aktier är lite mer som ett lotteri...

Permalänk
Medlem

Sälja knark, spela osv.... vad är det för barnsliga svar?

Hårt jobb och jävla annama! Utgifterna ska inte vara högre än inkomsterna, när du får för dig att "spendera" så se till att det är en investering mer än ett nöje.

Med 25 tusen så kan du sätta undan 10% av din lön, vad är det för dig idag utan större familj? En riktig helkväll på krogen en helg?
1. Starta ett ISK konto (Kostar inget)
2. Investera 80% av slantarna i Globalfonder (får inte kosta mer än 0.40%, allt över är dyrt)
resten kan du göra på en gratis sverigefond t.ex Avanza eller Nordnet.
3. Du gör en överföring från ditt lönekonto den 25:e varje månad men du köper inte förrän den 10-15 (alla andra köper runt löning och trissar upp priset)
Gör så i 3-5 år.

På 3 år så borde du fått ihop ett kapital på ca 85 tusen. Investera de i 10-tal basaktier.
För få så blir det mer risk, 10 st räcker för att sprida riskerna.
När det blir utdelning för vissa aktier varje år så återinvesterar du de i antingen samma aktier eller i fonder.

Det här är pengar som ska jobba åt dig, det är inga pengar du ska leka med nu.
Ju längre du låter pengarna sitta desto mer växer de, ränta på ränta effekten.

så sammanlagt när du är 40 år så borde ditt kapital vuxit till ca 2 miljoner tack vare att du lät pengarna sitta kvar plus att sparade 2000 kr varje månad.

När du är 50 år ska de ha vuxit till 6 miljoner och när du fyller 65 år kan du ge dig en klapp på axeln och titta på kontot... 10 miljoner.

Hur svårt kan det vara? oroa dig inte för oroliga tider... de kommer alltid, det gäller bara att ha is i magen och en långsiktigt tänk. Alla kan glida runt med lånade pengar med snygga klockor och bilar... skiten ska betalas också.
Men det är roligare att betala för saker när man har pengar än att man måste låna till sig skiten.

Visa signatur

It is impossible to defeat an ignorant man in an argument.
William G. McAdoo
My definition of an expert in any field is a person who knows enough about what's really going on to be scared.
P. J. Plauger, Computer Language, March 1983

Permalänk
Medlem

Jag blev "rik" genom tur och hårt arbete.

När jag sa upp mig år 2000 för att börja plugga systemvetenskap på gamla dagar så kom min före detta chef med ett erbjudande om att bli VD och delägare i ett nystartat företag baserat på ett konkursbo han köpt. Efter två minuters betänketid så sa jag ja tack.

Jobbade runt 10-12 timmar om dagen i fem till sex år och kunde sedan ta det lite lugnare. Efter de första åren så blev aktieutdelningarna bättre och jag drog in en hel del pengar den vägen (bra mycket lägre skatt än lön om man uppfyller rätt villkor). Efter tolv år (2012) så var jag rätt trött på jobbet och majoritetsägaren i företaget ville byta VD så jag hoppade av och sålde senare mina aktier i bolaget tillbaka till de övriga ägarna. Vinsten av denna affär har mer eller mindre gjort mig ekonomiskt oberoende vid en ålder av strax under 50 och jag kommer antagligen inte att söka något mer jobb så länge jag lever.

TL;:DR: Lönearbete gör dig icke rik, bara eventuella aktieaffärer eller smarta företagsengagemang kan fixa saken. Om du inte är född med silversked i mun och kan ärva dina föräldrar.

PS: Omsättningen i det nystartade företaget jag tog över ökade från ca. 36 mille första året till 440 mille tolv år senare och det var den ökningen som gav mig bra betalt när jag hoppade av.

Visa signatur

Core i7 5820K @ 4.5GHz | Asus Strix X99 Gaming | Palit Super Jetstream GTX 1080 | 16GB Corsair Vengeance LPX DDR4 2666MHz | Intel® 750 SSD 400GB PCIe, Samsung 840/850 Evo 750GB & 1TB | Asus 12x Blu-Ray Combo | Phanteks Enthoo Luxe | 3x Nanoxia Deep Silence 140mm + 5x 120mm | Corsair H105 | Corsair AX1200i 1200W | Windows 10 Pro | Asus ROG Swift PG348Q | Audio Pro Addon T12 | Sennheiser HD650 | Corsair Vengeance K70 | Mad Catz R.A.T. 7 MMO

Permalänk
Medlem

Problemet är att du vill ha allt...

Att bli millionär handlar om att skära alla onödiga utgifter, men det funkar ju inte i ditt fall.
Eller tjäna mycket från arbete/arv/avkastning etc.

Dessa snubbar och tanter har en point. (för att få ihop sin million)
http://www.kanal5play.se/program/1037364548
Men vem vill leva så???

Visa signatur

42? Seven and a half million years and all you can come up with is 42?!
► FD Define R2 | Win10Pro | i7-3770K | Hyper212+ SP120PWM | P8P67 PRO | CML8GX3M2A1600C9 | 1080 Ti | AX750 | Asus VG27WQ | HP Z27n |► Realme GT Master |

Permalänk
Hedersmedlem

*Tråd rensad i enlighet med §1/§8*
/moderator

Visa signatur

Danskjävel så krattar som en skrivare...

Permalänk
Medlem
Skrivet av itkoll:

Man blir ej rik av att jobba``

Inte direkt men indirekt är det mer än möjligt. Man kan bli mycket rik på att spara och investera det man jobbar ihop. Ränta på ränta.

Hursomhelst. Det är egentligen inte svårt att bli rik, det är bara någonting bankerna vill få dig att tro. Det som är svårt är att bli rik fort, det kräver tur.

Visa signatur

SLI Titan X - i7 5960x 8-kärnig - Asus Rampage V - 32 GB Corsair Dominator - Intel 750 2200 MB/s Pcie-disk.

Permalänk
Medlem

Jag har också börjat handla på börsen, det känns som den bästa vägen är att köpa aktier i starka företag som år efter år delar utdelning och som kan stå emot sämre tider.

Att se utdelningen som vinsten snarare än att köpa vid rätt tidpunkt och sälja vid rätt. Givetvis är det ju värt att ha en del likvida medel tillgängliga för ytterligare köp när börsen dalar.

Jag blir dock lite osäker på om det är läge att pumpa in allt för mycket pengar i börsen nu om man kikar på diagrammet i länken nedan.

http://finance.yahoo.com/echarts?s=^IXIC+Interactive#{%22rang...

Ni som handlar på börsen får gärna komma med kommentarer runt detta.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Jag har också börjat handla på börsen, det känns som den bästa vägen är att köpa aktier i starka företag som år efter år delar utdelning och som kan stå emot sämre tider.

Att se utdelningen som vinsten snarare än att köpa vid rätt tidpunkt och sälja vid rätt. Givetvis är det ju värt att ha en del likvida medel tillgängliga för ytterligare köp när börsen dalar.

Jag blir dock lite osäker på om det är läge att pumpa in allt för mycket pengar i börsen nu om man kikar på diagrammet i länken nedan.

http://finance.yahoo.com/echarts?s=^IXIC+Interactive#{%22rang...

Ni som handlar på börsen får gärna komma med kommentarer runt detta.

Ja det gäller att ha likvida medel just nu, har man kommit över en viss gräns så måste man väga om man vill ha allt sitt kapital på börsen, kanske 10-30 % i stabila korta räntefonder, ju äldre man är desto mer i korta räntefonder.
Vi har inte sett det sista raset än det här året, det här kommer att hålla på och svänga ett tag. Att spara i fonder kan man alltid göra oavsett för det svänger alltid upp till slut.
Men jag gissar på att lagom till November så kan man börja smyga in lite köp igen i aktier.
För skojs skull, lista ut 10 aktier ni skulle vilja äga, kolla vad de kostar idag, kolla igen sen om en månad och i November.... se hur det slutade. Skulle ni ha tjänat på raset idag, eller hade ni förlorat ännu mer?

Just nu så ligger jag plus minus noll

Visa signatur

It is impossible to defeat an ignorant man in an argument.
William G. McAdoo
My definition of an expert in any field is a person who knows enough about what's really going on to be scared.
P. J. Plauger, Computer Language, March 1983

Permalänk
Medlem

HAHAH, frågan alla ställer sig, dock även jag
Lägg 500-1000:- på ett Avanza-konto och läs på om företag och aktiehandel.
Daytraders tjänar ju rätt bra.
/Lifooz

Visa signatur

Deepcool Matrexx 30 & MSI Z87-G43 Gaming!
Intel Inside Core I7 4790K med AMD Radeon R9 390!
Rubbet strömförsörjs av Corsair RM750X!

Permalänk
Medlem
Skrivet av Juicis:

Ja det gäller att ha likvida medel just nu, har man kommit över en viss gräns så måste man väga om man vill ha allt sitt kapital på börsen, kanske 10-30 % i stabila korta räntefonder, ju äldre man är desto mer i korta räntefonder.
Vi har inte sett det sista raset än det här året, det här kommer att hålla på och svänga ett tag. Att spara i fonder kan man alltid göra oavsett för det svänger alltid upp till slut.
Men jag gissar på att lagom till November så kan man börja smyga in lite köp igen i aktier.
För skojs skull, lista ut 10 aktier ni skulle vilja äga, kolla vad de kostar idag, kolla igen sen om en månad och i November.... se hur det slutade. Skulle ni ha tjänat på raset idag, eller hade ni förlorat ännu mer?

Just nu så ligger jag plus minus noll

Om du just nu ligger på plus minus noll, så blir jag nyfiken på hur länge du har varit på börsen?

Permalänk
Medlem

Jag tror som 21an tidigare i tråden att aktiemarknaden just nu är en bubbla pga låga räntor/överskott av lättillgängligt kapital. Den stora krisen är inte över utan har skjutits upp med hjälp av diverse bailouts och "stödåtgärder". Att lägga pengarna på aktier, när nivåerna redan är rekordhöga (trots knackig grundekonomi), verkar inte som en bra idé, även om det är omöjligt att säga med säkerhet pga systemets kasinokaraktär.

Grundproblemet är att ägarna lyckats hålla reallönerna relativt stagnanta över decennier (mer i USA än i Sverige, kan tex göras genom att krossa fack (eller att få med dem på sin sida), genom att "importera" arbetskraft etc), medan produktiviteten skjutit i höjden bland annat pga ökad automation. Vinstglappet har vuxit som följd och gjort ägarna rikare under denna period. Det är en kapitalistisk ekonomi trots allt. En minoritet äger resultaten av majoritetens arbete, och blir rik på det. Av arbete blir ingen rik, även om vissa yrken så klart ger (relativt) högre lön än andra, och ger individen mer än drägliga livsförhållanden.

Man kan inte bestämma sig för att bli rik och bli det med någon som helst säkerhet. Hade det varit så hade det på samma sätt varit ett val att vara fattig och lönearbeta (och vem vill det? vem ska då arbeta?). Det är ett klassamhälle, men där underklassen av lönearbetare, tack vare teknologisk utveckling och organiserad arbetskraft, ändå kan ha ett relativt materiellt överflöd, jämfört med hur det har varit tidigare.

Själv skulle jag inkludera framförallt, verkligt fysiska, ädelmetaller i olika storlek i en långsiktig "portfölj". Jag tror inte att det kommer bli mycket lättare att hitta och få upp det guld som finns kvar i marken, trots att maskiner evtl. gör det bättre och bättre i framtiden, snarare tvärtom.

Visa signatur

Propaganda syftar till att göra det politiska opolitiskt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av El_Raspberry:

Ja, för ett antal år sedan, nu finns det företag som minar det som finns kvar. Man kan spekulera, men då skulle jag säga att det är bättre att investera i aktier.

Det jag menade var att köpa dedikerad hårdvara för att mina. Men då är det givetvis en viss summa i inköp sedan kanske det drar endel i el varje månad.. man får helt enkelt kanske köpa någon variant och prova och se vad länge det tar att tjäna igen hårdvaran. Om det verkar löna sig kan man ju köpa några till. Kanske kan få några tusenlappar extra i månaden iaf.. men är inte helt insatt så mest spekulationer.

Permalänk
Medlem

Dom flesta som har så mycket pengar jobbar och jobbar hela tiden. Personligen skulle jag inte offra nästan all fritid för att tjäna mycket stålar. Säger ju dock inte nej till riktigt feta löner annars

Om du tror att du kommer bli lyckligare i livet för att du är rik så kan jag bara säga att pengar är inte nyckeln till ett lyckligt liv. Tyvärr så blir man också sällan nöjd utan vill ha mer hela tiden, man blir girig osv. Gäller ju inte alla självklart men om prio 1 i livet är pengar så tror jag man borde ta sig en funderare

Permalänk
Medlem
Skrivet av Lifooz:

HAHAH, frågan alla ställer sig, dock även jag
Lägg 500-1000:- på ett Avanza-konto och läs på om företag och aktiehandel.
Daytraders tjänar ju rätt bra.
/Lifooz

Det är väl bara ta en en eller några tusenlappar och prova och se hur det går. Rekommenderar dock inte att du går in med för stort del av ditt kapital i det.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Nauie:

Jag har en enskild firma som jag ibland använder när jag arbetar utanför arbetet, kalla det lite konsultverksamhet, tar inte in några monstersummor men det brukar bli tillräckligt för att hålla mina teknikprylar i senaste generationen samtidigt som de är saker jag använder "i jobbet".

Sysslar mest med it, transport och bygg genom firman. Jobbar åt andra företag och en del arbeten mot privatpersoner.

"i jobbet" = momsfusk?

Smart att posta i ett öppet forum?

Permalänk
Medlem

Kolla på detta så kanske du får lite idéer

https://www.youtube.com/watch?v=ZzBHjMYN29Y&list=PLTHOlLMWEwV...

Visa signatur

Processor:Intel 3770k @ 4.5Ghz, Moderkort: Msi Z77A-GD65, Grafikkort Asus 5700XT Strix, Chassi: NZXT H440 White, RAM Kingston 16gb, SSD Corsair Neutron 256gb, Nätaggregat Evga Supernova 750 G2, Kylare För varm Hyper 212 Evo Ljudinterface Steinberg UR22 Mk2 Studiomonitorer Yamaha HS8

Permalänk
Medlem

Bet 365 - Livebeting

Var försiktig, tänk efter, satsa smart, håll koll och samla info om det du bettar på.
För eller senare så smäller till !

Visa signatur

AMD…the way it was meant to be

Permalänk
Medlem
Skrivet av Mange75:

Som du skriver så har även jag en väldigt rik kompis. Ville också ha det som han , men jag har en sak som gör mig mer rik än han på alla sätt!!!
Jag har en familj med 2 barn som har en underbar hälsa. Det är rikedom för mig.
Lycka till att bli rik / Mange

Bästa jag har läst idag. Det är så sant. Spelar ingen roll hur mycket pengar du har när du väl blir sjuk. De som betyder något då är nära och kära.

Permalänk
Avstängd

@EMM386: du verkar ha ett tråkigt liv som jämför dig med andra som har pengar, är pengar så viktigt? Studera så du kan få ett bättre jobb som betalar mer.

Sen du skriver om att fotografera, att du inte orkar med kunder osv, vem ska orka om inte du gör det?

Permalänk
Medlem

Tjao. Man vill ha pengar för att ha kul. Men man ska ju trots allt spendera halva sin vakna tid på jobbet så det mest logiska är väl i första hand å skaffa sig ett jobb man trivs med. Som många andra skrivit finns ddt många med ett brinnande intresse som tjänat mkt pengar på kuppen. Så det kan ju bli en fin bonus också

Alla i det här landet med en normal månadslön är ju rika egentligen men visst, framgång mäts ju ofta i pengar numera. Och har man ambitioner kanske det känns naturligt att starta där. Lycka till

Visa signatur

Topkek

Permalänk
Medlem
Skrivet av Elektron:

Om du just nu ligger på plus minus noll, så blir jag nyfiken på hur länge du har varit på börsen?

Ett tag, 2009, har investerat förra vinsten i en bostad och började om på ny kula. Men verkar pricka rasen men det går alltid upp

Skickades från m.sweclockers.com

Visa signatur

It is impossible to defeat an ignorant man in an argument.
William G. McAdoo
My definition of an expert in any field is a person who knows enough about what's really going on to be scared.
P. J. Plauger, Computer Language, March 1983

Permalänk
Medlem

Det enklaste sättet borde vara att skaffa rika föräldrar. Jag rekommenderar att du blir barn till Jan Stenbeck.

Visa signatur

Desktop: | Win10 | InWin 303 | ASUS TUF X570 | AMD Ryzen 5 3600 | Noctua NH-U12S (PP) | Intel 600p 256GB | Gigabyte GTX 670 | 32GB DDR4 2400Mhz | Corsair RM650x | 3x 1080 Screens |
Datacenter: | 1x Physical | 1x Virtual |
Laptop: | 2x |

Dell Certified Technician

Permalänk
Medlem
Skrivet av Maarus:

Börja lev som en kyrkråtta och acceptera det. Börja samla på dig fonder/aktier och behåll långsiktigt.

Jag har haft lite små koll på aktie/fondmarknaden sen 2013, såg en tråd på fragbite om "hur man blir rik" och såg en kille som gick in tungt i Fingerprints card aktie. Den har gått upp 5 347% på 3år. Just då skrattade folk åt han.

Kollade upp aktien och wow.
Över 100 gånger insättningen om man valde exakt rätt dagar att köpa och sälja.
Skrattar bäst som skrattar sist heter det väl.

Visa signatur

De köper en bil. Säljaren säljer bilen till dem. Var är du? Vart ska du? Varifrån kom du?

Permalänk
Medlem

Att INTE tänka linjärt är ett måste, dvs. att sälja sin tid till andra är inte den optimala vägen att gå, såvida du inte har gått på Handels och blir börs-VD. Jobba gärna hårt men jobba rätt.

Du behöver multipla inkomstströmmar, använd finansmarknaderna, är du klurig uppfinnare, så ta patent, sök finansiering. Det finns gott om riskvilligt kapital i världen, men bra idéer är det glesare med.

Är du intresserad av börs och finansmarknader, skaffa kunskap! Jag rekomenderar Svenska Turtle projektet, http://www.st3.se/. Jag är själv med där detta året. Lär mig massor!

En rolig bok i ämnet är "How rich people think" av Steve Siebold.
http://www.bokus.com/bok/9780975500347/how-rich-people-think/
http://www.amazon.com/Rich-People-Think-Steve-Siebold/dp/1608...

Visa signatur

Better to have and not need, than to need and not have.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Juicis:

Ett tag, 2009, har investerat förra vinsten i en bostad och började om på ny kula. Men verkar pricka rasen men det går alltid upp

Skickades från m.sweclockers.com

Ja om man skulle spekulera endast utifrån diagrammet så borde börsen nå sin absoluta botten runt 2017 och nästa peak runt 2022.
Men det är ju bara vilda spekulationer men det är ju bara se till att det finns lite likviditet på sitt aktiekonto så man snabbt kan shoppa aktier till reapris senare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av ArcticFire:

Kollade upp aktien och wow.
Över 100 gånger insättningen om man valde exakt rätt dagar att köpa och sälja.
Skrattar bäst som skrattar sist heter det väl.

Ta en kik på bear och bull certifikat om du gillar svängningar