Bahnhof vill driva datahall med minikärnkraftverk

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Den är inte så kontroversiell, men den är väldigt mycket lägre än prognosen du tog upp, som var en dubbling till 2035 och en dubbling till till 2045. Idag använder vi ungefär 140 TWh så energimyndighetens analys innebär inte ens en fördubbling till 2050.

Vi måste titta på olika saker. Rapporten jag pratar om gjordes av Energimyndigheten tillsammans med Svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, och Trafikverket. Från den 15:e december 2022.

Skrivet av snajk:

Nej, men det är dock bara ett scenario. Vi vet inte hur det kommer att bli, tidigare prognoser om kraftigt ökad elkonsumtion har inte slagit igenom alls exempelvis. Men det är klart att vi behöver bygga mer produktion då våra kärnkraftverk kommer att bli för gamla och behöva ersättas, och ska vi ha exempelvis stora batterifabriker eller "fossilfria" stålverk i landet så kommer vår konsumtion att gå upp.

Ja, såklart är en prognos inte en magisk blick in i framtiden, men det är ju fortfarande mest relevant att gå på data från de bästa källorna. Finns det klart motstridiga sådana så får man såklart försöka väga de mot varandra. Produktion måste förstås alltid byggas eftersom alla produktionsverk till slut blir för gamla, där vindkraft har kortast livslängd och vattenkraft längst.

Skrivet av snajk:

Det är ju inte vad de har sagt, inte då när det begav sig eller efteråt. Jag kan inte läsa denna artikel då jag inte prenumererar på SvD och arkivet i readly sträcker sig inte så långt bakåt, men rubrik och ingress tyder på motsatsen till vad du påstår. Men det är klart, det är ju SvD, en välkänd publikation för trädkramare, eller nej så är det kanske inte.

Denna artikel är i mina ögon väldigt vinklad för kärnkraft av en organisation med intressen i den, men likväl kommer de till slutsatsen att nedläggningarna var kommersiella beslut, inte politiska, även om politiska beslut förstås påverkar lönsamheten (vilket dock gäller alla former av energiproduktion). Dessa politiska beslut har dock fattats av föregående regeringar oavsett färg, både S och M har höjt effektskatten exempelvis (och alla dåvarande riksdagspartier var väl med i energiöverenskommelsen?), men det var S som avskaffade den.

Även Vattenfall själva säger att det var ett affärsmässigt beslut.

Jag minns inte exakt var jag hörde det jag skrev men jag minns det från en video och jag har misslyckats hitta den så jag får avvika från att argumentera det tills jag kan styrka det. Skulle jag minnas fel så är det dock ändå uppenbart att den enda anledningen till att det fanns ekonomiska skäl mot reaktorerna var politikernas direkta beslut för att tvinga fram nedstängning.

Det syns av att Vattenfall ansökte om att få bygga ny kärnkraft så sent som 2012 (källa). Det enda som hände mellan det och beslutet om nedstängning var en rad politiska beslut för att stoppa kärnkraften.

Dessutom sade Oskarshamns kärnkraftsverks ägare 2014 att "O1:an kommer att köras ett stort antal år ännu", samtidigt som de lämnade reparationsstängningen öppen för mer än så då det var nya politiska beslut på gång (källa).

Inget av dessa två saker hade hänt om det var ett allmänt fenomen att kärnkraft var för dyrt. Självklart är det flera partier, på båda sidor, som varit delaktiga i detta. De största besluten drevs dock när MP ingick i regering med uttalade mål att stänga ner flera reaktorer i förtid under mandatperioden. Då du nämnde tidningars politiska inriktning och bias så kan jag, för kontextens skull, erkänna att jag hjälpte till att rösta in regeringen som valdes 2014. Jag är dock väldigt kritisk till vad den regeringen gjorde under mandatperioden.

Skrivet av snajk:

En stor skillnad på att bygga ut vårt stamnät och våra exportkablar är att det gynnar aktörerna att ha mer möjligheter till export, det ger högre priser för deras produkt, medan ett bättre stamnät inom landet innebär lägre elpriser och således förlorar elproducenterna på det. Så hade vi haft ett större överskott el här än vi har så hade de byggt mer exportlänkar för att tjäna mer pengar.

Men nu nämnde jag inte stamnätet som en liknelse för viljan att bygga ut utan ett exempel på hur lång tid sådana projekt tar, även när bara ett lands politik och lagar spelar in. Det fanns mig veterligen inga planer på att bygga ut exportnätet medan vi hade fler reaktorer så det har helt enkelt varit för kort om tid för att de skulle varit färdiga nu.

Skrivet av snajk:

Jag har förstås ingen större koll på det, men alla artiklar, bland annat några av de länkade ovan, pratar ju om det som att väldigt stora investeringar hade krävts för att kunna driva verken vidare, och att det hade varit väldigt svårt att tjäna in de pengarna på den korta livstid de hade haft oavsett investeringar.

Ryssland kastar pengar på all möjlig propaganda för att skapa konflikt och misstänksamhet. Däremot är det ju välkänt att fossilindustrin kraftigt lobbar för kärnkraft, och pengarna de lägger på det är väldigt mycket mer än vad Ryssland kan lägga och lägger. Att våra politiker och debatten i landet är så påverkad av fossillobbyn är skrämmande, det ger en dålig smak i min mun. Att Koch-bröderna har så stort inflytande över vår politik exempelvis, då de ger pengar till Timbro bland annat.

Och som jag visade var Oskarshamn inställda på att köra många år till. Det finns nog gott om motsägande uppgifter.

Självklart finns det mycket lobbyism, men jag finner det värst från landet som gjorde det med mål att öka sitt egna grepp om den europeiska energimarknaden för att sedan använda den som utpressning för politiska och militära mål. Jag tror åtminstone inte någon källa för kärnkraftslobbyism försöker sig på sådant.

Skrivet av snajk:

Det finns förstås alla sorter. Jag tror att många som är emot kärnkraft i Sverige är som jag, alltså inte emot kärnkraft principiellt utan ser pragmatiskt på problemet och ser att kärnkraft är för dyrt och tar för lång tid, för oss. Vi har väldigt bra förutsättningar att klara oss med billig förnybar elproduktion, vilket inte alla länder har, så behovet finns inte och således är den enorma merkostnaden det hade inneburit totalt onödig. Hade vi inte haft möjlighet till vattenkraft så hade förstås kärnkraft varit mer aktuell, men det har vi.

Såklart finns det ett spektrum av åsikter på båda sidorna och jag respekterar den åsikt du har. Själv anser jag att eftersom det finns prognoser på ökad konsumtion, samt att produktionsverk kommer behöva bytas ut med tiden, så är kärnkraft en nödvändig del av den långsiktiga planen. Sverige har tänkt alldeles för kortsiktigt ett tag och vi ser nu ett flertal stora brister pga detta.

Hade vi haft möjlighet att utöka vattenkraften utan att orsaka en ekologisk katastrof så hade jag gärna sett det, men som det är kan jag inte se att något parti, eller energiexpert, skulle föreslå en sådan riktning. Det är också problematiskt att få folk att gå med på landbaserad vindkraft överallt, av en del förklarliga skäl, så det kommer finnas en gräns för hur mycket som kan byggas där energin behövs. Havsbaserad vindkraft är ett bra alternativ men är, likt kärnkraften, mer en långsiktig lösning då det tar mycket längre tid att bygga och har fortfarande vindkraftens kortare livslängd.

Permalänk

Tycker det låter bra, bygg i värtan! Hela Östersjön är full av vatten till kylning etc, och ni som tänker på Fukoshima (stavning) så lugna, vårt land ligger inte mitt på 4 tektoniska plattor.

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Vi måste titta på olika saker. Rapporten jag pratar om gjordes av Energimyndigheten tillsammans med Svenska kraftnät, Energimarknadsinspektionen, och Trafikverket. Från den 15:e december 2022.

Det gör vi säkert.

Citat:

Ja, såklart är en prognos inte en magisk blick in i framtiden, men det är ju fortfarande mest relevant att gå på data från de bästa källorna. Finns det klart motstridiga sådana så får man såklart försöka väga de mot varandra. Produktion måste förstås alltid byggas eftersom alla produktionsverk till slut blir för gamla, där vindkraft har kortast livslängd och vattenkraft längst.

Jo, men det finns många prognoser som de flesta har olika scenarion för hur det kan bli beroende på diverse saker, men sen blir det som att det värsta scenariot blir faktum och det vi måste lösa, när det borde vara mer sannolikt att vi hamnar mer i mitten av tänkbara scenarion.

Angående livslängden så är det klart att det är en aspekt som är medräknad i siffrorna på lönsamhet för de olika produktionssätten, inklusive kostnader för underhåll under hela livslängden och "pensionerandet" när den är slut. Det är lätt att tro att längre livslängd automatiskt innebär att det är bättre, men avräkningstiden blir ju längre på samma sätt, och ju längre avräkningstid desto mer påverkar fluktueringar i elpriser och desto större risk att lönsamheten försvinner när nya tekniker kommer.

För att ta ett extremt och osannolikt exempel så kanske vi hade kunnat bygga ett nytt kärnkraftverk för säg 200 miljarder, och vi börjar nu och allt går jättebra så det är färdigt om bara tio år. Säg att avräkningstiden för grundinvesteringen är 40 år, så på de 40 åren efter det börjar leverera behöver det tjäna in dessa tvåhundra miljarder plus driftskostnader och kapitalkostnader (räntor). Det är svårt att säga hur det hade gått förstås, elpriserna (och räntorna) varierar och vi vet inte vad det kommer för tekniker, men det är inte orimligt i alla fall. Men säg att tio år in i denna period så löser någon kommersiellt gångbar fusion, och de verken tar också tio år att bygga, kommer vi då att driva vidare vårt fissionsverk resten av tiden eller lägga ner det? Oavsett så tappar vi rätt mycket pengar. Nu är väl inte det så himla sannolikt förstås, men det finns ju andra tekniker som är mer realistiska, som geotermisk energi på mycket större djup än vad som är möjligt idag, eller olika former av vågkraft. Oavsett betyder en lång avräkningstid, återbetalningstid, en större risk för det är väldigt svårt att veta hur det kommer att se ut över så lång tid.

Citat:

Jag minns inte exakt var jag hörde det jag skrev men jag minns det från en video och jag har misslyckats hitta den så jag får avvika från att argumentera det tills jag kan styrka det. Skulle jag minnas fel så är det dock ändå uppenbart att den enda anledningen till att det fanns ekonomiska skäl mot reaktorerna var politikernas direkta beslut för att tvinga fram nedstängning.

Det är svårt att spekulera om intentioner tycker jag. All elproduktion påverkas kraftigt av politiska beslut och styrmedel, vi vill inte släppa ut så mycket koldioxid och således beskattar vi (alltså EU) utsläpp av koldioxid så hårt att de tekniskt billigaste slagen av elproduktion här blir dyrast exempelvis. Inställningen till kärnkraft har varierat lite, men på det stora hela så har den svenska befolkningen varit emot ny kärnkraft fram tills ganska nyligen. Vilket också avspeglas i beskattningen, vilket är det styrmedel politikerna borde använda för att styra elproduktionen, inte ägardirektiv till de producenter de råkar äga.

Citat:

Det syns av att Vattenfall ansökte om att få bygga ny kärnkraft så sent som 2012 (källa). Det enda som hände mellan det och beslutet om nedstängning var en rad politiska beslut för att stoppa kärnkraften.

Dessutom sade Oskarshamns kärnkraftsverks ägare 2014 att "O1:an kommer att köras ett stort antal år ännu", samtidigt som de lämnade reparationsstängningen öppen för mer än så då det var nya politiska beslut på gång (källa).

Det som hände efter där var ju hårdare säkerhetskrav från EU, vilket gjorde att det krävdes moderniseringar som var så dyra att utsikten för lönsamhet försvann med vad man visste då. Hade man vetat då att Putin skulle invadera Ukraina och därmed att EU skulle dra ner kraftigt på gasimporten från Ryssland med ökade elpriser som följd, så hade det kanske sett annorlunda ut, men det var ingen som visste det då och det är inte säkert att det hade påverkat så mycket. Kriget är förhoppningsvis en övergående fas och det krävs många år av höga elpriser för att det skulle ha lönat sig.

Citat:

Inget av dessa två saker hade hänt om det var ett allmänt fenomen att kärnkraft var för dyrt. Självklart är det flera partier, på båda sidor, som varit delaktiga i detta. De största besluten drevs dock när MP ingick i regering med uttalade mål att stänga ner flera reaktorer i förtid under mandatperioden. Då du nämnde tidningars politiska inriktning och bias så kan jag, för kontextens skull, erkänna att jag hjälpte till att rösta in regeringen som valdes 2014. Jag är dock väldigt kritisk till vad den regeringen gjorde under mandatperioden.

Fast man kan ju titta på de kärnkraftverk som har byggts i Europa det senaste. Inga av de är kommersiellt gångbara utan alla har en stat som ställer upp med pengar och/eller garantier, och det var ändå före de problem som har uppstått under konstruktionerna och efteråt.

Citat:

Men nu nämnde jag inte stamnätet som en liknelse för viljan att bygga ut utan ett exempel på hur lång tid sådana projekt tar, även när bara ett lands politik och lagar spelar in. Det fanns mig veterligen inga planer på att bygga ut exportnätet medan vi hade fler reaktorer så det har helt enkelt varit för kort om tid för att de skulle varit färdiga nu.

Det fanns inga planer då för att vi inte hade något behov. Trots fler reaktorer, mer planerbar produktion, så hade vi inte alls sådana överskott som vi fick sen och fortfarande har för det mesta, så då är det förstås meningslöst att bygga fler dyra kopplingar.

Citat:

Och som jag visade var Oskarshamn inställda på att köra många år till. Det finns nog gott om motsägande uppgifter.

Jo, men det var väl innan de högre säkerhetskraven.

Citat:

Självklart finns det mycket lobbyism, men jag finner det värst från landet som gjorde det med mål att öka sitt egna grepp om den europeiska energimarknaden för att sedan använda den som utpressning för politiska och militära mål. Jag tror åtminstone inte någon källa för kärnkraftslobbyism försöker sig på sådant.

Det är komplicerat minst sagt. Ryssarna pushar mot kärnkraft då förhoppningen är att vi (EU alltså) ska köpa mer naturgas istället, vilket ju sannolikt stämmer i alla fall på kort sikt. Samtidigt pushar fossilindustrin, som borde ha samma intresse egentligen, för kärnkraft väldigt hårt. Det verkar inte så logiskt, men det har väl att göra med att fossilbolagen också äger mycket kärnkraft också, och de ser väl själva att de inte kan fortsätta pusha för fossila bränslen med dagens medvetenhet. Det skulle ju kunna vara något mer omoraliskt eller cyniskt förstås, som att de vet att kärnkraft tar lång tid att få på plats och således betyder en satsning på kärnkraft över förnybart en längre period av fossila bränslen. Eller bara att det hade inneburit mindre satsningar på exempelvis vindkraft och således hade de behållit sitt grepp om energimarknaden längre. Men jag vet inte deras motiveringar. Vill man veta vad de tycker kan man ju läsa vad Timbro och Svenskt Näringsliv producerar dock.

Citat:

Såklart finns det ett spektrum av åsikter på båda sidorna och jag respekterar den åsikt du har. Själv anser jag att eftersom det finns prognoser på ökad konsumtion, samt att produktionsverk kommer behöva bytas ut med tiden, så är kärnkraft en nödvändig del av den långsiktiga planen. Sverige har tänkt alldeles för kortsiktigt ett tag och vi ser nu ett flertal stora brister pga detta.

Det är väl en viktig punkt, har vi råkat illa ut och är det i så fall på grund av politiska beslut? För tittar man på hur det ser ut i resten av EU över det senaste året så har vi haft de lägsta priserna och det största överskottet, och dessutom med förhållandevis väldigt låga utsläpp. Alltså har jag svårt att hålla med om att vår situation är kritisk eller att några andra politiska beslut sedan nittiotalet typ hade gjort saker bättre på något sätt.

Citat:

Hade vi haft möjlighet att utöka vattenkraften utan att orsaka en ekologisk katastrof så hade jag gärna sett det, men som det är kan jag inte se att något parti, eller energiexpert, skulle föreslå en sådan riktning.

Men det kommer nya tekniker där också. Vattenkraft är ju väldigt bra och nyttig på de flesta sätt, men har ett par problem. Dels förstör det rätt stora arealer när man dammar upp, och dels tenderar verken att ta död på mycket fisk (och ål). Olyckrisken finns också förstås, men det är mer ett problem i länder som inte har så hårda krav på byggnationen av sånt, det har hänt rätt jobbiga olyckor i Kina och Sydamerika men häromkring har det varit relativt problemfritt.

Men det finns idag turbiner som inte bara låter fiskar passera utan också är rätt mycket mer effektiva än de befintliga i våra verk. De medger kanske inte ett större uttag av el över hela året, det vet jag inget om, men om man kan få ut mer effekt på kortare tid genom att släppa igenom mer vatten i våra befintliga verk så kan det ändå hjälpa ganska rejält. Utan att bygga nya dammar eller verk.

Jag minns inte siffrorna exakt men vår vattenkraft har ett maxtak på hur mycket effekt man kan få ut, runt 15 GW har jag för mig. Vår förbrukning når som mest upp till kanske 24 GW, den kallaste timmen den kallaste dagen på vintern eller så. Det är det vi behöver kunna hantera, i dagsläget. Hade vi bara haft vind och dagens vattenkraft så innebär det att vinden måste leverera absolut minst 9 GW vilken den inte är i närheten av att kunna hantera som det ser ut nu. Som mest får vi ut drygt 10 GW från vindkraften men det händer ju att vi är nere på bara några få procent av det. Det är inte så rimligt att bygga så mycket vindkraft att den, en vindstilla dag, kan leverera 9 GW, då hade vi behövt över tjugo gånger så mycket som idag. Skulle man kunna öka den momentana effekten som går att få ut från vattenkraften med 5 GW, vilket kanske inte är realistiskt det vet inte jag, så minskar vi ju behovet på minimal leverans från vindkraften i denna teoretiska situation till 4 GW. Vilket innebär att vi bara behöver i runga slängar tio gånger mer vindkraft än idag. Men tio gånger mer vindkraft hade också levererat tio gånger mer el över året, förra året levererade vindkraften 33 TWh så 330 TWh. Mer än dubbla hela landets nuvarande förbrukning. Å andra sidan blåser det mer stadigt till havs, så bygger vi där så kanske vi inte behöver lika mycket. Nya turbiner verkar också ge mer effekt per landareal tack vare att de är större och så, och det blåser också lite mer stadigt högre upp. Etc.

Nu tror jag inte vi kommer att landa i bara vind och vatten vad som än händer. Solel börjar exempelvis bli ganska populärt vilket kan ge ett hyfsat bidrag på totalen, dock kanske inte just de kallaste vinterdagarna när vi behöver det som mest. Å andra sidan levererar solel på dagen medan vindkraften levererar mer på natten (och mer på vintern över sommaren) så de kompletterar varandra rätt hyfsat. Men det hjälper förstås inte så mycket den där svinkalla februaridagen när vi använder mest el. Sen finns det tekniker som ser lovande ut men som inte riktigt finns i större skala än, som vågkraft (golfströmmen strömmar rätt stadigt exempelvis) eller geotermisk energi. Och, icke att förglömma, vi kan faktiskt importera el också.

Citat:

Det är också problematiskt att få folk att gå med på landbaserad vindkraft överallt, av en del förklarliga skäl, så det kommer finnas en gräns för hur mycket som kan byggas där energin behövs. Havsbaserad vindkraft är ett bra alternativ men är, likt kärnkraften, mer en långsiktig lösning då det tar mycket längre tid att bygga och har fortfarande vindkraftens kortare livslängd.

Tja men det är lite av att sila myggor och svälja kameler här. Landbaserad vindkraft tar upp yta, men det betyder inte att man inte kan nyttja den ytan till annat. Jordbruk går utmärkt att samköra med vindkraft exempelvis, eller om marken inte lämpar sig för jordbruk så kan man ha solpaneler där, eller betesmark om det passar bättre. Havsbaserad vindkraft finns redan och funkar bra, mer i våra grannländer än här dock, det är dyrare än landbaserad förstås men inte så dyrt som kärnkraft, och det tar längre tid att bygga än landbaserad vindkraft men igen inte i närheten av tiden det tar för kärnkraft att byggas.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jo, men det finns många prognoser som de flesta har olika scenarion för hur det kan bli beroende på diverse saker, men sen blir det som att det värsta scenariot blir faktum och det vi måste lösa, när det borde vara mer sannolikt att vi hamnar mer i mitten av tänkbara scenarion.

Angående livslängden så är det klart att det är en aspekt som är medräknad i siffrorna på lönsamhet för de olika produktionssätten, inklusive kostnader för underhåll under hela livslängden och "pensionerandet" när den är slut. Det är lätt att tro att längre livslängd automatiskt innebär att det är bättre, men avräkningstiden blir ju längre på samma sätt, och ju längre avräkningstid desto mer påverkar fluktueringar i elpriser och desto större risk att lönsamheten försvinner när nya tekniker kommer.

För att ta ett extremt och osannolikt exempel så kanske vi hade kunnat bygga ett nytt kärnkraftverk för säg 200 miljarder, och vi börjar nu och allt går jättebra så det är färdigt om bara tio år. Säg att avräkningstiden för grundinvesteringen är 40 år, så på de 40 åren efter det börjar leverera behöver det tjäna in dessa tvåhundra miljarder plus driftskostnader och kapitalkostnader (räntor). Det är svårt att säga hur det hade gått förstås, elpriserna (och räntorna) varierar och vi vet inte vad det kommer för tekniker, men det är inte orimligt i alla fall. Men säg att tio år in i denna period så löser någon kommersiellt gångbar fusion, och de verken tar också tio år att bygga, kommer vi då att driva vidare vårt fissionsverk resten av tiden eller lägga ner det? Oavsett så tappar vi rätt mycket pengar. Nu är väl inte det så himla sannolikt förstås, men det finns ju andra tekniker som är mer realistiska, som geotermisk energi på mycket större djup än vad som är möjligt idag, eller olika former av vågkraft. Oavsett betyder en lång avräkningstid, återbetalningstid, en större risk för det är väldigt svårt att veta hur det kommer att se ut över så lång tid.

Visst finns risken att det kommer bättre lösningar men att skjuta upp lösningen på problem skapar till slut sämre lägen och vi har redan försämrat läget för vårt elsystem betydligt mot när det var som bäst. Kärnkraft handlar ju såklart inte heller om att ha billigast möjliga energi utan att se till att vi alltid har tillräckligt stor andel planerbar produktion.

Citat:

Det är svårt att spekulera om intentioner tycker jag. All elproduktion påverkas kraftigt av politiska beslut och styrmedel, vi vill inte släppa ut så mycket koldioxid och således beskattar vi (alltså EU) utsläpp av koldioxid så hårt att de tekniskt billigaste slagen av elproduktion här blir dyrast exempelvis. Inställningen till kärnkraft har varierat lite, men på det stora hela så har den svenska befolkningen varit emot ny kärnkraft fram tills ganska nyligen. Vilket också avspeglas i beskattningen, vilket är det styrmedel politikerna borde använda för att styra elproduktionen, inte ägardirektiv till de producenter de råkar äga.

Ja, det har varit många som varit emot kärnkraft men mycket pga att man sålt in idéer som nu inte visat sig vara hållbara i alla lägen. Dock har såklart problemet varit större i t ex Tyskland än i Sverige men det har ändå varit brist på pragmatism och därför har vi ett mer sårbart energinät och mindre balanserad produktion över landet.

Citat:

Det som hände efter där var ju hårdare säkerhetskrav från EU, vilket gjorde att det krävdes moderniseringar som var så dyra att utsikten för lönsamhet försvann med vad man visste då. Hade man vetat då att Putin skulle invadera Ukraina och därmed att EU skulle dra ner kraftigt på gasimporten från Ryssland med ökade elpriser som följd, så hade det kanske sett annorlunda ut, men det var ingen som visste det då och det är inte säkert att det hade påverkat så mycket. Kriget är förhoppningsvis en övergående fas och det krävs många år av höga elpriser för att det skulle ha lönat sig.

Utifrån vad Vattenfalls produktionschef uttryckte så var den inhemska politiken, med bl a höjd effektskatt, högst bidragande till besluten så jag tror inte man bara kan skylla på EU. Hade vi haft en annan politik hade vi också troligen varit långt gångna med nya reaktorer redan, för att ersätta både nedlagda och de som kommer bli för gamla.

Citat:

Det är komplicerat minst sagt. Ryssarna pushar mot kärnkraft då förhoppningen är att vi (EU alltså) ska köpa mer naturgas istället, vilket ju sannolikt stämmer i alla fall på kort sikt. Samtidigt pushar fossilindustrin, som borde ha samma intresse egentligen, för kärnkraft väldigt hårt. Det verkar inte så logiskt, men det har väl att göra med att fossilbolagen också äger mycket kärnkraft också, och de ser väl själva att de inte kan fortsätta pusha för fossila bränslen med dagens medvetenhet. Det skulle ju kunna vara något mer omoraliskt eller cyniskt förstås, som att de vet att kärnkraft tar lång tid att få på plats och således betyder en satsning på kärnkraft över förnybart en längre period av fossila bränslen. Eller bara att det hade inneburit mindre satsningar på exempelvis vindkraft och således hade de behållit sitt grepp om energimarknaden längre. Men jag vet inte deras motiveringar. Vill man veta vad de tycker kan man ju läsa vad Timbro och Svenskt Näringsliv producerar dock.

Antikärnkraftslobbyismen verkade ju dock för nedläggning av fullt fungerande produktion, medan fossilindustrin knappast har någon framgång i att bygga ny fossil elproduktion. Satsning på kärnkraft behöver heller inte utesluta satsningar på förnybar produktion, vilket vi ser i Sverige. En klar skillnad i hur de arbetar, och som sagt så var den förstnämnda rent farlig ur nationell säkerhet eftersom en del länder lade något så viktigt i händerna på en oberäknelig stat. Det känns ju heller inte bra att Kina har ägande i vår vindkraft.

Det är inte att ursäkta fossilindustrin utan bara ett påpekande av faran med att ha givit Ryssland ett så starkt kort att spela mot Europa. Som tur var visade det sig att vi inte var så splittrade som många trott och vi vek inte ner oss, men vi får ändå betala för det under en längre tid framöver.

Citat:

Det är väl en viktig punkt, har vi råkat illa ut och är det i så fall på grund av politiska beslut? För tittar man på hur det ser ut i resten av EU över det senaste året så har vi haft de lägsta priserna och det största överskottet, och dessutom med förhållandevis väldigt låga utsläpp. Alltså har jag svårt att hålla med om att vår situation är kritisk eller att några andra politiska beslut sedan nittiotalet typ hade gjort saker bättre på något sätt.

Ja, exempelvis har vi ett stamnät som inte är anpassat för den mycket snedbalanserade produktionen vi har i landet. Man genomförde beslut utan att tänka på vilka praktiska effekter de hade.

Vi har haft relativt låga elpriser (Finland var lägre i den statistiken jag sett, vilka ju också har byggt ny kärnkraft som drog ut långt på tiden och i kostnader) men vi har ökat våra elpriser mer än genomsnittet så att vi fortfarande ligger relativt lågt beror ju på att vi har bra förutsättningar här och legat ännu bättre till förut. Min poäng runt det hela var också endast att medan många säger att de nedlagda reaktorerna inte haft någon effekt så är faktum att experter visat att de kunnat maxa exporten mycket oftare och därmed låtit vår inhemska elmarknad vara mindre beroende av krisen i Europa.

Jag har inte sagt att vi är i en kritisk situation nu utan problemet, utöver Europa, är att vi är sämre rustade för de framtidsprognoser vi ser. Som tur är har vi börjat inse många av problemen.

Citat:

Men det kommer nya tekniker där också. Vattenkraft är ju väldigt bra och nyttig på de flesta sätt, men har ett par problem. Dels förstör det rätt stora arealer när man dammar upp, och dels tenderar verken att ta död på mycket fisk (och ål). Olyckrisken finns också förstås, men det är mer ett problem i länder som inte har så hårda krav på byggnationen av sånt, det har hänt rätt jobbiga olyckor i Kina och Sydamerika men häromkring har det varit relativt problemfritt.

Men det finns idag turbiner som inte bara låter fiskar passera utan också är rätt mycket mer effektiva än de befintliga i våra verk. De medger kanske inte ett större uttag av el över hela året, det vet jag inget om, men om man kan få ut mer effekt på kortare tid genom att släppa igenom mer vatten i våra befintliga verk så kan det ändå hjälpa ganska rejält. Utan att bygga nya dammar eller verk.

Jag minns inte siffrorna exakt men vår vattenkraft har ett maxtak på hur mycket effekt man kan få ut, runt 15 GW har jag för mig. Vår förbrukning når som mest upp till kanske 24 GW, den kallaste timmen den kallaste dagen på vintern eller så. Det är det vi behöver kunna hantera, i dagsläget. Hade vi bara haft vind och dagens vattenkraft så innebär det att vinden måste leverera absolut minst 9 GW vilken den inte är i närheten av att kunna hantera som det ser ut nu. Som mest får vi ut drygt 10 GW från vindkraften men det händer ju att vi är nere på bara några få procent av det. Det är inte så rimligt att bygga så mycket vindkraft att den, en vindstilla dag, kan leverera 9 GW, då hade vi behövt över tjugo gånger så mycket som idag. Skulle man kunna öka den momentana effekten som går att få ut från vattenkraften med 5 GW, vilket kanske inte är realistiskt det vet inte jag, så minskar vi ju behovet på minimal leverans från vindkraften i denna teoretiska situation till 4 GW. Vilket innebär att vi bara behöver i runga slängar tio gånger mer vindkraft än idag. Men tio gånger mer vindkraft hade också levererat tio gånger mer el över året, förra året levererade vindkraften 33 TWh så 330 TWh. Mer än dubbla hela landets nuvarande förbrukning. Å andra sidan blåser det mer stadigt till havs, så bygger vi där så kanske vi inte behöver lika mycket. Nya turbiner verkar också ge mer effekt per landareal tack vare att de är större och så, och det blåser också lite mer stadigt högre upp. Etc.

Nu tror jag inte vi kommer att landa i bara vind och vatten vad som än händer. Solel börjar exempelvis bli ganska populärt vilket kan ge ett hyfsat bidrag på totalen, dock kanske inte just de kallaste vinterdagarna när vi behöver det som mest. Å andra sidan levererar solel på dagen medan vindkraften levererar mer på natten (och mer på vintern över sommaren) så de kompletterar varandra rätt hyfsat. Men det hjälper förstås inte så mycket den där svinkalla februaridagen när vi använder mest el. Sen finns det tekniker som ser lovande ut men som inte riktigt finns i större skala än, som vågkraft (golfströmmen strömmar rätt stadigt exempelvis) eller geotermisk energi. Och, icke att förglömma, vi kan faktiskt importera el också.

Visst finns det ny teknik inom vattenkraft men jag tror inte den blir speciellt aktuell förrän de befintliga verken börjar bli för gamla. Jag har åtminstone inte hört någon prata allvarligt kring att åtgärda problemen som det ser ut i dagsläget.

Dock ser jag inte varför någon som hävdar att kärnkraft är för dyrt skulle vilja prata om mer vattenkraft. Energiforsk har en rapport som heter "El från nya anläggningar" och listar vattenkraft som 52 öre/kWh och kärnkraft till 56 öre/kWh. Jag kan knappast se 4 öre/kWh vara väldigt relevant när man tittar på vad som är ekonomiskt gångbart.

Citat:

Tja men det är lite av att sila myggor och svälja kameler här. Landbaserad vindkraft tar upp yta, men det betyder inte att man inte kan nyttja den ytan till annat. Jordbruk går utmärkt att samköra med vindkraft exempelvis, eller om marken inte lämpar sig för jordbruk så kan man ha solpaneler där, eller betesmark om det passar bättre. Havsbaserad vindkraft finns redan och funkar bra, mer i våra grannländer än här dock, det är dyrare än landbaserad förstås men inte så dyrt som kärnkraft, och det tar längre tid att bygga än landbaserad vindkraft men igen inte i närheten av tiden det tar för kärnkraft att byggas.

Motståndet till vindkraft är nog sällan att den tar upp markyta utan för att den förstör visuellt enligt många. Utan att ha läst specifik statistik så tror jag att levnadsmiljön är den vanligaste protesten mot att sätta upp vindkraft och varför kommuner därför säger nej. Till och med havsbaserad vindkraft har stött på problem pga detta, när placeringen av ett verk skulle störa havsutsikten vid ett område.

Varför jag tog upp byggnadstiden (såklart inkluderat alla tillstånd, osv) för havsbaserad vindkraft är för den fortfarande är så lång att Energimyndigheten bara räknar med den i fas två tillsammans med kärnkraften, dvs vad som de känner de kan räkna med efter 2035. I deras analys är det bara landbaserad vindkraft som anses kunna upprättas relativt snabbt.

Vi kan också återgå till Energiforsk här och se att vindkraft till havs beräknas kosta 53 öre/kWh. Bara 3 öres skillnad mot kärnkraft, så återigen inte en relevant prisskillnad. Snarare är det vänt åt andra hållet när man faktoriserar in planerbarheten.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Visst finns risken att det kommer bättre lösningar men att skjuta upp lösningen på problem skapar till slut sämre lägen och vi har redan försämrat läget för vårt elsystem betydligt mot när det var som bäst. Kärnkraft handlar ju såklart inte heller om att ha billigast möjliga energi utan att se till att vi alltid har tillräckligt stor andel planerbar produktion.

Jo man kan inte alltid vänta på ny teknik, men kärnkraften har en väldigt lång återbetalningstid parat med att kärnbränslet riskerar att bli ganska mycket dyrare inom inte alltför lång tid, vilket gör det till en högre risk ur den aspekten. Både kärnkraft och vindkraft har ju merparten av sina kostnader i byggnadsfasen, men när de är byggda så skiljer de sig åt mer. Vindkraften har låga och stabila löpande kostnader, det handlar om vanligt underhåll av maskinerna och liknande, och priset på det (alltså mest arbetskraft) är rätt stabilt. Ett kärnkraftverk behöver också vanligt underhåll, men det blir ju delvis rätt mycket mer komplicerat av att det är ett kärnkraftverk vilket exempelvis de senaste problemen på Ringhals tydliggör. Men kärnkraftverket är också beroende av påfyllnad av "råvaran", som inte är en jättekostnad idag men som kommer att gå upp när vi har förbrukat det lättillgängliga materialet och vi därmed måste använda komplicerade och exponentiellt dyrare processer (som också är väldigt mycket sämre för miljön). Hur lång tid det kommer att ta beror på hur mycket kärnkraft som byggs eller används, så det kommer inte nödvändigtvis att bli ett problem under livstiden för kärnkraft som byggs den närmaste tiden, men bygger man mycket ny kärnkraft så kommer det att bli det.

Citat:

Ja, det har varit många som varit emot kärnkraft men mycket pga att man sålt in idéer som nu inte visat sig vara hållbara i alla lägen. Dock har såklart problemet varit större i t ex Tyskland än i Sverige men det har ändå varit brist på pragmatism och därför har vi ett mer sårbart energinät och mindre balanserad produktion över landet.

Jo man kan absolut diskutera hur smart det var av tyskarna att fasa ut kärnkraften så snabbt och innan man hade något alternativ förutom rysk gas. Men den här bilden av att det är katastrof nu typ håller jag inte med om. Vi har inte haft några problem mer än höga priser, inte här och inte i Tyskland eller så. Trots att flera länder är i en övergångsperiod mot förnybart och/eller fossilfritt och trots att rysk gas plötsligt slutade vara ett alternativ.

Vi kanske har ett mer sårbart elnät än vi hade för tjugo år sedan, men samtidigt har ju elnätet i praktiken visat sig vara tillräckligt stabilt. Vi har inte haft någon ökad frekvens av strömavbrott på grund av nätet exempelvis. Risken att vi kortvarigt kommer att vara beroende av att importera el är större men det handlar fortfarande om några enstaka timmar per år i det värsta scenariot med låg vind och väldigt kallt och så. Frågan är väl hur många hundratals miljarder av skattepengarna man ska kasta på detta "problem" för att få ner chansen för dessa katastroftimmar med importberoende från säg sju till en eller så?

Många verkar vilja att vi aldrig ska vara beroende av import men det är inte realistiskt eller ekonomiskt försvabart. Risken att det "inte finns tillräckligt med el" när vi behöver importera kan man väl diskutera, men hittills har det ju alltid lösts. När Polen hade problem förra året så startade vi Karlshamnsverket för att lösa det exempelvis. Får vi problem i framtiden så ökar priset och då finns det incitament att starta dyrare produktion för att exportera till oss, och de får ju inte neka det enligt EU-direktiven, så risken att elen inte räcker är väldigt liten. Sen innebär ju det högre priset som kommer när man närmar sig en sådan situation att konsumtionen minskar. Det hände ju några gånger förra året att företag pausade produktionen någon dag när priset var som högst exempelvis.

Citat:

Utifrån vad Vattenfalls produktionschef uttryckte så var den inhemska politiken, med bl a höjd effektskatt, högst bidragande till besluten så jag tror inte man bara kan skylla på EU. Hade vi haft en annan politik hade vi också troligen varit långt gångna med nya reaktorer redan, för att ersätta både nedlagda och de som kommer bli för gamla.

Jag skyller inte bara på EU utan menar bara att all elproduktion styrs av politiska beslut. Fram tills ganska nyligen var alla partier i Sverige, förlåt alla seriösa partier i Sverige, överens om att förnybart var vad vi skulle satsa på och således fattade de beslut som drog åt det hållet. Högre skatt på fossilt och lägre skatt på förnybart är ju metoden politikerna har, om de inte ska förbjuda saker men där är vi inte än när det gäller fossil elproduktion. Effektskatten kom ju av att kärnkraftens ägare gjorde väldigt stora vinster där ett tag, och politikerna ville att de vinsterna inte bara skulle gå till ägarna utan tillbaka till konsumenterna. Lite som det som alla tjatar om nu, att nätföretagen ska dela med sig av sina vinster enligt EU-direktiven. Vår regerings saktfärdighet gjorde dock att vi missade några miljarder där. Sen minskade elpriserna och då var inte vinsterna lika stora längre ett tag. Då såg ledningarna för bolagen att chansen att tjäna in de investeringar som hade krävts för att kunna driva verken vidare minskade, samtidigt som kostnaderna för dessa investeringar kraftigt ökade med nya säkerhetskrav.

Citat:

Antikärnkraftslobbyismen verkade ju dock för nedläggning av fullt fungerande produktion, medan fossilindustrin knappast har någon framgång i att bygga ny fossil elproduktion.

Frågan är vad antikärnkraftslobbyn är eller vad du menar med den? Det finns väldigt kapitalstarka intressen som jobbar och lobbar för kärnkraft, och för fossila bränslen, men det finns inte för förnybart. Det finns forskare som försöker väcka intresse för frågan däremot, men det är inte lobbyism.

Citat:

Satsning på kärnkraft behöver heller inte utesluta satsningar på förnybar produktion, vilket vi ser i Sverige.

Det är väl just det vi ser, att det är svårt att satsa på båda för vi har inte hur mycket pengar som helst. Exempelvis tog man ju bort subventionen för havsbaserad vindkraft, i att SVK skulle stå för en del av kostnaderna för nätanslutningen, när man bestämde att man skulle satsa på kärnkraft istället. Regeringen fick kraftig kritik för denna kursändring dock, från alla möjliga håll och av diverse anledningar (men att kärnkraft inte är en realistisk lösning är en viktig), så nu försöker de lite halvhjärtat att ångra sig. Samtidigt är de nog medvetna om att det inte lär bli någon kärnkraft om de inte kraftigt subventionerar den, och låser in dessa subventioner så att kommande regeringar inte kan ta bort dem, så vi får väl se hur de tänker sig att få ihop det.

Citat:

En klar skillnad i hur de arbetar, och som sagt så var den förstnämnda rent farlig ur nationell säkerhet eftersom en del länder lade något så viktigt i händerna på en oberäknelig stat.

Ska vi bygga kärnkraft så lär vi behöva Rysslands och/eller Kinas hjälp för de har kompetens och erfarenhet som vi saknar, inte minst inom forskningen på detta område.

Citat:

Det känns ju heller inte bra att Kina har ägande i vår vindkraft.

Bra och bra, jag ser inte några större problem med det heller. Vad är man rädd för där? Att Kina ska stoppa våra vindkraftverk om vi hamnar i konflikt eller vad? Jag hade förstås föredragit att vinsterna från vindkraften gick mer till Sverige än till Kina förstås, men ärligt talat gör det väl inte jättestor skillnad egentligen. Hade staten ägt verken och fått vinsterna hade det ju varit fint förstås, men om någon svensk miljardär eller någon kinesisk miljardär får dem gör inte så stor skillnad. De investerar inte dem här ändå, och de betalar knappt någon skatt.

Citat:

Det är inte att ursäkta fossilindustrin utan bara ett påpekande av faran med att ha givit Ryssland ett så starkt kort att spela mot Europa. Som tur var visade det sig att vi inte var så splittrade som många trott och vi vek inte ner oss, men vi får ändå betala för det under en längre tid framöver.

Jo, samtidigt fick ju kriget oss att fokusera på att sluta med fossilt mer än tidigare. Så förhoppningsvis kommer vi att minska beroendet ganska snabbt.

Citat:

Ja, exempelvis har vi ett stamnät som inte är anpassat för den mycket snedbalanserade produktionen vi har i landet. Man genomförde beslut utan att tänka på vilka praktiska effekter de hade.

Menar du att det var ett politiskt beslut att inte bygga ut stamnätet? För det är inte min uppfattning.

Citat:

Vi har haft relativt låga elpriser (Finland var lägre i den statistiken jag sett, vilka ju också har byggt ny kärnkraft som drog ut långt på tiden och i kostnader) men vi har ökat våra elpriser mer än genomsnittet så att vi fortfarande ligger relativt lågt beror ju på att vi har bra förutsättningar här och legat ännu bättre till förut. Min poäng runt det hela var också endast att medan många säger att de nedlagda reaktorerna inte haft någon effekt så är faktum att experter visat att de kunnat maxa exporten mycket oftare och därmed låtit vår inhemska elmarknad vara mindre beroende av krisen i Europa.

Men hade vi haft kvar mer av vår gamla kärnkraft så hade vi inte haft lika mycket vindkraft, och således hade vi inte haft så mycket mer att exportera än vi nu har haft. Man bygger inte en massa vindkraft om man har ett överflöd av (statligt subventionerad) kärnkraft liksom, det finns ingen mening med det då lönsamheten hade varit svårare.

Citat:

Jag har inte sagt att vi är i en kritisk situation nu utan problemet, utöver Europa, är att vi är sämre rustade för de framtidsprognoser vi ser. Som tur är har vi börjat inse många av problemen.

Men är det inte lite konstigt att försöka lösa problemet med en stegrande förbrukning genom att satsa på saker som kommer att öka förbrukningen ännu mer i ett par decennier innan de börjar leverera? Om jag har så lite mat att jag riskerar att svälta ihjäl imorgon eller i övermorgon så kanske jag inte ska ta en del av den lilla mat jag har för att sätta en deg som är färdig näst-nästa vecka liksom.

Citat:

Visst finns det ny teknik inom vattenkraft men jag tror inte den blir speciellt aktuell förrän de befintliga verken börjar bli för gamla. Jag har åtminstone inte hört någon prata allvarligt kring att åtgärda problemen som det ser ut i dagsläget.

Jag vet inte vad du menar med allvarligt, men det är med i debatten och arbetet pågår redan. Vattenkraftverken slits ju under drift och behöver löpande underhåll och utbyte av komponenter så att man passar på att modernisera är ganska naturligt. Byggnader och dammar håller ju rätt länge men turbiner, generatorer, mekaniska komponenter och liknande har kortare livstid (alltså 15-30 år eller så) och det vore ju konstigt att använda gammal ineffektiv teknik för det.

Citat:

Dock ser jag inte varför någon som hävdar att kärnkraft är för dyrt skulle vilja prata om mer vattenkraft. Energiforsk har en rapport som heter "El från nya anläggningar" och listar vattenkraft som 52 öre/kWh och kärnkraft till 56 öre/kWh. Jag kan knappast se 4 öre/kWh vara väldigt relevant när man tittar på vad som är ekonomiskt gångbart.

Det finns som sagt många olika beräkningar som varierar rätt kraftigt i kostnad för de olika producenterna. Kostnaden för att bygga vattenkraft varierar väldigt beroende på förutsättningarna på platsen, vilket också gäller i viss mån för kärnkraft men där finns också en mycket större variation i hur kostnaden kan utvecklas framåt.

Citat:

Motståndet till vindkraft är nog sällan att den tar upp markyta utan för att den förstör visuellt enligt många. Utan att ha läst specifik statistik så tror jag att levnadsmiljön är den vanligaste protesten mot att sätta upp vindkraft och varför kommuner därför säger nej. Till och med havsbaserad vindkraft har stött på problem pga detta, när placeringen av ett verk skulle störa havsutsikten vid ett område.

Jo det är jag medveten om och det är ett problem. För mig som bor i en stad så känns det som ett ganska lättlöst problem dock, bara kör över folk som min stad gör konstant liksom. Bara för att du hade fri 180 graders utsikt mot havet när du köpte huset betyder inte det att du ska ha det i all evighet liksom, och att man kan se några vindsnurror vid horisonten en klar dag är inget problem i realiteten. Mina svärföräldrar exempelvis bor ganska fint här i stan på en höjd med fin utsikt, de senaste fem åren har det byggts ett antal höghus som är i vägen för den utsikten dock, och ett ännu större hus mycket närmare kommer att blockera än mer inom kort. Det sänker förstås värdet på deras bostadsrätt ganska kraftigt, men de har inget att säga till om kring det ändå. Varför ska villaägare vid kusterna eller skogarna ha så mycket mer möjligheter att stoppa sånt här än andra?

Citat:

Varför jag tog upp byggnadstiden (såklart inkluderat alla tillstånd, osv) för havsbaserad vindkraft är för den fortfarande är så lång att Energimyndigheten bara räknar med den i fas två tillsammans med kärnkraften, dvs vad som de känner de kan räkna med efter 2035. I deras analys är det bara landbaserad vindkraft som anses kunna upprättas relativt snabbt.

Allt är ju relativt förstås. Man kan bygga och koppla in ett landbaserat vindkraftverk på några månader, till havs tar det förstås längre tid än så. Men kollar man exempelvis på Kriegers Flak så handlar det inte om mer än några år och man börjar ju få leveranser ett tag innan det är färdigt. Kärnkraft tar rätt mycket längre tid än så. Sen lär väl tillståndsprocessen vara rätt tidskrävande för alla dessa saker, men även där borde det gå rätt mycket fortare för vind än för kärnkraft.

Citat:

Vi kan också återgå till Energiforsk här och se att vindkraft till havs beräknas kosta 53 öre/kWh. Bara 3 öres skillnad mot kärnkraft, så återigen inte en relevant prisskillnad. Snarare är det vänt åt andra hållet när man faktoriserar in planerbarheten.

Tja det finns som sagt många beräkningar med olika resultat. Energiforsk räknar med en byggtid på 5-8 år för ny kärnkraft exempelvis, och med att kostnaden för kärnbränslet för nya kärnkraftverk ska ligga under dagens kostnad för våra befintliga verk, vilket jag inte känner är så realistiskt kanske. Lazard ligger ju på andra änden av skalan med 181-204$ för kärnkraft och 26-50$ för vind, med offshore på 86$, unsubsidized och utan kostnader för decommissioning.

Permalänk
Medlem

Det börjar bli en rätt lång diskussion med många citat att gå igenom så jag känner nog att gränsen börjar komma för att runda av, inte minst pga att jag har en ganska hektisk vecka framför mig, men jag svarar iaf en gång till av respekt för konversationen. Försöker dock få ner längden lite.

Skrivet av snajk:

Jo man kan inte alltid vänta på ny teknik, men kärnkraften har en väldigt lång återbetalningstid parat med att kärnbränslet riskerar att bli ganska mycket dyrare inom inte alltför lång tid, vilket gör det till en högre risk ur den aspekten. Både kärnkraft och vindkraft har ju merparten av sina kostnader i byggnadsfasen, men när de är byggda så skiljer de sig åt mer. Vindkraften har låga och stabila löpande kostnader, det handlar om vanligt underhåll av maskinerna och liknande, och priset på det (alltså mest arbetskraft) är rätt stabilt. Ett kärnkraftverk behöver också vanligt underhåll, men det blir ju delvis rätt mycket mer komplicerat av att det är ett kärnkraftverk vilket exempelvis de senaste problemen på Ringhals tydliggör. Men kärnkraftverket är också beroende av påfyllnad av "råvaran", som inte är en jättekostnad idag men som kommer att gå upp när vi har förbrukat det lättillgängliga materialet och vi därmed måste använda komplicerade och exponentiellt dyrare processer (som också är väldigt mycket sämre för miljön). Hur lång tid det kommer att ta beror på hur mycket kärnkraft som byggs eller används, så det kommer inte nödvändigtvis att bli ett problem under livstiden för kärnkraft som byggs den närmaste tiden, men bygger man mycket ny kärnkraft så kommer det att bli det.

Pratar man ny teknik och kostnad för kärnbränsle bör man ju då också ta framtida möjligheter att använda det uttjänta kärnbränslet i beaktning också.

Citat:

Jo man kan absolut diskutera hur smart det var av tyskarna att fasa ut kärnkraften så snabbt och innan man hade något alternativ förutom rysk gas. Men den här bilden av att det är katastrof nu typ håller jag inte med om. Vi har inte haft några problem mer än höga priser, inte här och inte i Tyskland eller så. Trots att flera länder är i en övergångsperiod mot förnybart och/eller fossilfritt och trots att rysk gas plötsligt slutade vara ett alternativ.
Vi kanske har ett mer sårbart elnät än vi hade för tjugo år sedan, men samtidigt har ju elnätet i praktiken visat sig vara tillräckligt stabilt. Vi har inte haft någon ökad frekvens av strömavbrott på grund av nätet exempelvis. Risken att vi kortvarigt kommer att vara beroende av att importera el är större men det handlar fortfarande om några enstaka timmar per år i det värsta scenariot med låg vind och väldigt kallt och så. Frågan är väl hur många hundratals miljarder av skattepengarna man ska kasta på detta "problem" för att få ner chansen för dessa katastroftimmar med importberoende från säg sju till en eller så?

Många verkar vilja att vi aldrig ska vara beroende av import men det är inte realistiskt eller ekonomiskt försvabart. Risken att det "inte finns tillräckligt med el" när vi behöver importera kan man väl diskutera, men hittills har det ju alltid lösts. När Polen hade problem förra året så startade vi Karlshamnsverket för att lösa det exempelvis. Får vi problem i framtiden så ökar priset och då finns det incitament att starta dyrare produktion för att exportera till oss, och de får ju inte neka det enligt EU-direktiven, så risken att elen inte räcker är väldigt liten. Sen innebär ju det högre priset som kommer när man närmar sig en sådan situation att konsumtionen minskar. Det hände ju några gånger förra året att företag pausade produktionen någon dag när priset var som högst exempelvis.

Vi har dock haft väldigt gynnsamma förhållanden under vintern, i stark motsats till hur det var under sommaren, så vi har i princip haft helt optimala förhållanden, vilket är tur. Att regeringar måste gå in och stödja hushåll och företag för elkostnader är också enormt dåligt så det ser jag inte hur man inte kan reagera starkt på. Att företag måste pausa produktion är ju också ett underbetyg.

Citat:

Jag skyller inte bara på EU utan menar bara att all elproduktion styrs av politiska beslut. Fram tills ganska nyligen var alla partier i Sverige, förlåt alla seriösa partier i Sverige, överens om att förnybart var vad vi skulle satsa på och således fattade de beslut som drog åt det hållet. Högre skatt på fossilt och lägre skatt på förnybart är ju metoden politikerna har, om de inte ska förbjuda saker men där är vi inte än när det gäller fossil elproduktion. Effektskatten kom ju av att kärnkraftens ägare gjorde väldigt stora vinster där ett tag, och politikerna ville att de vinsterna inte bara skulle gå till ägarna utan tillbaka till konsumenterna. Lite som det som alla tjatar om nu, att nätföretagen ska dela med sig av sina vinster enligt EU-direktiven. Vår regerings saktfärdighet gjorde dock att vi missade några miljarder där. Sen minskade elpriserna och då var inte vinsterna lika stora längre ett tag. Då såg ledningarna för bolagen att chansen att tjäna in de investeringar som hade krävts för att kunna driva verken vidare minskade, samtidigt som kostnaderna för dessa investeringar kraftigt ökade med nya säkerhetskrav.

Och nu är nästan alla seriösa partier för kärnkraft, så det är inte ett bra argument mot kärnkraften. Det är mest symbolpolitikens mästare och ett parti som i förra valet lade fram rent kommunistiska förslag (som att avskaffa äganderätten för små och medelstora företag) som står emot, så det balanserar kufarna ute på högerkanten.

Att effektskatten var för att beskatta vinster från början ändrar inte att den största höjningen gjordes av de som uttryckligen sade att de skulle stänga ner reaktorer under kommande mandatperiod trots att besluten hade satt nedstängningen klart senare.

Citat:

Frågan är vad antikärnkraftslobbyn är eller vad du menar med den? Det finns väldigt kapitalstarka intressen som jobbar och lobbar för kärnkraft, och för fossila bränslen, men det finns inte för förnybart. Det finns forskare som försöker väcka intresse för frågan däremot, men det är inte lobbyism.

Det är väl just det vi ser, att det är svårt att satsa på båda för vi har inte hur mycket pengar som helst. Exempelvis tog man ju bort subventionen för havsbaserad vindkraft, i att SVK skulle stå för en del av kostnaderna för nätanslutningen, när man bestämde att man skulle satsa på kärnkraft istället. Regeringen fick kraftig kritik för denna kursändring dock, från alla möjliga håll och av diverse anledningar (men att kärnkraft inte är en realistisk lösning är en viktig), så nu försöker de lite halvhjärtat att ångra sig. Samtidigt är de nog medvetna om att det inte lär bli någon kärnkraft om de inte kraftigt subventionerar den, och låser in dessa subventioner så att kommande regeringar inte kan ta bort dem, så vi får väl se hur de tänker sig att få ihop det.

Jag vet inte vad du frågar efter för man kan inte ha undgått att det varit starka politiska aktioner för att göra sig av med kärnkraften, vilket också fungerat, och det är verkligen inte bara några forskare som uttalat sig.

Nej, du förklarar inte hur förnyelsebar energi är stoppad, bara att man tagit tillbaka subventioner på havsbaserad vindkraft (som fortfarande går framåt i planerna). Inte alls samma sak.

Citat:

Ska vi bygga kärnkraft så lär vi behöva Rysslands och/eller Kinas hjälp för de har kompetens och erfarenhet som vi saknar, inte minst inom forskningen på detta område.

Detta har jag aldrig hört något om. Jag har bara sett kopplingar till Finland och Frankrike.

Citat:

Jo, samtidigt fick ju kriget oss att fokusera på att sluta med fossilt mer än tidigare. Så förhoppningsvis kommer vi att minska beroendet ganska snabbt.

Det är inte en generell trend för produktionen men kriget har snarare gjort att Sverige eldat mer olja än tidigare. Vi har knappast haft någon brist på avveckling av fossila bränslen här.

Citat:

Menar du att det var ett politiskt beslut att inte bygga ut stamnätet? För det är inte min uppfattning.

Jag säger att man tagit beslut som snedfördelat produktionen, samt försämrat planerbarheten, men man har inte tagit de beslut som borde följt med detta så man pushar fram lösningar på de problemen. De har tagits först nyligen. Man har förlitat sig på att allt kommer förbli som det varit och situationen inte kan bli sämre. Inte ens att den egna politiken skulle ta hit stora energislukare med förhoppning av jobbskapande som såklart aldrig skulle hända.

Citat:

Men hade vi haft kvar mer av vår gamla kärnkraft så hade vi inte haft lika mycket vindkraft, och således hade vi inte haft så mycket mer att exportera än vi nu har haft. Man bygger inte en massa vindkraft om man har ett överflöd av (statligt subventionerad) kärnkraft liksom, det finns ingen mening med det då lönsamheten hade varit svårare.

Hela poängen med kritiken är ju att lägga ner innan man ersatt kapaciteten. Det är bättre att ta den planerbara kostnaden först istället för att ta risker med fundamentala samhällsfunktioner.

Citat:

Men är det inte lite konstigt att försöka lösa problemet med en stegrande förbrukning genom att satsa på saker som kommer att öka förbrukningen ännu mer i ett par decennier innan de börjar leverera? Om jag har så lite mat att jag riskerar att svälta ihjäl imorgon eller i övermorgon så kanske jag inte ska ta en del av den lilla mat jag har för att sätta en deg som är färdig näst-nästa vecka liksom.

Nej, eftersom vi redan håller på med den kortsiktiga produktionsökningen, dvs för de kommande 10 åren. De långsiktiga lösningarna är redan behandlade som långsiktiga i prognoserna och räknas inte med som möjliga tillskott förrän efter den närmaste perioden.

Citat:

Jag vet inte vad du menar med allvarligt, men det är med i debatten och arbetet pågår redan. Vattenkraftverken slits ju under drift och behöver löpande underhåll och utbyte av komponenter så att man passar på att modernisera är ganska naturligt. Byggnader och dammar håller ju rätt länge men turbiner, generatorer, mekaniska komponenter och liknande har kortare livstid (alltså 15-30 år eller så) och det vore ju konstigt att använda gammal ineffektiv teknik för det.

Ja, vi har gradvisa förbättringar men jag fick intrycket av att du pratade om att bygga ny vattenkraft för att ersätta de befintliga stationerna.

Citat:

Det finns som sagt många olika beräkningar som varierar rätt kraftigt i kostnad för de olika producenterna. Kostnaden för att bygga vattenkraft varierar väldigt beroende på förutsättningarna på platsen, vilket också gäller i viss mån för kärnkraft men där finns också en mycket större variation i hur kostnaden kan utvecklas framåt.

Ja, det finns tydligt en hel del skillnader i modellerna.

Citat:

Jo det är jag medveten om och det är ett problem. För mig som bor i en stad så känns det som ett ganska lättlöst problem dock, bara kör över folk som min stad gör konstant liksom. Bara för att du hade fri 180 graders utsikt mot havet när du köpte huset betyder inte det att du ska ha det i all evighet liksom, och att man kan se några vindsnurror vid horisonten en klar dag är inget problem i realiteten. Mina svärföräldrar exempelvis bor ganska fint här i stan på en höjd med fin utsikt, de senaste fem åren har det byggts ett antal höghus som är i vägen för den utsikten dock, och ett ännu större hus mycket närmare kommer att blockera än mer inom kort. Det sänker förstås värdet på deras bostadsrätt ganska kraftigt, men de har inget att säga till om kring det ändå. Varför ska villaägare vid kusterna eller skogarna ha så mycket mer möjligheter att stoppa sånt här än andra?

Ja, alternativet är såklart att bara strunta i att man försämrar levnadsmiljön och naturupplevelser. Dock är det ju intressant att om man tycker det är dåligt att folks miljö förstörs i staden, vill man då arbeta för att sådant inte ska hända eller väljer man vägen att om någon får det sämre så ska alla ha det sämre? I staden är det också sällan så att det byggs hus bara för att politikerna valde att riva andra hus för de inte vill att sådana hus ska finnas, och inga nya hus byggs där de rivna stod.

Personligen anser jag att frågan är ganska svår. Vi måste såklart se till att kunna producera tillräckligt med el för framtiden och funktion är viktigt. Samtidigt så är Sverige ett land med mycket fin natur och bra möjligheter för alla att ta del av den och det är ju tråkigt om vi ska försaka det på många håll, då det behövs en enorm mängd snurror för att möta framtiden. Sannolikt är det för lätt att neka vindkraft, men jag tycker också att naturen ska tas i beaktning när man bygger. Jag respekterar problematiken och kan därför inte säga exakt var gränsen ska gå då det är komplicerat.

Citat:

Allt är ju relativt förstås. Man kan bygga och koppla in ett landbaserat vindkraftverk på några månader, till havs tar det förstås längre tid än så. Men kollar man exempelvis på Kriegers Flak så handlar det inte om mer än några år och man börjar ju få leveranser ett tag innan det är färdigt. Kärnkraft tar rätt mycket längre tid än så. Sen lär väl tillståndsprocessen vara rätt tidskrävande för alla dessa saker, men även där borde det gå rätt mycket fortare för vind än för kärnkraft.

Ja, tillståndsprocesserna är ju en väldigt stor del av problematiken i att bygga nytt, oavsett vilken del av elnätet man pratar. Om det går fortare med havsbaserad vindkraft än kärnkraft på platser där det redan funnits kärnkraft har jag inte koll på (osannolikt att många, om någon, vet exakt hur lång tid det tar. Dock är båda dessa som sagt bara planerade för långsiktiga lösningar.

Citat:

Tja det finns som sagt många beräkningar med olika resultat. Energiforsk räknar med en byggtid på 5-8 år för ny kärnkraft exempelvis, och med att kostnaden för kärnbränslet för nya kärnkraftverk ska ligga under dagens kostnad för våra befintliga verk, vilket jag inte känner är så realistiskt kanske. Lazard ligger ju på andra änden av skalan med 181-204$ för kärnkraft och 26-50$ för vind, med offshore på 86$, unsubsidized och utan kostnader för decommissioning.

Ja, som sagt finns det olika åsikter. Finland har ju dock haft EU's lägsta priser 2022 (där jag sett, du hade tydligen sett andra siffror) trots ett stort nybyggt kärnkraftverk som drog ut enormt på tiden och inte var i fullt bruk. Utifrån det praktiska exemplet tycker jag det framstår som osannolikt att ny kärnkraft är en sådan kostnadsbomb för elpriset som motståndarna brukar hävda. Sydkorea är ju också kanske det landet som utvecklas bäst ur teknisk synpunkt och de är ju ett bra föredöme för fungerande kärnkraftsbyggande och fokus på ett elnät som är stabilt. Dock kommer åsikterna fortsatt gå isär.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Det börjar bli en rätt lång diskussion med många citat att gå igenom så jag känner nog att gränsen börjar komma för att runda av, inte minst pga att jag har en ganska hektisk vecka framför mig, men jag svarar iaf en gång till av respekt för konversationen. Försöker dock få ner längden lite.

Pratar man ny teknik och kostnad för kärnbränsle bör man ju då också ta framtida möjligheter att använda det uttjänta kärnbränslet i beaktning också.

Om det hade varit möjligt, miljömässigt försvarbart och ekonomiskt rimligt så absolut, men mig veterligen är det inte det.

Citat:

Vi har dock haft väldigt gynnsamma förhållanden under vintern, i stark motsats till hur det var under sommaren, så vi har i princip haft helt optimala förhållanden, vilket är tur. Att regeringar måste gå in och stödja hushåll och företag för elkostnader är också enormt dåligt så det ser jag inte hur man inte kan reagera starkt på. Att företag måste pausa produktion är ju också ett underbetyg.

Vintern var mildare i början men hittills i mars har det varit rätt mycket kallare än normalt över hela landet och större delen av Europa. Vi har också haft rätt stora problem med våra kärnkraftverk, men har ändå klarat oss bra utan några större mängder import eller så.

Att företag pausar sin produktion är inte ett underbetyg utan hela poängen med prismodellen. När det finns brister i utbudet går priset upp och då minskar storförbrukare sin förbrukning, så mildras priset en aning. Inget företag har stängt av för att det inte finns el utan för att kostnaden har varit så hög att de har bedömt det som mer lönsamt att inte köra produktionen vissa dagar. Jag antar också att företagen passar på att göra andra saker under tiden. Så funkade det på Volvo när produktionen stoppades av någon anledning i alla fall, folk fick betalt ändå så då kan de lika gärna jobba med exempelvis periodisk städning eller underhåll, eller komma ikapp med andra saker.

Citat:

Och nu är nästan alla seriösa partier för kärnkraft, så det är inte ett bra argument mot kärnkraften. Det är mest symbolpolitikens mästare och ett parti som i förra valet lade fram rent kommunistiska förslag (som att avskaffa äganderätten för små och medelstora företag) som står emot, så det balanserar kufarna ute på högerkanten.

Jag säger inte att det är ett argument mot kärnkraft, bara att hela snacket om att MP har förstört vår stabila elproduktion eller liknande bara är bullshit. Skatten på kärnkraft och eventuella subventioner av förnybart följde den tidens opinion och alla partier med någon som helst makt stod bakom dem, precis som dagens kärnkraftsvurmande från regeringen också är baserat på opinionsläget.

Citat:

Att effektskatten var för att beskatta vinster från början ändrar inte att den största höjningen gjordes av de som uttryckligen sade att de skulle stänga ner reaktorer under kommande mandatperiod trots att besluten hade satt nedstängningen klart senare.

Jag vet inte vad du frågar efter för man kan inte ha undgått att det varit starka politiska aktioner för att göra sig av med kärnkraften, vilket också fungerat, och det är verkligen inte bara några forskare som uttalat sig.

Du diskuterar som om det är ett faktum, men det är det inte. Folk debatterar detta fortfarande, och den stora merparten av de som är insatta och inte har en agenda säger ju att nedläggningarna var affärsmässiga beslut. Att Ulf "Bulf" Kristersson låtsas som att det var S och MP och att de hela tiden har varit för kärnkraften hjälper ju inte så mycket när det är en uppenbar lögn.

Citat:

Nej, du förklarar inte hur förnyelsebar energi är stoppad, bara att man tagit tillbaka subventioner på havsbaserad vindkraft (som fortfarande går framåt i planerna). Inte alls samma sak.

Jag säger inte att det är stopp på förnybart, men fokus har ju skiftat väldigt tydligt. Nu har de fått backa lite efter att även storföretag gick ut och sa att det hade varit väldigt dumt att inte satsa på vindkraft och så, men det var rätt motvilligt. Att de försöker subventionera bensin och diesel och tar bort elbilsbidraget är väl en rätt tydlig indikation, eller?

Citat:

Detta har jag aldrig hört något om. Jag har bara sett kopplingar till Finland och Frankrike.

Rosatom är ryskt, ägs av ryska staten, de i sin tur äger en tredjedel av Fennovoima som Finland gav tillstånd att bygga en VVER-reaktor som de nu verkar ha lyckats stoppa. Problemet är att nästan alla västerländska bolag slutade bygga kärnkraft efter Tjernobyl, så kompetensen försvann med tiden, medan ryssarna/Sovjet körde på som tidigare och därmed behöll kompetensen. Dessutom har många av de kvarvarande västerländska bolagen gått i konkurs tack vare misslyckade projekt.

Citat:

Det är inte en generell trend för produktionen men kriget har snarare gjort att Sverige eldat mer olja än tidigare. Vi har knappast haft någon brist på avveckling av fossila bränslen här.

Nej, jag menade EU/Västeuropa när jag pratade om oss där. Vi, som i Sverige, har inte behövt så mycket fossil elproduktion på många år.

Citat:

Jag säger att man tagit beslut som snedfördelat produktionen, samt försämrat planerbarheten, men man har inte tagit de beslut som borde följt med detta så man pushar fram lösningar på de problemen. De har tagits först nyligen. Man har förlitat sig på att allt kommer förbli som det varit och situationen inte kan bli sämre. Inte ens att den egna politiken skulle ta hit stora energislukare med förhoppning av jobbskapande som såklart aldrig skulle hända.

Fast det var ju inga problem innan Ryssland invaderade Ukraina (igen, inte 2014 alltså). Vi har/hade en elproduktion som räcker väldigt bra för oss, vi kanske får netto-importera några få tillfällen på vintern men exporterar väldigt mycket mer, så på det stora hela har vi haft en väldigt stabil produktion. Nu har vi haft kraftiga problem med våra kärnkraftverk, och samtidigt har stora delar av kontinenten haft problem på grund av rysk gas, och förstås de franska kärnkraftverkens svårigheter, och ändå har vi klarat oss utan större problem än höga priser.

Citat:

Hela poängen med kritiken är ju att lägga ner innan man ersatt kapaciteten. Det är bättre att ta den planerbara kostnaden först istället för att ta risker med fundamentala samhällsfunktioner.

Så vad är din plan? Satsa på SMR som i bästa fall är på plats 2045-2050, kanske aldrig? Gen. IV som ligger minst lika långt bort? Bygga tredje generationens verk som inte är moderna och ändå tar minst femton år? Jag ser inte att det är bra planer någonstans. Vi behöver mer el innan dess, och vi kommer att bygga produktion som kan leverera inom kort och som är billig, så vindkraft. Det är därför inga kommersiella bolag är intresserade av att bygga kärnkraft här, inte utan den typen av prisgarantier som Hinkley Point, £106 per MWh som prisgolv. Vindkraft, även till havs utan subventioner, är bra mycket billigare än så.

Citat:

Nej, eftersom vi redan håller på med den kortsiktiga produktionsökningen, dvs för de kommande 10 åren. De långsiktiga lösningarna är redan behandlade som långsiktiga i prognoserna och räknas inte med som möjliga tillskott förrän efter den närmaste perioden.

Men varifrån får du att vi kommer att ha en plötslig och kraftig ökning av förbrukningen typ 2050-2060? Fossilfritt stål och batterifabriker byggs nu eller snart, de väntar inte. Vi kommer att bygga mer produktion som är färdig snabbare, vindkraft, och vi kommer att fortsätta med det för att täcka vårt behov och således kommer det att täcka vårt behov.

Citat:

Ja, vi har gradvisa förbättringar men jag fick intrycket av att du pratade om att bygga ny vattenkraft för att ersätta de befintliga stationerna.

Det finns tekniska möjligheter att bygga mer vattenkraft, men miljölagarna gör det om inte omöjligt så åtminstone oekonomiskt. Men vi kan öka momentan kapacitet i befintliga verk för att bättre kunna svara på variationer i övrig produktion, och i efterfrågan, utan nya miljöprövningar eller i alla fall utan så omfattande sådana.

Vi har tillräckligt med vatten och vind för att klara oss på det. Problemet är att vi kan få en väldigt kall dag med väldigt lite vind och då kan vattenkraften inte leverera tillräckligt med effekt för att täcka upp. Men vattnet räcker nog, och bygger vi mer vind så kommer vi förstås att använda mindre vatten så då ser förutsättningarna ännu bättre ut, bara vi kan leverera tillräckligt mycket för att täcka en sådan riktig skitdag för vindkraften och elanvändningen.

Men det finns ju andra saker som kan avhjälpa problemet med. Energilagring exempelvis, det är ett väldigt fokus på batterier i debatten nu men mycket enklare och billigare är det ju att exempelvis lagra värme i form av uppvärmt vatten som man sen kan använda för uppvärmning när det blåser dåligt.

Citat:

Ja, det finns tydligt en hel del skillnader i modellerna.

Jo, men också en hel del samstämmighet, om man inte cherry-pickar efter vad som passar ens argument.

Citat:

Ja, alternativet är såklart att bara strunta i att man försämrar levnadsmiljön och naturupplevelser. Dock är det ju intressant att om man tycker det är dåligt att folks miljö förstörs i staden, vill man då arbeta för att sådant inte ska hända eller väljer man vägen att om någon får det sämre så ska alla ha det sämre? I staden är det också sällan så att det byggs hus bara för att politikerna valde att riva andra hus för de inte vill att sådana hus ska finnas, och inga nya hus byggs där de rivna stod.

Det är absolut svåra frågor. Jag är inte en NIMBY på något sätt utan förstår att en stad behöver vara levande och att allt kan eller bör inte bevaras. Det är dåligt att de bygger bostäder på grönområden i städerna där det är rätt skralt med sådant, bättre om de rev gamla hus och byggde bättre och större på samma plats, och bevarade en del förstås, men långt ifrån allt är värt att bevara. Men ännu bättre vore kanske att exempelvis bygga bostäder på de enorma ytor som tas upp av parkeringar. Eller kanske minska lite på kontorsytan nu när folk ändå jobbar hemifrån så mycket och göra om de till bostäder?

Pratar vi vindkraft i naturen så är jag med på att man inte ska avsätta "urskogar" till det eller så, vilket det väldigt sällan eller aldrig handlar om dock. Vindkraft går utmärkt att kombinera med jordbruk och andra saker, och där är det generellt inte så mycket natur eller människor. Men även skogarna är ju produktionsskogar till över 90% så naturupplevelserna förstörs redan med jämna mellanrum av kalhyggen och så. Till havs får man förstås ta hänsyn till djurlivet också, och farleder och liknande, men havet förstörs inte av några vindsnurror. Någonstans behöver ju något förändras hur vi än gör. Vindkraftverk innebär ingen stor påverkan, mer än visuellt, så folk får acceptera att de finns inom synhåll helt enkelt. Det betyder inte nära där folk bor eller så dock.

Citat:

Personligen anser jag att frågan är ganska svår. Vi måste såklart se till att kunna producera tillräckligt med el för framtiden och funktion är viktigt. Samtidigt så är Sverige ett land med mycket fin natur och bra möjligheter för alla att ta del av den och det är ju tråkigt om vi ska försaka det på många håll, då det behövs en enorm mängd snurror för att möta framtiden. Sannolikt är det för lätt att neka vindkraft, men jag tycker också att naturen ska tas i beaktning när man bygger. Jag respekterar problematiken och kan därför inte säga exakt var gränsen ska gå då det är komplicerat.

Jo men som sagt så är det väldigt lite av landets yta som är natur egentligen. Landskapet förändras, det gjorde det när vi började bruka jorden, när vi anlade skog och när vi hugger ner skog. Vindkraften påverkar dock inte så mycket, de låter inte något på normala avstånd och de förorenar inte nämnvärt. Däremot får man ju bygga viss infrastruktur och liknande förstås, men för att göra en omelett måste man knäcka några ägg liksom.

Citat:

Ja, tillståndsprocesserna är ju en väldigt stor del av problematiken i att bygga nytt, oavsett vilken del av elnätet man pratar. Om det går fortare med havsbaserad vindkraft än kärnkraft på platser där det redan funnits kärnkraft har jag inte koll på (osannolikt att många, om någon, vet exakt hur lång tid det tar. Dock är båda dessa som sagt bara planerade för långsiktiga lösningar.

Det finns byggen i närområdet som man kan titta på dock. Kriegers flak tog inte många år från byggstart tills elleveranserna började exempelvis.

Citat:

Ja, som sagt finns det olika åsikter. Finland har ju dock haft EU's lägsta priser 2022 (där jag sett, du hade tydligen sett andra siffror) trots ett stort nybyggt kärnkraftverk som drog ut enormt på tiden och inte var i fullt bruk. Utifrån det praktiska exemplet tycker jag det framstår som osannolikt att ny kärnkraft är en sådan kostnadsbomb för elpriset som motståndarna brukar hävda. Sydkorea är ju också kanske det landet som utvecklas bäst ur teknisk synpunkt och de är ju ett bra föredöme för fungerande kärnkraftsbyggande och fokus på ett elnät som är stabilt. Dock kommer åsikterna fortsatt gå isär.

Finland lyckades dock slippa undan mycket av kostnadsökningarna i deras kärnkraftsprojekt (vilket ledde till konkurser av ett antal bolag), och återbetalningstiden är lång, så det har nog inte påverkat så mycket. Men att vi hade de lägsta priserna i EU förra året är ganska välbelagt. Inte konsumentpriserna förstås, vi har inte subventioner som exempelvis Ungern, men de lägsta spotpriserna. Exempelvis: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-hade-eu-s-lagsta-p...

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Om det hade varit möjligt, miljömässigt försvarbart och ekonomiskt rimligt så absolut, men mig veterligen är det inte det.

Jag har aldrig hört något som säger att det inte är möjligt. Forskningen på ämnet fortgår optimistiskt på flera ställen, inklusive i Sverige, så det framstår som du har olika inställning till pågående forskning beroende på hur de spelar in i den önskade framtidsbilden.

Citat:

Vintern var mildare i början men hittills i mars har det varit rätt mycket kallare än normalt över hela landet och större delen av Europa. Vi har också haft rätt stora problem med våra kärnkraftverk, men har ändå klarat oss bra utan några större mängder import eller så.

Vintern var mild när man ofta ser riktigt låga temperaturer i Sverige, dvs december till februari. Mars är inte en lika kall månad, med ett snitt runt 0°, så om det är lite kallare nu så blir det ändå inte speciellt kallt och inget som brukar innebära några större importer med våra mått mätt.

Citat:

Att företag pausar sin produktion är inte ett underbetyg utan hela poängen med prismodellen. När det finns brister i utbudet går priset upp och då minskar storförbrukare sin förbrukning, så mildras priset en aning. Inget företag har stängt av för att det inte finns el utan för att kostnaden har varit så hög att de har bedömt det som mer lönsamt att inte köra produktionen vissa dagar. Jag antar också att företagen passar på att göra andra saker under tiden. Så funkade det på Volvo när produktionen stoppades av någon anledning i alla fall, folk fick betalt ändå så då kan de lika gärna jobba med exempelvis periodisk städning eller underhåll, eller komma ikapp med andra saker.

Nu är problemet inte prismodellen (eller jo, det är det delvis men bara för vissa länder) utan produktionskapaciteten, och det är ett underbetyg att man inte klarar att producera tillräckligt för att hålla priserna en mycket mild vinter tillräckligt rimliga för att industri ska kunna köra på som vanligt. Precis som det är ett underbetyg att regeringarna måste gå in och ge pengar till folk så de kan betala sina räkningar. Europa har haft ett enormt misslyckande här.

Citat:

Jag säger inte att det är ett argument mot kärnkraft, bara att hela snacket om att MP har förstört vår stabila elproduktion eller liknande bara är bullshit. Skatten på kärnkraft och eventuella subventioner av förnybart följde den tidens opinion och alla partier med någon som helst makt stod bakom dem, precis som dagens kärnkraftsvurmande från regeringen också är baserat på opinionsläget.

Ja, det var såklart inte bara de som var på linjen att lägga ner reaktorer, annars hade vi inte haft planerade nedläggningar, men de var dock överlägset mest drivande i att lägga ner dem innan de planerade nedläggningsdatumen. Det har ju också haft effekt på hur det blev nu, vilket är varför de säger att de aldrig drivit på för det trots att man enkelt kan visa upp Romsons citat under valet och inträdet i regeringen. S lät MP styra den delen av politiken. Så det finns de som ger MP för mycket skuld och de som ger dem för lite.

Citat:

Du diskuterar som om det är ett faktum, men det är det inte. Folk debatterar detta fortfarande, och den stora merparten av de som är insatta och inte har en agenda säger ju att nedläggningarna var affärsmässiga beslut. Att Ulf "Bulf" Kristersson låtsas som att det var S och MP och att de hela tiden har varit för kärnkraften hjälper ju inte så mycket när det är en uppenbar lögn.

Och som redan konstaterats så var de affärsmässiga anledningarna skapade av politiken. Annars hade vi inte haft ansökningar om att bygga ny kärnkraft strax innan man beslutade att lägga ner i förtid, eller att en reaktors ägare säger rakt ut att reaktorn ska köras i många år till bara månader innan nedläggningsbeslutet kommer.

Ja, jag har inte sagt att det bara var en sida som stödde nedläggandet så det är inget du behöver fortsätta argumentera mot. Högersidan bytte dock om tidigare och i den debatten skapades det många desperata argument för att dölja det jag berör i paragrafen ovan. Framförallt var det ju rent dråpligt roligt när man sade att ingen vill bygga ny kärnkraft samtidigt som politikens riktning var att ingen kärnkraft skulle få finnas i Sverige efter 2030. Konstigt att ingen vill bygga ett verk som i princip aldrig får startas, men ändå agerade kärnkraftsmotståndarna eko till sådana argument.

Citat:

Jag säger inte att det är stopp på förnybart, men fokus har ju skiftat väldigt tydligt. Nu har de fått backa lite efter att även storföretag gick ut och sa att det hade varit väldigt dumt att inte satsa på vindkraft och så, men det var rätt motvilligt. Att de försöker subventionera bensin och diesel och tar bort elbilsbidraget är väl en rätt tydlig indikation, eller?

Okej, men du motsade mig rakt ut när jag sade att satsning på kärnkraft inte behöver utesluta satsningar på förnyelsebart.

Att fokuset skiftat är väl helt uppenbart eftersom det tidigare verkligen innebar total frånvaro av kärnkraft. Det var den inriktningen som uteslöt något, inte den nuvarande. Politiken för fordonsflottan är bara marginellt sammankopplad då funktionen av bilar i samhället, och folks möjligheter att köpa nya, dyrare bilar, går utanför energiproduktionen.

Citat:

Rosatom är ryskt, ägs av ryska staten, de i sin tur äger en tredjedel av Fennovoima som Finland gav tillstånd att bygga en VVER-reaktor som de nu verkar ha lyckats stoppa. Problemet är att nästan alla västerländska bolag slutade bygga kärnkraft efter Tjernobyl, så kompetensen försvann med tiden, medan ryssarna/Sovjet körde på som tidigare och därmed behöll kompetensen. Dessutom har många av de kvarvarande västerländska bolagen gått i konkurs tack vare misslyckade projekt.

Finland hade tre reaktorer planerade med ryssarna, men de är som sagt stoppade. Det går alldeles utmärkt att bygga reaktorer i västvärlden. Jag har inte koll på alla pågående och färdigplanerade byggen i Europa men jag vet åtminstone att Westinghouse ska leverera en rad av dem. Det finns också andra, icke västerländska, alternativ som inte är som Ryssland och Kina, t ex Sydkorea. Jag kan inte se validiteten i påståendet att vi behöver Rysslands eller Kinas hjälp för att kunna bygga kärnkraft.

Citat:

Fast det var ju inga problem innan Ryssland invaderade Ukraina (igen, inte 2014 alltså). Vi har/hade en elproduktion som räcker väldigt bra för oss, vi kanske får netto-importera några få tillfällen på vintern men exporterar väldigt mycket mer, så på det stora hela har vi haft en väldigt stabil produktion. Nu har vi haft kraftiga problem med våra kärnkraftverk, och samtidigt har stora delar av kontinenten haft problem på grund av rysk gas, och förstås de franska kärnkraftverkens svårigheter, och ändå har vi klarat oss utan större problem än höga priser.

Att säga att det inte blev några problem är ju att sätta på sig skygglapparna eftersom anledningen till att det gick bra var en mild vinter. Återigen så varnade de inte för att rullande nedstängningar kunde bli aktuellt för att vara roliga utan för att risken fanns. Den risken för effektbrist ska inte behöva finnas i vad som varit ett av världens bästa energinät.

Citat:

Så vad är din plan? Satsa på SMR som i bästa fall är på plats 2045-2050, kanske aldrig? Gen. IV som ligger minst lika långt bort? Bygga tredje generationens verk som inte är moderna och ändå tar minst femton år? Jag ser inte att det är bra planer någonstans. Vi behöver mer el innan dess, och vi kommer att bygga produktion som kan leverera inom kort och som är billig, så vindkraft. Det är därför inga kommersiella bolag är intresserade av att bygga kärnkraft här, inte utan den typen av prisgarantier som Hinkley Point, £106 per MWh som prisgolv. Vindkraft, även till havs utan subventioner, är bra mycket billigare än så.

Jag som lekman bör knappast vara den som gör den detaljerade planen men man bygger såklart det som går att få klart till de år som man förvänta sig behöva det. Jag överlåter det till företagen som faktiskt sköter detta och eftersom vi haft två företag lämna in intresseanmälan för ny kärnkraft i Sverige så är det uppenbart att det finns intresse.

Varför pratar du om att vi behöver el nu när vi pratar kärnkraftsbyggandet när jag konsekvent sagt att det ligger till prognosens fas 2?

Citat:

Men varifrån får du att vi kommer att ha en plötslig och kraftig ökning av förbrukningen typ 2050-2060? Fossilfritt stål och batterifabriker byggs nu eller snart, de väntar inte. Vi kommer att bygga mer produktion som är färdig snabbare, vindkraft, och vi kommer att fortsätta med det för att täcka vårt behov och således kommer det att täcka vårt behov.

Varför frågar du saker vi redan gått igenom? Det börjar bli rätt tröttsamt. Jag har visat vilka som gjort prognoser för Sveriges framtida förbrukning så du har redan svaret på frågan varifrån prognoserna kommer. Jag har också flera gånger sagt att landbaserad vindkraft är det som kommer kunna byggas snabbt och att det står för den första planerade fasen.

Citat:

Det finns tekniska möjligheter att bygga mer vattenkraft, men miljölagarna gör det om inte omöjligt så åtminstone oekonomiskt. Men vi kan öka momentan kapacitet i befintliga verk för att bättre kunna svara på variationer i övrig produktion, och i efterfrågan, utan nya miljöprövningar eller i alla fall utan så omfattande sådana.

Vi har tillräckligt med vatten och vind för att klara oss på det. Problemet är att vi kan få en väldigt kall dag med väldigt lite vind och då kan vattenkraften inte leverera tillräckligt med effekt för att täcka upp. Men vattnet räcker nog, och bygger vi mer vind så kommer vi förstås att använda mindre vatten så då ser förutsättningarna ännu bättre ut, bara vi kan leverera tillräckligt mycket för att täcka en sådan riktig skitdag för vindkraften och elanvändningen.

Men det finns ju andra saker som kan avhjälpa problemet med. Energilagring exempelvis, det är ett väldigt fokus på batterier i debatten nu men mycket enklare och billigare är det ju att exempelvis lagra värme i form av uppvärmt vatten som man sen kan använda för uppvärmning när det blåser dåligt

Din bedömning av vattenkraften delas tydligen inte av t ex Energimyndigheten eller Vattenfall då de inte vill förlita sig på den i den utsträckningen. Förmodligen framförallt inte just pga att den befintliga planerbara energin kommer bli gammal och behöva ersättas med ny planerbar produktion, utöver att de vill ha ett visst mått av planerbarhet även för den utökade produktionen.

Energilagring finns, och en del är i forskningsstadiet, och tas garanterat i beräkning. Vi får väl se om någon vill bygga sådant för vad gäller kärnkraft har det ju varit ett så stort argument om någon vill bygga det.

Citat:

Jo, men också en hel del samstämmighet, om man inte cherry-pickar efter vad som passar ens argument.

Du får anse att jag cherry-pickar om du vill men jag det riskerar nog bli sten i glashus.

Citat:

Det är absolut svåra frågor. Jag är inte en NIMBY på något sätt utan förstår att en stad behöver vara levande och att allt kan eller bör inte bevaras. Det är dåligt att de bygger bostäder på grönområden i städerna där det är rätt skralt med sådant, bättre om de rev gamla hus och byggde bättre och större på samma plats, och bevarade en del förstås, men långt ifrån allt är värt att bevara. Men ännu bättre vore kanske att exempelvis bygga bostäder på de enorma ytor som tas upp av parkeringar. Eller kanske minska lite på kontorsytan nu när folk ändå jobbar hemifrån så mycket och göra om de till bostäder?

Pratar vi vindkraft i naturen så är jag med på att man inte ska avsätta "urskogar" till det eller så, vilket det väldigt sällan eller aldrig handlar om dock. Vindkraft går utmärkt att kombinera med jordbruk och andra saker, och där är det generellt inte så mycket natur eller människor. Men även skogarna är ju produktionsskogar till över 90% så naturupplevelserna förstörs redan med jämna mellanrum av kalhyggen och så. Till havs får man förstås ta hänsyn till djurlivet också, och farleder och liknande, men havet förstörs inte av några vindsnurror. Någonstans behöver ju något förändras hur vi än gör. Vindkraftverk innebär ingen stor påverkan, mer än visuellt, så folk får acceptera att de finns inom synhåll helt enkelt. Det betyder inte nära där folk bor eller så dock.

Bostäder känns som ett annat ämne men det är väl ganska förväntat att man inte bara river och bygger nytt när vi har bostadsbrist i Sverige? Tyvärr är väl viljan att bygga dyra bostäder störst.

Man kommer få ta att vindkraft förfular landet nästan var det än står. Att placera verken där i princip ingen är blir knappast praktiskt, speciellt som det då mest skulle finnas i Lappland. Det är dock ett svårt problem att dra gränsen eftersom alla har olika åsikter.

Citat:

Jo men som sagt så är det väldigt lite av landets yta som är natur egentligen. Landskapet förändras, det gjorde det när vi började bruka jorden, när vi anlade skog och när vi hugger ner skog. Vindkraften påverkar dock inte så mycket, de låter inte något på normala avstånd och de förorenar inte nämnvärt. Däremot får man ju bygga viss infrastruktur och liknande förstås, men för att göra en omelett måste man knäcka några ägg liksom.

Det är ju inte bara orörd natur som anses vackert dock. Österlen anses ju vara ett av Sveriges vackraste områden och du har massa jordbruk där, så det är inte något som de flesta anser förfular områden utan snarare tvärtom då det ger mer utsikt, färger, och variation än bara skog. Man kan inte säga detsamma om vindkraft så, som jag skrev ovan, så kommer man behöva ta att landet blir fulare med sådan produktion.

Citat:

Det finns byggen i närområdet som man kan titta på dock. Kriegers flak tog inte många år från byggstart tills elleveranserna började exempelvis.

Ja, Kriegers flak är ju inte någon nyhet. Projektet att bygga på den svenska delen startade 2002.

Citat:

Finland lyckades dock slippa undan mycket av kostnadsökningarna i deras kärnkraftsprojekt (vilket ledde till konkurser av ett antal bolag), och återbetalningstiden är lång, så det har nog inte påverkat så mycket. Men att vi hade de lägsta priserna i EU förra året är ganska välbelagt. Inte konsumentpriserna förstås, vi har inte subventioner som exempelvis Ungern, men de lägsta spotpriserna. Exempelvis: https://www.svt.se/nyheter/inrikes/sverige-hade-eu-s-lagsta-p...

Det svenska priset som SVT skriver om tycks stämma med vad Eurostat rapporterar, men enligt de sistnämnda var Finland lägre än så. Det var det jag såg tidigare och jag googlade lite snabbt igen och såg ytterligare avvikelser, bl a en rapport där Norge var lägst. Det är dock ganska irrelevant eftersom avvikelserna inte skapar någon relevant skillnad och poängen var att Finland inte fått någon större ökning av sina priser pga ett dyrt kärnkraftverk, trots att motståndarna säger att det blir så. Där jag såg hade Sverige höst elprisökning i Europa, men det kan säkert finnas små skillnader även i den statistiken.

Min tidigare analys att konversationen börjar kännas otymplig har bara stärkts av att jag fått repetera saker jag sagt mer än en gång tidigare, så jag ser inte riktigt vad vi kan uppnå här när inte ens vad som sägs blir grund för hur diskussionen fortgår. Det är nog lika bra att utgå från att vi kommer tycka olika och lämna det så.

Permalänk
Medlem
Skrivet av adfactory:

Tycker det låter bra, bygg i värtan! Hela Östersjön är full av vatten till kylning etc, och ni som tänker på Fukoshima (stavning) så lugna, vårt land ligger inte mitt på 4 tektoniska plattor.

Det är ju också bara Stockholm som blir obeboeligt vid katastrofal incident, helt klart en mindre förlust

Visa signatur

7800X3D//4090
MINT XFCE // W11 🤮

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Jag har aldrig hört något som säger att det inte är möjligt. Forskningen på ämnet fortgår optimistiskt på flera ställen, inklusive i Sverige, så det framstår som du har olika inställning till pågående forskning beroende på hur de spelar in i den önskade framtidsbilden.

Vintern var mild när man ofta ser riktigt låga temperaturer i Sverige, dvs december till februari. Mars är inte en lika kall månad, med ett snitt runt 0°, så om det är lite kallare nu så blir det ändå inte speciellt kallt och inget som brukar innebära några större importer med våra mått mätt.

Nu är problemet inte prismodellen (eller jo, det är det delvis men bara för vissa länder) utan produktionskapaciteten, och det är ett underbetyg att man inte klarar att producera tillräckligt för att hålla priserna en mycket mild vinter tillräckligt rimliga för att industri ska kunna köra på som vanligt. Precis som det är ett underbetyg att regeringarna måste gå in och ge pengar till folk så de kan betala sina räkningar. Europa har haft ett enormt misslyckande här.

Ja, det var såklart inte bara de som var på linjen att lägga ner reaktorer, annars hade vi inte haft planerade nedläggningar, men de var dock överlägset mest drivande i att lägga ner dem innan de planerade nedläggningsdatumen. Det har ju också haft effekt på hur det blev nu, vilket är varför de säger att de aldrig drivit på för det trots att man enkelt kan visa upp Romsons citat under valet och inträdet i regeringen. S lät MP styra den delen av politiken. Så det finns de som ger MP för mycket skuld och de som ger dem för lite.

Och som redan konstaterats så var de affärsmässiga anledningarna skapade av politiken. Annars hade vi inte haft ansökningar om att bygga ny kärnkraft strax innan man beslutade att lägga ner i förtid, eller att en reaktors ägare säger rakt ut att reaktorn ska köras i många år till bara månader innan nedläggningsbeslutet kommer.

Ja, jag har inte sagt att det bara var en sida som stödde nedläggandet så det är inget du behöver fortsätta argumentera mot. Högersidan bytte dock om tidigare och i den debatten skapades det många desperata argument för att dölja det jag berör i paragrafen ovan. Framförallt var det ju rent dråpligt roligt när man sade att ingen vill bygga ny kärnkraft samtidigt som politikens riktning var att ingen kärnkraft skulle få finnas i Sverige efter 2030. Konstigt att ingen vill bygga ett verk som i princip aldrig får startas, men ändå agerade kärnkraftsmotståndarna eko till sådana argument.

Okej, men du motsade mig rakt ut när jag sade att satsning på kärnkraft inte behöver utesluta satsningar på förnyelsebart.

Att fokuset skiftat är väl helt uppenbart eftersom det tidigare verkligen innebar total frånvaro av kärnkraft. Det var den inriktningen som uteslöt något, inte den nuvarande. Politiken för fordonsflottan är bara marginellt sammankopplad då funktionen av bilar i samhället, och folks möjligheter att köpa nya, dyrare bilar, går utanför energiproduktionen.

Finland hade tre reaktorer planerade med ryssarna, men de är som sagt stoppade. Det går alldeles utmärkt att bygga reaktorer i västvärlden. Jag har inte koll på alla pågående och färdigplanerade byggen i Europa men jag vet åtminstone att Westinghouse ska leverera en rad av dem. Det finns också andra, icke västerländska, alternativ som inte är som Ryssland och Kina, t ex Sydkorea. Jag kan inte se validiteten i påståendet att vi behöver Rysslands eller Kinas hjälp för att kunna bygga kärnkraft.

Att säga att det inte blev några problem är ju att sätta på sig skygglapparna eftersom anledningen till att det gick bra var en mild vinter. Återigen så varnade de inte för att rullande nedstängningar kunde bli aktuellt för att vara roliga utan för att risken fanns. Den risken för effektbrist ska inte behöva finnas i vad som varit ett av världens bästa energinät.

Jag som lekman bör knappast vara den som gör den detaljerade planen men man bygger såklart det som går att få klart till de år som man förvänta sig behöva det. Jag överlåter det till företagen som faktiskt sköter detta och eftersom vi haft två företag lämna in intresseanmälan för ny kärnkraft i Sverige så är det uppenbart att det finns intresse.

Varför pratar du om att vi behöver el nu när vi pratar kärnkraftsbyggandet när jag konsekvent sagt att det ligger till prognosens fas 2?

Varför frågar du saker vi redan gått igenom? Det börjar bli rätt tröttsamt. Jag har visat vilka som gjort prognoser för Sveriges framtida förbrukning så du har redan svaret på frågan varifrån prognoserna kommer. Jag har också flera gånger sagt att landbaserad vindkraft är det som kommer kunna byggas snabbt och att det står för den första planerade fasen.

Din bedömning av vattenkraften delas tydligen inte av t ex Energimyndigheten eller Vattenfall då de inte vill förlita sig på den i den utsträckningen. Förmodligen framförallt inte just pga att den befintliga planerbara energin kommer bli gammal och behöva ersättas med ny planerbar produktion, utöver att de vill ha ett visst mått av planerbarhet även för den utökade produktionen.

Energilagring finns, och en del är i forskningsstadiet, och tas garanterat i beräkning. Vi får väl se om någon vill bygga sådant för vad gäller kärnkraft har det ju varit ett så stort argument om någon vill bygga det.

Du får anse att jag cherry-pickar om du vill men jag det riskerar nog bli sten i glashus.

Bostäder känns som ett annat ämne men det är väl ganska förväntat att man inte bara river och bygger nytt när vi har bostadsbrist i Sverige? Tyvärr är väl viljan att bygga dyra bostäder störst.

Man kommer få ta att vindkraft förfular landet nästan var det än står. Att placera verken där i princip ingen är blir knappast praktiskt, speciellt som det då mest skulle finnas i Lappland. Det är dock ett svårt problem att dra gränsen eftersom alla har olika åsikter.

Det är ju inte bara orörd natur som anses vackert dock. Österlen anses ju vara ett av Sveriges vackraste områden och du har massa jordbruk där, så det är inte något som de flesta anser förfular områden utan snarare tvärtom då det ger mer utsikt, färger, och variation än bara skog. Man kan inte säga detsamma om vindkraft så, som jag skrev ovan, så kommer man behöva ta att landet blir fulare med sådan produktion.

Ja, Kriegers flak är ju inte någon nyhet. Projektet att bygga på den svenska delen startade 2002.

Det svenska priset som SVT skriver om tycks stämma med vad Eurostat rapporterar, men enligt de sistnämnda var Finland lägre än så. Det var det jag såg tidigare och jag googlade lite snabbt igen och såg ytterligare avvikelser, bl a en rapport där Norge var lägst. Det är dock ganska irrelevant eftersom avvikelserna inte skapar någon relevant skillnad och poängen var att Finland inte fått någon större ökning av sina priser pga ett dyrt kärnkraftverk, trots att motståndarna säger att det blir så. Där jag såg hade Sverige höst elprisökning i Europa, men det kan säkert finnas små skillnader även i den statistiken.

Min tidigare analys att konversationen börjar kännas otymplig har bara stärkts av att jag fått repetera saker jag sagt mer än en gång tidigare, så jag ser inte riktigt vad vi kan uppnå här när inte ens vad som sägs blir grund för hur diskussionen fortgår. Det är nog lika bra att utgå från att vi kommer tycka olika och lämna det så.

Grymt att du orkar stå emot! Kapaciteten är oändlig, det här är på amerikanskt filibusternivå. Men det är skickligt debatterat. Samtliga ger ju upp efter ett tag pga av ”Wall av text”. Jag är bara glad att jag inte har personen i fråga som kollega. Måste vara ett helvete att säga emot och man blir nedmejad.

Det fina med en liten SMR i Bahnhofs grotta är att de skulle också kunna agera som reservkraft, lite som Karlshamnsverket. Säg att du kör 40% av kapaciteten till din egen hall. Du har 60% kvar att göra med vad du vill. Dessutom skulle Stockholm Exergi kunna ta vara på värmeenergin, på sommarn blir det fjärrkyla och sen på vintern fjärrvärme.

Vädergudarna har svarat och vi har haft det milt, eller egentligen Europa har haft det milt och har därför inte behövt köpa maxkapaciteten av vår kraft hela tiden.

Permalänk
Skrivet av firstofmay:

Det är ju också bara Stockholm som blir obeboeligt vid katastrofal incident, helt klart en mindre förlust

Inte det minsta orolig, vi pratar ju inte om 50-60-tals teknik

Visa signatur

Ryzen 5 3600|Asus X-470|32Gb DDR4|Asus 2060 Super
Ryzen 5 3600|ASRock B-450 itx|32Gb DDR4|2060FE
2xE5-2630v3|DL360G9|256Gb|8Tb|Server 2019|4 Windows 10 & 11 VM |
NES|SNES|N64|Wii|Switch|PsOne|PS1|PS2|PS3|PS4|PS5|Xbox|Xbox360s|Xbox One X|Xbox Series X|

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Jag har aldrig hört något som säger att det inte är möjligt. Forskningen på ämnet fortgår optimistiskt på flera ställen, inklusive i Sverige, så det framstår som du har olika inställning till pågående forskning beroende på hur de spelar in i den önskade framtidsbilden.

Jag har inte sagt att det inte är möjligt, bara att det inte är ekonomiskt försvarbart och att det skapar en hel del utsläpp.

Citat:

Vintern var mild när man ofta ser riktigt låga temperaturer i Sverige, dvs december till februari. Mars är inte en lika kall månad, med ett snitt runt 0°, så om det är lite kallare nu så blir det ändå inte speciellt kallt och inget som brukar innebära några större importer med våra mått mätt.

Nej, men vi har samtidigt haft ett oplanerat bortfall av runt en GW under hela vintern och ytterligare bortfall under den kallaste perioden. Ändå har vi exporterat mycket och inte importerat några större mängder.

Citat:

Nu är problemet inte prismodellen (eller jo, det är det delvis men bara för vissa länder) utan produktionskapaciteten, och det är ett underbetyg att man inte klarar att producera tillräckligt för att hålla priserna en mycket mild vinter tillräckligt rimliga för att industri ska kunna köra på som vanligt. Precis som det är ett underbetyg att regeringarna måste gå in och ge pengar till folk så de kan betala sina räkningar. Europa har haft ett enormt misslyckande här.

Att några väldigt elintensiva, och uppenbarligen lågmarginal-, industrier pausade produktionen någon dag under vintern på grund av elpriset har jag svårt att se är ett underbetyg för energipolitiken när det är en del av den förväntade effekten.

Att regeringarna var tvungna att ge pengar till folk är väl en sanning med modifikation. Prismodellen regeringarna (eller i förlängningen EU) valt tog inte höjd för en sådan situation vi nu har hamnat i med krig och extrema priser som följd. Vilket gjort att alla större energiproducenter har gjort extrema vinster. Vad resten av EU gjort är att införa ett pris-, eller vinst-, tak där resten av pengarna har gått tillbaka till att kompensera konsumenterna. Vår kära regering klarade inte av det, eller så saknades viljan, det hade ju minskat vinsterna i dessa bolag och hjälpt konsumenterna, och det är ju inte riktigt denna regerings melodi, så istället blev det ett framhastat stöd.

Huruvida befolkningen behövde dessa pengar för att kunna betala sina räkningar kan man också diskutera. Jag säger inte att det inte har varit svårt för många med de ökade kostnaderna, men just energikostnaderna har ju inte varit så extremt höga på sistone, efter att stödet betalats ut, så det är inte problemet som dessa pengar löser. Snarare är det väl den övriga delen av inflationen som har ställt till problem för de flesta, de senaste månaderna efter utbetalningarna.

Citat:

Ja, det var såklart inte bara de som var på linjen att lägga ner reaktorer, annars hade vi inte haft planerade nedläggningar, men de var dock överlägset mest drivande i att lägga ner dem innan de planerade nedläggningsdatumen. Det har ju också haft effekt på hur det blev nu, vilket är varför de säger att de aldrig drivit på för det trots att man enkelt kan visa upp Romsons citat under valet och inträdet i regeringen. S lät MP styra den delen av politiken. Så det finns de som ger MP för mycket skuld och de som ger dem för lite.

Jo, men det är ganska små skillnader ändå. Alla partier var överens om att nedmontera kärnkraften, alla partier var delaktiga i beslutet, och alla sa sig följa resultatet av folkomröstningen som ju just sa att befolkningen ville nedmontera.

All regeringspolitik handlar ju om kohandel på någon nivå. MP fick lägga sig platt på väldigt många områden när de regerade med S, men kärnkraften är ju ett område som MP har starka åsikter kring, och det var inte direkt så att de mötte så mycket motstånd mot sin politik då, varken från S eller oppositionen.

Citat:

Och som redan konstaterats så var de affärsmässiga anledningarna skapade av politiken. Annars hade vi inte haft ansökningar om att bygga ny kärnkraft strax innan man beslutade att lägga ner i förtid, eller att en reaktors ägare säger rakt ut att reaktorn ska köras i många år till bara månader innan nedläggningsbeslutet kommer.

Jo men det gäller alla former av energiproduktion. Utan politiska styrmedel hade det billigaste varit fossil el, så om marknaden hade fått bestämma så är det vad vi hade haft. Att politiken styr med hjälp av skatter, subventioner och avgifter borde inte uppröra så då det är så politiken styr saker, om de inte vill förbjuda saker helt förstås.

Kärnkraften var tidigare (och vidare som det ser ut nu) indirekt subventionerad för att de slapp stå för kostnader för bland annat slutförvaring och förstås försäkringar mot olyckor, vilket, tillsammans med låga marginalkostnader, gjorde att ägarna gjorde väldigt stora vinster. Effektskatten var ju ett sätt att ta tillbaka en del av dessa stora vinster till det allmänna, och man kan ju se det som en kompensation för att det allmänna får ta riskerna som kärnkraften innebär, och förstås stå för en rätt stor del av kostnaden för slutförvaret. Ungefär som det vinsttak som EU nu vill införa och som övriga länder har infört, dock för alla energislag.

Citat:

Ja, jag har inte sagt att det bara var en sida som stödde nedläggandet så det är inget du behöver fortsätta argumentera mot. Högersidan bytte dock om tidigare och i den debatten skapades det många desperata argument för att dölja det jag berör i paragrafen ovan. Framförallt var det ju rent dråpligt roligt när man sade att ingen vill bygga ny kärnkraft samtidigt som politikens riktning var att ingen kärnkraft skulle få finnas i Sverige efter 2030. Konstigt att ingen vill bygga ett verk som i princip aldrig får startas, men ändå agerade kärnkraftsmotståndarna eko till sådana argument.

Men ingen är ju intresserad av att bygga kärnkraft typ någonstans i EU på kommersiella grunder. Allt som byggts på senare tid har antingen gått katastrofalt och/eller så har det inneburit väldiga garantier från det allmänna när det gäller vinster och elpriser. Så är det den svenska vänsterns fel också? Kan det vara så att kärnkraft, med dagens säkerhetskrav, har svårt att få lönsamhet? Kan det vara så att energibolagen ser att förnybart bara blir billigare vilket ytterligare minskar möjligheterna till långvarig lönsamhet?

Citat:

Okej, men du motsade mig rakt ut när jag sade att satsning på kärnkraft inte behöver utesluta satsningar på förnyelsebart.

Man hade absolut kunnat satsa brett, om man ville, men det vill man inte riktigt, även om regeringen nu har bytt fot i viss mån. För mig är det viktiga att man satsar på förnybart, huruvida man också kastar en massa pengar på kärnkraft också bryr jag mig inte om, mer än att det är pengar i sjön. Men det är inte så enkelt. Mängden pengar man lägger på energi, energiforskning, subventioner till energi och liknande är ju begränsad så någonstans minskar man ju på det.

Sen kan man förstås diskutera MMT och liknande ekonomiska teorier som hade kunnat förändra saker på ett högre plan, men det ligger utanför denna diskussion tycker jag.

Citat:

Att fokuset skiftat är väl helt uppenbart eftersom det tidigare verkligen innebar total frånvaro av kärnkraft. Det var den inriktningen som uteslöt något, inte den nuvarande. Politiken för fordonsflottan är bara marginellt sammankopplad då funktionen av bilar i samhället, och folks möjligheter att köpa nya, dyrare bilar, går utanför energiproduktionen.

Jo men det är en ganska bra indikation på att denna regeringen inte ser, eller inte vill se, realiteten i klimatförändringarna. Vilket inte är så konstigt då de är beroende av stöd från det enda partiet som inte tror på dem, eller på forskning i allmänhet (så länge den inte ger dem rätt förstås). Man kan ju spekulera i hur regeringens politik hade sett ut om de inte behövde förlita sig på SD, sannolikt hade energipolitiken sett rätt annorlunda ut i alla fall.

Citat:

Finland hade tre reaktorer planerade med ryssarna, men de är som sagt stoppade. Det går alldeles utmärkt att bygga reaktorer i västvärlden. Jag har inte koll på alla pågående och färdigplanerade byggen i Europa men jag vet åtminstone att Westinghouse ska leverera en rad av dem. Det finns också andra, icke västerländska, alternativ som inte är som Ryssland och Kina, t ex Sydkorea. Jag kan inte se validiteten i påståendet att vi behöver Rysslands eller Kinas hjälp för att kunna bygga kärnkraft.

Ryssland är inblandat i många projekt på olika nivåer och funktioner, bland annat åkte svenska forskare till Ryssland precis innan konflikten nu för att testa material då Ryssland var de enda som kunde göra det inom rimlig tid. Läs här exempelvis.

Angående Westinghouse så antar jag att du är medveten om att de gick i konkurs 2017 då ett par kärnkraftsprojekt de höll på med blev mycket dyrare än tänkt, och drog ut på tiden kraftigt.

Citat:

Att säga att det inte blev några problem är ju att sätta på sig skygglapparna eftersom anledningen till att det gick bra var en mild vinter. Återigen så varnade de inte för att rullande nedstängningar kunde bli aktuellt för att vara roliga utan för att risken fanns. Den risken för effektbrist ska inte behöva finnas i vad som varit ett av världens bästa energinät.

Senaste vintern var enligt SMHI inte mild utan normal. Det finns alltid en risk, om alla "dåliga saker" inträffar samtidigt, inte bara här utan över större delar av Europa, så blir det problem hur vi än gör, om vi inte hade byggt en enorm överkapacitet inte bara i produktion utan också i överföring och så, men det hade inneburit en enorm kostnad också förstås. Det är ju alltid en avvägning mellan risken och kostnaden för att mitigera risken och kostnaden är inte motiverad för den i mina ögon minimala risken att kapaciteten inte hade räckt. Många länder är kraftigt beroende av elimport för att klara sig, att vi blir aningen mer beroende av det är inte den katastrof som ni anser.

Citat:

Jag som lekman bör knappast vara den som gör den detaljerade planen men man bygger såklart det som går att få klart till de år som man förvänta sig behöva det. Jag överlåter det till företagen som faktiskt sköter detta och eftersom vi haft två företag lämna in intresseanmälan för ny kärnkraft i Sverige så är det uppenbart att det finns intresse.

Det är klart att det finns ett intresse av att ta del av de pengar som vår regering vill slänga i sjön liksom.

Det finns inget intresse om inte staten står för merparten av finansieringen och/eller riskerna.

Citat:

Varför pratar du om att vi behöver el nu när vi pratar kärnkraftsbyggandet när jag konsekvent sagt att det ligger till prognosens fas 2?

För att distinktionen inte är korrekt. Om elbehovet ökar som ni påstår så kommer det inte att ske skarpt om tio-tjugo år när kärnkraften råkar börja leverera utan succesivt.

Citat:

Varför frågar du saker vi redan gått igenom? Det börjar bli rätt tröttsamt. Jag har visat vilka som gjort prognoser för Sveriges framtida förbrukning så du har redan svaret på frågan varifrån prognoserna kommer. Jag har också flera gånger sagt att landbaserad vindkraft är det som kommer kunna byggas snabbt och att det står för den första planerade fasen.

Du har visat prognoser som alla är baserade på de värsta scenarierna.

Citat:

Din bedömning av vattenkraften delas tydligen inte av t ex Energimyndigheten eller Vattenfall då de inte vill förlita sig på den i den utsträckningen.

Vattenkraftens möjligheter till utbyggnad utöver modernisering av befintliga stationer är omöjlig idag på grund av EU's krav på miljöpåverkan. Jag tror att det kommer att ändra sig inom kort då det är viktigare att komma ifrån vår import av fossila bränslen. Vattenfall pratar dock om modernisering av befintliga verk, och det har gett eller kommer att ge totalt 600 MW.

Citat:

Förmodligen framförallt inte just pga att den befintliga planerbara energin kommer bli gammal och behöva ersättas med ny planerbar produktion, utöver att de vill ha ett visst mått av planerbarhet även för den utökade produktionen.

Jag har lite svårt att tolka denna mening, men vattenkraft är planerbart.

Citat:

Energilagring finns, och en del är i forskningsstadiet, och tas garanterat i beräkning. Vi får väl se om någon vill bygga sådant för vad gäller kärnkraft har det ju varit ett så stort argument om någon vill bygga det.

Svårt att tolka vad du menar här också. Men energilagring finns på olika sätt i olika storlek. Mest effektivt borde vara att lagra värme för uppvärmning snarare än att "lagra el" eller något som man senare genererar el från. Vilket passar oss bra då uppvärmning är en stor del av vår energianvändning speciellt de kalla vinterdagarna när risken för problem är störst.

Citat:

Du får anse att jag cherry-pickar om du vill men jag det riskerar nog bli sten i glashus.

De flesta modeller jag sett prisar kärnkraft rätt högt, högre än förnybart och inte sällan högre än förnybart inklusive de åtgärder som krävs i nätet med energilagring och så. Se exempelvis denna bild från wikipedias artikel om LCOE:

Lazard har gjort ett antal metastudier och kommer fram till:

Och det är, som nämnt i det finstilta, utan en del kostnader för kärnkraften.

Citat:

Bostäder känns som ett annat ämne men det är väl ganska förväntat att man inte bara river och bygger nytt när vi har bostadsbrist i Sverige? Tyvärr är väl viljan att bygga dyra bostäder störst.

Jo, det är ett annat ämne. Det var mer ett exempel på att man inte kan förvänta sig att allt alltid ska vara som det är eller var när man flyttade in eller så.

Citat:

Man kommer få ta att vindkraft förfular landet nästan var det än står. Att placera verken där i princip ingen är blir knappast praktiskt, speciellt som det då mest skulle finnas i Lappland. Det är dock ett svårt problem att dra gränsen eftersom alla har olika åsikter.

Förfular är ju en åsikt. Jag tycker de oljetankers som åker igenom skärgården här hela tiden förfular bra mycket mer än ifall man hade sett några vindkraftverk vid horisonten, vilka hade minskat om man byggde fler vindkraftverk förstås. De raffinaderier som ligger längs utkanten av stadens kust här är inte heller så trevliga att titta på, med stora skorstenar som spyr ut hemsk rök och liknande, hellre vindkraftverk där och elbilar liksom.

Generellt så minskar motståndet mot vindkraft ganska kraftigt om man på något sätt kompenserar närboende, vilket tyder på att det kanske inte är ett så stort problem i praktiken med oljud, förfulningar och liknande, utan det mest handlar om att man bestämt sig att det är dåligt och då tar man till alla argument man kan hitta.

Citat:

Det är ju inte bara orörd natur som anses vackert dock. Österlen anses ju vara ett av Sveriges vackraste områden och du har massa jordbruk där, så det är inte något som de flesta anser förfular områden utan snarare tvärtom då det ger mer utsikt, färger, och variation än bara skog. Man kan inte säga detsamma om vindkraft så, som jag skrev ovan, så kommer man behöva ta att landet blir fulare med sådan produktion.

Som sagt är det i mina ögon en attitydfråga. Förnybar el producerat utan utsläpp är fint, så jag tycker vindkraftverken är fina. På lite håll förstås, jag hade inte velat ha ett precis utanför fönstret, men det är det ju väldigt sällan fråga om heller. Och ute till havs är det förstås ett ännu mindre problem.

Citat:

Ja, Kriegers flak är ju inte någon nyhet. Projektet att bygga på den svenska delen startade 2002.

Jo, och är fortfarande i planerings- och tillståndsfasen. När man väl börjar bygga så går det rätt fort, vilket det gjorde för både Danmark och Tysklands delar. Vattenfall planerar att börja bygga 2027 och vara färdiga 2029, men börja leverera el 2028.

Citat:

Det svenska priset som SVT skriver om tycks stämma med vad Eurostat rapporterar, men enligt de sistnämnda var Finland lägre än så. Det var det jag såg tidigare och jag googlade lite snabbt igen och såg ytterligare avvikelser, bl a en rapport där Norge var lägst. Det är dock ganska irrelevant eftersom avvikelserna inte skapar någon relevant skillnad och poängen var att Finland inte fått någon större ökning av sina priser pga ett dyrt kärnkraftverk, trots att motståndarna säger att det blir så. Där jag såg hade Sverige höst elprisökning i Europa, men det kan säkert finnas små skillnader även i den statistiken.

Vad är avräkningstiden? Har finnarna börjat betala på verket? Om inte så är det inte så konstigt att de inte fått ökade elpriser. Högre än oss har de i alla fall.

Citat:

Min tidigare analys att konversationen börjar kännas otymplig har bara stärkts av att jag fått repetera saker jag sagt mer än en gång tidigare, så jag ser inte riktigt vad vi kan uppnå här när inte ens vad som sägs blir grund för hur diskussionen fortgår. Det är nog lika bra att utgå från att vi kommer tycka olika och lämna det så.

Det är väl det som är intressant här, att vi diskuterar? Jag är också lite trött på att rena felaktigheter i era argument som jag pekar ut bara ignoreras, istället presenteras det en massa väldigt vinklade artiklar från diverse håll. Inte nödvändigtvis från dig, men i tråden.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Jag har inte sagt att det inte är möjligt, bara att det inte är ekonomiskt försvarbart och att det skapar en hel del utsläpp.

Det var precis det du sade. Eftersom du säger att vad du skrev är att säga att det inte är ekonomiskt försvarbart och skapar utsläpp så sade du även att det inte är möjligt. Din mening var "om det hade varit möjligt, miljömässigt försvarbart och ekonomiskt rimligt så absolut, men mig veterligen är det inte det." Meningen förhåller sig likvärdigt till alla tre faktorer. Man måste åtminstone kunna stå för vad man säger.

Då det redan ignorerades vad jag tidigare sagt flera gånger i förra inlägget och du nu även ignorerar vad du själv säger så ser jag inte hur diskussionen ska kunna vara konstruktiv. Detta är bara första exemplet i första meningen du skrev. Jag ser också andra tendenser i diskussionen där jag t ex pekar på att det finns olika information från olika källor och du bara säger att den du valde är rätt, utan något argument om varför det skulle vara så.

Det finns några intressanta punkter som jag gärna hade bemött men eftersom diskussionen har tappat så mycket kvalitet (eller så blev det bara uppenbart nu) är det bättre att bara avsluta den.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Det var precis det du sade. Eftersom du säger att vad du skrev är att säga att det inte är ekonomiskt försvarbart och skapar utsläpp så sade du även att det inte är möjligt. Din mening var "om det hade varit möjligt, miljömässigt försvarbart och ekonomiskt rimligt så absolut, men mig veterligen är det inte det." Meningen förhåller sig likvärdigt till alla tre faktorer. Man måste åtminstone kunna stå för vad man säger.

Då det redan ignorerades vad jag tidigare sagt flera gånger i förra inlägget och du nu även ignorerar vad du själv säger så ser jag inte hur diskussionen ska kunna vara konstruktiv. Detta är bara första exemplet i första meningen du skrev. Jag ser också andra tendenser i diskussionen där jag t ex pekar på att det finns olika information från olika källor och du bara säger att den du valde är rätt, utan något argument om varför det skulle vara så.

Det finns några intressanta punkter som jag gärna hade bemött men eftersom diskussionen har tappat så mycket kvalitet (eller så blev det bara uppenbart nu) är det bättre att bara avsluta den.

Ordet "och" borde vara en indikation på att kriterierna gällde tillsammans.

Permalänk
Medlem
Skrivet av snajk:

Ordet "och" borde vara en indikation på att kriterierna gällde tillsammans.

Ja, men om du inte menade att ifrågasätta att det ens var möjligt så fanns det ingen anledning att nämna den punkten bland de andra, vilket än mer styrks av hur du försökte revidera vad du sagt.

Permalänk
Medlem
Skrivet av Evil Peter:

Ja, men om du inte menade att ifrågasätta att det ens var möjligt så fanns det ingen anledning att nämna den punkten bland de andra, vilket än mer styrks av hur du försökte revidera vad du sagt.

Något som inte tas upp är att politiken sätter förutsättningar om ett visst kraftslag ska vara lönsamt eller inte. Tänk på de havsbaserade vindkraftverken. När SvK inte vill vara med och betala anslutningsavgiften, DÅ minsann är det inte värt det. Ibland måste man sätta perspektivet. Ska vi ha ABSOLUT billigaste uppvärmning så är det importering av stora mängder kol från Tyskland och elda upp skiten. Billigt, snabbt, och då får du reglerkraft på köpet. Men då har ju politiken satt ett pris på utsläpp av CO2.

Det är sjukt ohederligt att nätägarna MÅSTE ta emot intermittent producerad kraft. Elnätet var inte byggt för detta och det är också anledningen varför man ser kraftigt höjda elnätsavgifter. Det är inte tänkt att du ska ha tusentals inmatningspunkter.

Permalänk
Avstängd
Skrivet av Evil Peter:

Ja, men om du inte menade att ifrågasätta att det ens var möjligt så fanns det ingen anledning att nämna den punkten bland de andra, vilket än mer styrks av hur du försökte revidera vad du sagt.

Det är möjligt ungefär som det är möjligt att bygga ett enormt vattenkraftverk som samlar alla Norrlands älvar i en megadamm som borde kunna förse oss med all el vi behöver. Tekniskt möjligt men inte rimligt eller försvarbart ur diverse aspekter.

Permalänk
Medlem

Kärnkraftsutmanaren Blykalla stänger en ny finansieringsrunda. Vill lösa framtidens energiförsörjning genom att bygga små modulära kärnkraftverk.
https://www.breakit.se/artikel/39881/blykalla-bygger-sma-karn...

Visa signatur

Nerd is the new Cool