Scalper: "Det är en bra möjlighet för unga att tjäna pengar"

Permalänk
Medlem
Skrivet av Alexraptor:

Farligt argument att komma och fara med.
Är mediciner då också lyxvaror? Det finns ju välidgt många som folk kan leva utan, dvs att de "överlever utan". Däremot så blir det ju en fråga om livskvalitet.

I mitt fall så skiter jag fullständigt om det är en lyxvara eller ej, ingen liten snorunge ska få flera tusen extra av mig bara för att dom han före mig i kön...
Man får NADA för dom extra tusenlapparna, allt man gör är att donera pengar till den som köpte produkten innan.

Vill dom där emot skapa en affär och ge ytterligare support/garanti osv utöver det, ja då kan jag ha lite mer medkänsla för dom som vill ha den extra garantin, men så är fallet inte.

Permalänk
Medlem

Small edit...
"Enligt Bayliss får han se en annan sida av den världen, som allmänheten missar. Han var först skeptisk över antalet langare, men uttrycker nu att det är en bra möjlighet för unga att tjäna pengar på. Han menar att många gängkriminella är drivna, unga entreprenörer som gör något 90 procent av befolkningen inte orkar. Genom att sälja allt från maja till heroin kan de tjäna in en månads lön på några dagar och sedan spendera kvalitetstid med sina familjer, renovera sina hem eller betala av skulder."

Permalänk
Medlem

Jag är inte förtjust i Scalpers heller. Men vi borde inte lipa över att de finns, jag har ALLTID fått tag på det jag vill ha utan scalpers, även mitt 3090 kort, och jag skaffade kort till många av mina vänner och arbetskollegor, allt från 3070 - 3090's

Tog ingen förtjänst, men använde samma metoder som scalparna - div. online sniper monitoring sajter för att se varubehållningen live och direkt i det sekund de inkommer, då informerar jag mina kompisar, och de fick alla sina kort, men de måste vara beredda att punga ut direkt för jag står inte inne för deras stålar.

Det finns ett sätt vi kan ta tillbaka marknaden - det är att gå ihop tillsammans, jag kan föreslå att starta en tråd på t.ex. Swedclockers lite i stil med det ni gör med "3080/3090" tråden vart ni informerar varann om vart korten finns att köpa, fast snabbare, och lite mera planerat.

Det finns alltid nån här inne som har lite extra tid, de kan hjälpa till med att "snipa" för er

Bara en strötanke.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Matvraket:

Det är exakt samma business som återförsäljare har. Jag undrar varför återförsäljare OCH producenter för den delen inte höjer priset om efterfrågan är så hög. Väldigt underhållande hur så många inte förstår relationen mellan pris, tillgång och efterfrågan. Tyvärr är ju inte tillgången oändlig. Priset är per definition inte för högt om du är villig att betala det, iaf för en produkt som inte är livsnödvändig där du inte har ett alternativ, där finns ju inte alternativet att man inte kan välja bort det... 🙊🙉🙈

Problemet folk verkar ha med scalpers är att ni är fattiga eller snåla, inte har tålamod att vänta på bättre pris, ovilja att jobba för att betala för varorna. Bara för att DU tycker att något ska vara värt en viss summa betyder inte det att det är "rätt" pris. Sanningen är att ingen vet vad exakt "rätt" pris är tills en köpare och säljare kommer överens om det.

Tänk om folk hade klagat på scalpers inom aktiemarknaden - hahaha. "Ni köper upp alla aktier å bara håller dem istället för att sälja dem billigt till mig 😭😭😭😭". Men nu pratar vi om hårdvara som för det första blir gammalt med tiden och för det andra ökar i tillgång varje dag.

Din inställning känns märklig. Folk har inte svårt att förstå varför det finns scalpers eller hur det fungerar. Din analys av vad problemet är känns också felaktig. Problemet är att man får in en aktör på marknaden som inte tillför något nytt (återförsäljaren finns redan) och vars högre pris inte genererar mer inkomst som får någon positiv effekt i ledet. Det är en marknadsparasit.

Varför parasiten anses negativ visar du själv genom att ta upp livsnödvändiga produkter. Det finns ingen anledning att göra någon skillnad på livsnödvändiga produkter och andra vad gäller scalping om man tänker ur marknadssynpunkt då det snarare säger att livsnödvändiga sådana är än bättre att scalpa för folk måste köpa dem. Den enda skillnad varför någon skulle föra upp det som annorlunda är just för att man anser att det är oetiskt, vilket borde vara nog för att ge även den trögaste person insikt i hur de andra tänker. Skillnaden är bara var man lägger gränsen för vad man tycker är okej.

Din liknelse med aktiemarknaden faller totalt platt eftersom det inte är en plattform som har handel som liknar den linjära i en produktförsäljning. Det finns ingen slutkonsument för aktier så det finns ingen poäng i att försöka få det till att någon som köper aktier är en scalper (i bemärkelsen vi talar om, uttrycket existerar såklart i finansvärlden med helt annan betydelse).

Permalänk
Medlem

Ockerverksamhet kan bara motverkas av originalsäljaren, genom att höja priserna eller öka tillgängligheten.
Ampere var ju rejält underprissatt av Nvidia. $499 för ett 3070 som presterar som ett 2080Ti vilket då kostade motsvarande $1200.
Sen var ju iofs Turing lite överprissatt, men inte 140%, kanske 25%.
Visst skulle originalsäljaren kunna begränsa det till 1 kort per person, men det vore ganska enkelt att kringgå. (Du får 100:- om du köper det här till mig, säger man till 1000 kurirer.)

Problemet är när originalsäljaren(Nvidia) inte kan eller vill sälja fler och konkurrensen(Intel) skiner med sin frånvaro.

Visa signatur

*5600|B350M-A|32GB|A750|GX750W|Core V21|280AIO|1TB+2TB.

AMD Ryzen 5(Zen3) @4891|Asus Prime|Corsair 2x16 RGB PRO 3200C16 @3800C18|Intel Arc LE @2740MHz|Seasonic Focus| Thermaltake mATX kub|Arctic freezer II| NVMe SSD PCIE 3.0x2 Kingston A1000 1500/1000 + 2,5" HDD Toshiba 1TB & Samsung 1TB i RAID 0.

Permalänk
Medlem
Skrivet av GooGeL:

Äh, de som göder de här herrarna får skylla sig själv. Svarthålet till den här marknaden är något folk själva har skapat.

Försvann all ström, liksom internet 1-2 månader, så prioriterar man om bland sina värderingar om vad livet bör innehålla först och främst. Ett tips kan väl vara en klyvyxa och en träkubbe för och hugga sig till ro...(!)

Så vad är lösningen på att försöka tillgodose detta behov tycker du?

Borde inte alla fråga sig varför dom behöver ett PS5 eller GTX 3090 TI GTI VR6 MULTISUPERDUPER och varför behöver dom det i detta nu när tillgången är så begränsad?

Permalänk
Medlem
Skrivet av Larrxi:

Ja det är mycket scalping i mataffärer på plastpåsar.

Mcdonalds scalpar sönder genom att sälja läsk till extreme överpriser.

Men oroa er inte snart kommer ryssland och tar över så då får vi den älskade planekonomin och får köpa våra grafikkort till billiga priser genom att köa i 7 år först.

Å helskotta. Visste inte att McDonalds utnyttjar läskbristen i världen och köper upp all läsk för att sälja den vidare till överpris.

Där lärde jag mig något nytt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av magma86:

Traderas egna synpunkt på detta är:
"Vi på Tradera förstår din synpunkt gällande så kallat "scalping". Man kan tycka vad man vill om det och det är något vi diskuterat mycket internt. Vi har kommit fram till att vi kan inte bestämma över vad folk vill sälja och köpa varorna för. En säljare får lägga ut en produkt till vilket pris den vill och därefter får marknaden avgöra om efterfrågan finns. Hade det inte funnits köpare som var intresserade av att köpa varorna till slutpriset så hade scalpers ej förekommit."

Lite slapp inställning. Uppskattar företag som aktivt försöker hindra scalpers att köpa upp produkter på deras sidor via robotar osv. Det är att vara kundinriktad. Men, att Tradera släpper fram scalpers gynnar ju Tradera också iaf kortsiktigt....så det finns ju en ekonomisk vinning för dom att låta scalpers härja fritt på tradera.

Visa signatur

i5-12600K med Noctua 12A | MSI z690 d4 | 2x16 corsair ddr4 lpx 3200mhz | evga 3060ti xc | samsung 980 m2 | LG 27" GP850 | xfx pro 850w | fractal design r6

Permalänk
DingDongerMcDongface
Skrivet av tintinj:

Det är där problemet ligger, att nu för tiden kan man vara ett hur stort rövhål som helst och ändå får ingen visa sin ilska i helhet ens i textform för att det nu blivit en värld av kränkta lipsillar som inte tål att höra hur ondskefulla de är som beter sig felaktigt. De kan fortsätta bete sig som värsta idioterna för de straffas inte för det, utan det är de som berättar vilka låga människor dessa individer är som straffas.

Ni på sweclockers borde värna om den stora massan istället för att tysta folk när de sätter ord för vad för sorts människor dessa scalpers(och vissa andra med för den delen) är. Samma sak gäller rasister, de kan insinuera vad som helst så länge de inte säger något helt klart rasistiskt men när någon blir arg och sätter dem på pottkanten så är det rasisten som blir den utsatte och den andre tystas fort.

Att visa känslor och ilska är givetvis okej, det handlar inte om att tysta någon. Jag anser att det är fullt möjligt att uttrycka både känslor och åsikter, även negativa sådana, och samtidigt hålla en ton som behåller diskussionen på en rimlig nivå. Ett mycket enkelt exempel på detta är att avstå från vissa uttryck, likt skällsord och könsord, när man uttrycker sin ilska och sin frustration.

Permalänk
Medlem

I vissa länder är det ju numera olagligt att sälja exempelvis Covid-test utanför godkända kanaler (dvs, apotek), pga scalping både från privatpersoner och verksamheter som inte brukar handla med medicinska produkter i vanliga fall. Lite mer allvarligt än grafikkort, men det sker på alla plan i samhället när det uppstår brist på viktiga varor. Ett annat exempel är fastighetsmarknaden, där prisuppgång på flera hundra procent inte kan motiveras av att husen blivit bättre, folk har renoverat så jäkla fint, etc, utan på att efterfrågan överstiger utbudet. Men det kanske är läge för en annan tråd.

Visa signatur

ASUS P8Z68-v Pro i7 2600K@4.5, 32GB RAM, RX 580, 4K Samsung u24e590, Intel SSD, Seagate SSHD, LG BH16NS55 BD/RW, MacOS Monterey, Win 10+11, Linux Mint

Macbook Pro 2009, 8GB RAM, SSD, MacOS Catalina + Windows 7

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Din inställning känns märklig. Folk har inte svårt att förstå varför det finns scalpers eller hur det fungerar. Din analys av vad problemet är känns också felaktig. Problemet är att man får in en aktör på marknaden som inte tillför något nytt (återförsäljaren finns redan) och vars högre pris inte genererar mer inkomst som får någon positiv effekt i ledet. Det är en marknadsparasit.

Varför parasiten anses negativ visar du själv genom att ta upp livsnödvändiga produkter. Det finns ingen anledning att göra någon skillnad på livsnödvändiga produkter och andra vad gäller scalping om man tänker ur marknadssynpunkt då det snarare säger att livsnödvändiga sådana är än bättre att scalpa för folk måste köpa dem. Den enda skillnad varför någon skulle föra upp det som annorlunda är just för att man anser att det är oetiskt, vilket borde vara nog för att ge även den trögaste person insikt i hur de andra tänker. Skillnaden är bara var man lägger gränsen för vad man tycker är okej.

Din liknelse med aktiemarknaden faller totalt platt eftersom det inte är en plattform som har handel som liknar den linjära i en produktförsäljning. Det finns ingen slutkonsument för aktier så det finns ingen poäng i att försöka få det till att någon som köper aktier är en scalper (i bemärkelsen vi talar om, uttrycket existerar såklart i finansvärlden med helt annan betydelse).

De är inte marknadsparasiter, de tillför tillgång till korrigerat pris. Huruvida detta pris är rätt eller fel återstår att se. Det är ju en synnerligen risky asset då hårdvara ständigt blir gammalt och tillgången ständigt ökar. Samma antal spelare på konsol kommer i slutändan att bli den samma. Skillnaden är bara vem som köper och vem som får pengarna. Bara för att en leverantör satt ett pris betyder inte det att det är "rätt" pris, det är ju därför det t.ex. finns rea ibland, men då hör man ingen klaga på för låga priser? Hahaha, giriga konsumenter!

Det är endast oetiskt med icke-reglerad prissättning för sådant som är livsnödvändigt eftersom du inte har möjligheten att tacka nej till tjänsten/produkten vid "ocker priser", dvs det finns ingen övre gräns. Det skapas dock en övre gräns då folk kan faktiskt välja att inte köpa lyxvaror till för högt pris.

Din förståelse för aktier är synnerligen begränsad. Slutkunden för en aktie är självklart den som håller den till slutet och får all hypotetisk direktavkastning i framtiden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Din inställning känns märklig. Folk har inte svårt att förstå varför det finns scalpers eller hur det fungerar. Din analys av vad problemet är känns också felaktig. Problemet är att man får in en aktör på marknaden som inte tillför något nytt (återförsäljaren finns redan) och vars högre pris inte genererar mer inkomst som får någon positiv effekt i ledet. Det är en marknadsparasit.

Varför parasiten anses negativ visar du själv genom att ta upp livsnödvändiga produkter. Det finns ingen anledning att göra någon skillnad på livsnödvändiga produkter och andra vad gäller scalping om man tänker ur marknadssynpunkt då det snarare säger att livsnödvändiga sådana är än bättre att scalpa för folk måste köpa dem. Den enda skillnad varför någon skulle föra upp det som annorlunda är just för att man anser att det är oetiskt, vilket borde vara nog för att ge även den trögaste person insikt i hur de andra tänker. Skillnaden är bara var man lägger gränsen för vad man tycker är okej.

Din liknelse med aktiemarknaden faller totalt platt eftersom det inte är en plattform som har handel som liknar den linjära i en produktförsäljning. Det finns ingen slutkonsument för aktier så det finns ingen poäng i att försöka få det till att någon som köper aktier är en scalper (i bemärkelsen vi talar om, uttrycket existerar såklart i finansvärlden med helt annan betydelse).

Citat:

Problemet är att man får in en aktör på marknaden som inte tillför något nytt (återförsäljaren finns redan) och vars högre pris inte genererar mer inkomst som får någon positiv effekt i ledet. Det är en marknadsparasit.

Vi är alla överens om att det inte finns tillräckligt många produkter för att möta efterfrågan, det är kärnan till problematiken. Du påstår att scalpers inte tjänar marknaden en funktion eller erbjuder något "nytt". Som jag ser det är scalpers synonymt med "betalda köare", människor som inte vill eller har tid att köa för en viss produkt betalar en "köare" pengar för att de ska få förtur, köaren lägger ner tid och energi för att se till att kunden får sin produkt när den önskar, givetvis till ett premiumpris för kostnaden av arbetskraft för att "köa". Eftersom att alla inte kan få sin produkt, får endast de som köat en produkt, eller de som betalt en köare.

Permalänk
Medlem
Skrivet av borggren4:

Vi är alla överens om att det inte finns tillräckligt många produkter för att möta efterfrågan, det är kärnan till problematiken. Du påstår att scalpers inte tjänar marknaden en funktion eller erbjuder något "nytt". Som jag ser det är scalpers synonymt med "betalda köare", människor som inte vill eller har tid att köa för en viss produkt betalar en "köare" pengar för att de ska få förtur, köaren lägger ner tid och energi för att se till att kunden får sin produkt när den önskar, givetvis till ett premiumpris för kostnaden av arbetskraft för att "köa". Eftersom att alla inte kan få sin produkt, får endast de som köat en produkt, eller de som betalt en köare.

Jag ser mer det som när man är på solsemester, går ner till poolen före soluppgången för att paxa alla solstolar, sen ta betalt av vanligt folk som bor på hotellet för att få använda solstolarna. "finns ju bara ett begränsat antal stolar.... där är problemet"

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Jag ser mer det som när man är på solsemester, går ner till poolen före soluppgången för att paxa alla solstolar, sen ta betalt av vanligt folk som bor på hotellet för att få använda solstolarna. "finns ju bara ett begränsat antal stolar.... där är problemet"

Du missar poängen, det finns bara 10 stolar, men 20 personer vill sitta på stolarna, 10 av dessa personer är ovilliga att gå upp 6 på morgonen så de betalar varsin kille för att sitta där i några timmar.

Det är inte så att scalpers magiskt får tag på 100x av en vara, det är lika svårt för dem att hålla platserna (få tag på varorna) som alla andra. Det är inte heller så att scalpers är en entitet, det är många olika privatpersoner som kapitaliserar på läget och får tag på en extra PS5a i samband med sitt köp.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Matvraket:

Vad är problemet med scalpers? NÅGON köper ju från dem, det är ju alltså lika många som har konsoler oavsätt om det finns scalpers eller inte! Å om det inte fanns scalpers å leverantörer eller producenter istället höjde priset (vilket de borde) så hade det varit exakt samma sak!

Om det är så jävla smart å lönsamt att vara scalper, varför är inte du det?? Hahaha. Sanningen är att det är oftast en dålig idé att köpa "tillgångar" som blir mindre värda med tiden då de dels blir gamla OCH ständigt ökar i tillgång.

Därför att jag väljer att inte vara ett rövhål. Jag skrev ju det?
Finns säkert många fler svar på din fråga i denna tråd

Visa signatur

hellre mer fps på skärmen än pengar på banken

Permalänk
Medlem
Skrivet av borggren4:

Kontroversiell tanke? Lilla Billy är en bortskämd unge med I-landsproblem.

Beklagar att du aldrig fick det du önskade sig som barn. För du var väl inte en bortskämd unge?

Min poäng handlar inte om att vara bortskämd eller få det man vill ha på jul, det handlar om att resonemanget är helt galet korkat varför scalping är "bra". Vill folk starta enskildfirma/egenföretagare , vara en mellanhand genom att köpa in och sälja får de väl göra detta. Men hur många gör detta korrekt och legalt?

Jag ser ju hellre att pengarna går till riktiga butiker och de som utvecklat produkten än att någon ska lätt kunna sitta och dra in massa pengar för att de kan utnyttja marknaden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av borggren4:

Du missar poängen, det finns bara 10 stolar, men 20 personer vill sitta på stolarna, 10 av dessa personer är ovilliga att gå upp 6 på morgonen så de betalar varsin kille för att sitta där i några timmar.

Det är inte så att scalpers magiskt får tag på 100x av en vara, det är lika svårt för dem att hålla platserna (få tag på varorna) som alla andra. Det är inte heller så att scalpers är en entitet, det är många olika privatpersoner som kapitaliserar på läget och får tag på en extra PS5a i samband med sitt köp.

Ja du hör ju själv hur det låter. Jag tycker sånt är förfärligt och borde strängt förbjudas. Har alltid hatat det när man kommer till poolen o allt är upptaget men ingen är ens där.

Tråkigt att du verkar uppleva det som något frihetligt och härligt att man kan skapa sina egna små "maffia"-upplägg i varje situation där det går att tjäna lite.

Visa signatur

Gigabyte RTX 3070 | Samsung 980 | AMD 5950x
32GB 3600MHz CL14 | Corsair RM850X | ASUS ROG CROSSHAIR VIII DARK HERO
Skärm: Acer 27" ConceptD CP3271KP IPS 4K HDR 144 hz

Skriv gärna ett svar om ditt problem löste sig.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Larrxi:

Ja det är mycket scalping i mataffärer på plastpåsar.

Mcdonalds scalpar sönder genom att sälja läsk till extreme överpriser.

Men oroa er inte snart kommer ryssland och tar över så då får vi den älskade planekonomin och får köpa våra grafikkort till billiga priser genom att köa i 7 år först.

Finns väl gott om folk som fortfarande står i kö till sina grafikkort de köpte i slutet på 2020?

Permalänk
Avstängd
Skrivet av thom.g:

Jag ser mer det som när man är på solsemester, går ner till poolen före soluppgången för att paxa alla solstolar, sen ta betalt av vanligt folk som bor på hotellet för att få använda solstolarna. "finns ju bara ett begränsat antal stolar.... där är problemet"

Hahaha, det är ju EXAKT det hotellet gör.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Chrisj:

Finns väl gott om folk som fortfarande står i kö till sina grafikkort de köpte i slutet på 2020?

Det finns massor med grafikkort att köpa... till rätt pris.

Permalänk
Medlem

Jag tycker att Webhallen som erbjöd max 1 PS5 per medlem var ett bra sätt att få bort flera köpbotar.
Sen tycker jag att utgångspriset på 6000 för en PS5 är löjligt lågt med tanke på tillgången och efterfrågan.

Köpte själv en PS5 för 7000 då jag räknat ut att jag spenderat 10 timmar att leta på hemsidor och att min tid och energi var värd mer.

För övrigt: en annan vara som det scalpas mycket av just nu är klockor från Rolex. Lite komiskt då detta är något helt onödigt som säljs extremt dyrt från början 😃

Permalänk
Medlem

Alltid lika roligt att läsa kommentarerna när det gäller brist på hårdvara! Att köpa en konsol och sälja vidare för någon tusenlapp extra är tydligen likvärdigt att råna en bank. Bitcoin är också ren skit, grafikkort är endast till för att spelas med! Helt sjukt vilket slit och släng det är här, har man inte det senaste så kan man lika väl lägga ner spelandet kan man tro...

Permalänk
Medlem
Skrivet av Larrxi:

Ja det är mycket scalping i mataffärer på plastpåsar.

Mcdonalds scalpar sönder genom att sälja läsk till extreme överpriser.

Men oroa er inte snart kommer ryssland och tar över så då får vi den älskade planekonomin och får köpa våra grafikkort till billiga priser genom att köa i 7 år först.

Du är medveten om att det systemet försvann för 30 år sedan?

Visa signatur

Phanteks P400A RGB : Asus Prime X570-P : Ryzen 9 5900X : Corsair H100X : 32GB G.Skill Trident Z Neo 3600CL14 : Sapphire Nitro+ 6800 XT : Xiaomi 34" Curved 3440x1440 : Playseat Evolution Alcantara : Thrustmaster T300RS GT / Ferrari SF1000 Edition Add-on : HP Reverb G2

Permalänk
Rekordmedlem

De är yrkeskriminella rövhål som och inte entreprenörer, när de växer upp blir de samhällsparasiter som kanske startar nån spel eller lånetjänst eller kanske ett vård eller skolföretag för att ställa till ännu mer problem för samhället.

Visa signatur

R5 5600G, Asus ROG STRIX X470-F Gaming, WD SN850X 2TB, Seasonic Focus+ Gold 650W, Aerocool Graphite v3, Tittar på en Acer ET430Kbmiippx 43" 4K. Lyssnar på Behringer DCX2496, Truth B3031A, Truth B2092A. Har också oscilloskop, mätmikrofon och colorimeter.

Permalänk
Medlem
Skrivet av wargreymon:

Beklagar att du aldrig fick det du önskade sig som barn. För du var väl inte en bortskämd unge?

Min poäng handlar inte om att vara bortskämd eller få det man vill ha på jul, det handlar om att resonemanget är helt galet korkat varför scalping är "bra". Vill folk starta enskildfirma/egenföretagare , vara en mellanhand genom att köpa in och sälja får de väl göra detta. Men hur många gör detta korrekt och legalt?

Jag ser ju hellre att pengarna går till riktiga butiker och de som utvecklat produkten än att någon ska lätt kunna sitta och dra in massa pengar för att de kan utnyttja marknaden.

Visst var jag det, men jag klagade aldrig om något var slutsålt, det var bara ett faktum att det inte fanns tillräckligt av varan till alla.

Återigen missar du och alla andra poängen, utöver Lilla Billy vill alla andra tusen barn vill också ha en PS5a, varför ska Billy få sin före de andra tusen barnen? Det finns inte tillräckligt många PS5 till alla barnen, några får förtur, antingen ungarna med "rika" föräldrar som betalar någon att köa åt dem, eller ungarna vars föräldrar lägger ner tid och energi på att köpa/köa från butik.

Butiker/Återförsäljare är väl lika mycket parasiter som alla andra? De tillför ingenting till kedjan, jag kan lika gärna köpa en PS5 via Playstation Store, varken garanti eller något annat går via återförsäljare längre, inte i avseende PS5 iaf.

När det kommer till privatförsäljning vs. enskild firma, det är en annan diskussion som omfattar all form av andrahandsförsäljning, vad är att systematisera försäljning? Vart går gränsen för privat andrahandsförsäljning och legitim verksamhet? Ska vi beskatta all form av andrahandsförsäljning? Någon som får tag på ett extra PS5 då och då, är det en legitim verksamhet? Eller någon som säljer vidare kläder och annat på Tradera som den hittar billigt någon annanstans? Låter i mitt huvud som du motsätter dig iden av andrahandsmarknaden överhuvudtaget?

Permalänk
Inaktiv
Skrivet av Larrxi:

Men oroa er inte snart kommer ryssland och tar över så då får vi den älskade planekonomin och får köpa våra grafikkort till billiga priser genom att köa i 7 år först.

Ryssland? Planekonomin?

Det är ju ett land som omfamnar den fulaste sorten av kapitalism och oligarki om något.

Permalänk
Medlem

"Butiker/Återförsäljare är väl lika mycket parasiter som alla andra? De tillför ingenting till kedjan"

Sannolikt hyr man en yta för sin verksamhet, man kanske t o m har anställda som drar nytta av verksamheten, samt det gemensamma får in skattemedel via moms, skatter och annat.
Det är en synergieffekt som gynnar samhället i både stort och smått.

Det är knappt så man vill tänka på att vi närmast har 12 års skolplikt i det här landet.

stavning
Permalänk
Medlem
Skrivet av thom.g:

Ja du hör ju själv hur det låter. Jag tycker sånt är förfärligt och borde strängt förbjudas. Har alltid hatat det när man kommer till poolen o allt är upptaget men ingen är ens där.

Tråkigt att du verkar uppleva det som något frihetligt och härligt att man kan skapa sina egna små "maffia"-upplägg i varje situation där det går att tjäna lite.

Jag är ingen kommunist så absolut är det frihetligt att vi låter marknaden styra. Personerna som är villiga att betala mer för stolarna får bättre service helt enkelt. Det är inga "maffia" upplägg, det är grundläggande marknadsekonomi och omfattar allt i vårt samhälle. Du kanske tycker att du förtjänar en dyr ryggbiff lika mycket som din granne, men du är bara villig att betala 300kr/kg medans din granne är villig att betala 400kr/kg, din granne får alltså förtur.

Permalänk
Medlem

Fri marknad gäller. Överallt finns möjligheter att tjäna pengar. Vackert!

Visa signatur

Lenovo Legion 5 17,3", 5800H, 3070 140 W, 2 TB
Logitech G Pro Wireless & G613 keyboard
Hifiman Sundara, Sennheiser PXC-550 II / Hidisz S9 Pro, Schiit Magni 2

Singleplayertopplistan utan ranking: Duke Nukem' 3D, Doom: Eternal, Half-life I & II, Super Mario 64 & Galaxy I & II, Resident Evil II (PSX), Metal Gear Solid, Final Fantasy VII (PSX), The Last of Us I & II, Fallout 3, New Vegas & 4, Cyberpunk 2077

Permalänk
Medlem
Skrivet av Falistar:

"Butiker/Återförsäljare är väl lika mycket parasiter som alla andra? De tillför ingenting till kedjan"

Sannolikt hyr man en yta för sin verksamhet, man kanske t o m har anställda som drar nytta av verksamheten, samt det gemensamma från in skattemedel via moms, skatter och annat.
Det är en synergieffekt som gynnar samhället i båda stort och smått.

Det är knappt så man vill tänka på att vi närmast har 12 års skolplikt i det här landet.

Vad tillför en återförsäljare oss kunder som inte tillverkaren/distributören kan göra själv? Det är vi som betalar för kalaset eller hur? Staten är lika mycket parasit som återförsäljaren om dom anser sig ha rätt till en mellanskillnad som inte angår dem. Det gynnar inte samhället med en parasiterande mellanhand som artificiellt stimulerar ekonomin med "låtsasjobb".. Bort med återförsäljaren och dessa jobb om dom inte tillför något så får de anställda fixa andra arbeten. Det är viktigt att Aktiebolaget och dess ägaren tjänar pengar, men de längst ner i kedjan, i många fall studenter som lever på ören, de ska inte få några extra pengar?