Permalänk
Medlem

Köp inte Corsairs möss/tangentbord

Nu blir det långt, men funderar du på att köpa ett av Corsairs möss/tangentbord så bör du läsa detta först.

Jag brukade köra Razers möss/tangentbord men var aldrig nöjd med deras hårdvara. Tre möss med samma dubbelklick-problem, tumgreppsgummi som lossnade alldeles för snabbt etc., och tangentbord som ganska snabbt började knaka i plasten och där vissa av knapparna började kännas lite tröga. Hårdvaran kändes billig och utan kvalitet. Dock var deras mjukvara jättebra.

Bestämde mig då för att byta till Corsair, och där har jag efter några år nu konstaterat att upplevelsen är helt det motsatta. Hårdvaran är bra, men mjukvaran (som de kallar iCUE) är fullständigt bedrövlig. Den är rörigt konstruerad och de flesta funktioner känns onödigt krångliga att använda och är inte användarvänliga alls.

Deras mjukvara har de senaste åren genomgått ett par större uppdateringar. Varje gång till det sämre. Gränssnittet är fortfarande horribelt med massor av outnyttjad yta och där listan för makros är så liten att den är skitdryg att bläddra igenom om man har många makros. Du kan inte justera storleken på någon del i gränssnittet.

Tidigare kunde man lätt se vilken knapp på musen som du satt ett makro på genom en bild på din mus med upplysta knappar som tydligt indikerade var ett makro var placerat, men detta tog man av outgrundlig anledning bort i en av deras större uppdateringar. Corsair verkar ha ett arbetssätt att metodiskt göra saker sämre.

Men det största problemet är, oavsett all annan skit de har för sig, att iCUE när som helst, helt slumpmässigt och utan anledning och utan att man ens har rört programmet, börjar dra 10-20% CPU-kraft, och slutar heller inte att göra det om du inte stänger ned processen i Aktivitetshanteraren. Helt plötsligt kan jag märka att hela datorn börjar upplevas trög och alltid då så har iCUE börjat spöka. Jag är inte ensam om det här problemet och det spelar heller ingen roll om du har en Ryzen- eller Intel-processor eftersom folk upplever detta problem oavsett.

Se denna bild från Aktivitetshanteraren, där jag aldrig ens rört iCUE, utan det ligger bara och tuggar i bakgrunden:

Notera också hur Firefox, som har 23 öppna tabbar och spelar en 1080p-video när denna bild är tagen, bara tar en bråkdel av processorkraften. Gör man som jag och låter datorn stå på under nätterna så kan den alltså stå och dra en massa ström och processorkraft hela natten helt i onödan.

Lägg därtill att programmet ibland använder uppåt en halv gig RAM trots att det ligger helt oanvänt i bakgrunden. Att effektivisera resursanvändningen verkar inte Corsair ens tänka på.

iCUE får ibland även för sig att stänga ned sig självt helt automatiskt emellanåt. Inget felmeddelande eller nånting, utan processen har helt sonika bara avslutats. Det brukar märkas ibland när man vill dra igång ett makro och det inte fungerar, för då vet man att iCUE har stängt ned sig självt -- igen.

Det är inte heller ovanligt att knapparna på tangentbordet för att ändra profil eller ljusstyrka kan börja lagga något oerhört. Du trycker men inget händer. Du trycker igen, men inget händer fortfarande. Låt gå ett par sekunder och plötsligt kommer alla knapptryckningar på en gång.

Och startar du om datorn så kommer den aldrig ihåg vilken profil du använde senast, utan dessa måste man ställa in själv varje gång man startar om. Jag får alltid ändra tillbaka min sensitivity på musen, och tangentbordet startar aldrig på default-profilen (!) utan lägger sig på en annan profil av nån anledning. Så efter varje Windows-omstart får jag börja med att välja rätt tangentbordsprofil, rätt ljusstyrka, och rätt sensitivity på musen. Det ska nämnas att jag ALLTID kör samma inställningar, men jag behöver ändå sätta tillbaka detta, varje gång. Detta har de inte behagat att fixa under de ca. 6 år jag kört med Corsair.

De har även en historia av att försöka fixa hårdvaruproblem genom diverse trixerier med mjukvaran. De, liksom Razer, använder billiga kinesiska Omron-switchar i många av deras möss. Dessa har en tendens att dubbelklicka när du egentligen bara klickar en gång. Corsair har försökt åtgärda deras val av att tjäna några extra kronor på switcharna genom att lägga in fördröjningar i mjukvaran på hur snabbt en mus ska acceptera en dubbelklickning, men trots flera försök har de inte lyckats helt.

När det kommer till makros så finns det även diverse problem med deras funktionalitet. Du kan bara ha ett automatiskt repeterande makro igång samtidigt (oavsett om det ligger på mus eller tangentbord). Försöker du starta fler så stängs det andra av. Dessutom har automatiska makros en tendens att konstant stänga av sig självt. Genom åren har jag aldrig fattat varför, men mina misstankar är att om du t.ex. sätter ett makro på musen som att tumknappen ska trycka på t.ex. en tangentbordsknapp, så slutar det automatiska tangentbordsmakrot att köras. Det är dock lite från och till, men man kan vara säker på att man behöver slå på sina automatiska makron på nytt regelbundet.

Du kan heller inte flytta eller kopiera makros mellan mus och tangentbord, utan dessa fungerar helt separat, trots att de tekniskt sett egentligen är kapabla till att köra precis likadana makros.

Avslutningsvis vill jag även påpeka att deras support är fullständigt horribel. Deras officiella forum, som säger "Technical Support & Customer Service," har knappt någon aktivitet alls från Corsair. De behagar bara att slänga nån ointresserad kommentar någon gång ibland, oftast med någon form av copy+paste-svar, och 95% eller fler av trådarna får aldrig något svar alls. Inte ens när deras kunder själva lyckas hitta och klura ut var deras buggar finns så behagar de att varken bekräfta, samarbeta eller ens kommunicera.

Corsair känns som ett skräckexempel på hur man INTE bör behandla kunder och personligen kommer jag aldrig att köpa en Corsair-produkt igen. Jag har redan börjat fundera på nya prylar så att jag kan avinstallera skräpet som kallas iCUE för gott.

Permalänk
Medlem

Jag köpte precis min andra Corsair-mus eftersom dom passar min hand bäst(m65). iCUE avinstallerade jag efter att ha stängt av allt onödigt ljus så kan inte kommentera på den biten,men min förra höll ca 8 år dvs tre gånger längr än Logitech(efter~2001) brukar hålla så det blev en likadan.

Visa signatur

A midget fortune-teller who escapes from prison is a small medium at large.
Canon 6D, Sigma 24-70/2.8, Canon EF 100/2.8 Macro, Canon EF 70-200/4L IS, Samyang 14/2.8 Canon EF 28/2.8, Tamron 150-600/5-6.3

Permalänk

Prova att slå av allt som har med rörligt ljus att göra. (fast ljus är ok)
Stäng sedan av alla typer av plugins som programmet har.
Ligger hos mig på ca 0.4% på en cpu kärna och 92 MB.

Permalänk
Medlem

Jag har ett gammalt Corsair Strafe II tangentbord och som du säger, hårdvarumässigt är det det bästa tangentbord jag har köpt. Men jag undviker att installera ICUE. Jag låter allt gå på standardinställningar hellre än att installera deras malware till mjukvara.

Visa signatur

Gör mitt bästa för att bemöta alla med respekt och vänlighet. Ha det fint!

Permalänk
Medlem

Vill inte vara den som är den men har du testat att ominstallera iCUE och bara aktivera de delar av det som du verkligen använder?
Alla 13 av min dators fläktar är Corsair's och kör RGB och hastighet genom deras mjukvara och som du ser på bilden är det knappt en promille av prestandan som används.

Visa signatur

en burk som spelar spel

Permalänk
Medlem

jag använder ett billigt corsair tangentbord nu,inga mekaniska brytare, bland det bästa jag haft, iCUE, razor synapse, osv är juh bara bloatware så det e klart man avinstallerar allt sånt, måste man ha någon funktion som kommer i mjukvaran så får man kolla noggrannare på mjukvaran innan man köper en vara.

Permalänk
Medlem

Ja du. Det är inte många av dom som är bra egentligen. Köper inte ens logitech längre o det gör mig lite 😭

Visa signatur

7800x3d, 7900xtx

Permalänk
Medlem

Jag som haft 2 razer möss sedan 2006, mina har aldrig haft problem med att saker släpper/dubbelklickar.

Då lirade jag mycket wow (raids och craftade mycket utan macros), starcraft och fps spel...
Första musen höll 2006 tills vänster knappen dog mitt i en warzone match 2021. Min andra fungerar ännu iaf

Visa signatur

Intel i5 12600k OC 5.2GHz | Arctic Freezer II 240 | MSI Pro Z690 A | 2x 16Gb Corsair LPX 3200MHz | Asus Tuf 4070 Ti | Corsair Rm850x V3 | 2x 1Tb Samsung 980 m2 | 7x Noctua A14x25

Permalänk
Medlem

Angående Razer. Sonen har en Viper V2 Pro med Hyperpolling dongeln. Game changer. Blir en sån för mig med. Väldigt dyra dock.

Visa signatur

ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming | Intel Core i5-13600K | Corsair Dominator Platinum RGB | ASUS ROG STRIX RTX 3080 OC | Samsung 980 PRO | Corsair H115i Elite Capellix | Corsair AX1600i | Corsair 500D RGB SE | ASUS ROG PG279Q

Permalänk
Medlem

Har haft iCUE för AIO och tangentbord. Inte perfekt men känns inte sämre än alla andra liknande program.

Men föredrar att inte behöva ha sådant alls men då blir det standard med att tangentbordet blir rainbow puke som man kallar det för.

Inte haft Corsair mus dock. Använder Logitech eller Steelseries. Logitech har inte RGB och Steelseries ställde jag in som jag ville ha den för några år sedan och sedan har den kommit ihåg det så inte behövt mjukvara och det gillar jag.

Visa signatur

Asus B650 TUF, Ryzen 7600X, 32GB 6000mhz DDR5, Corsair RM1000X, Powercolor 6900XT Red Devil Ultimate, 360mm Corsair AIO, MSI Velox 100P Airflow. Kingston KC3000 M.2.

Permalänk
Medlem

Lång text, har inte läst igenom allt.

Kan man inte bara köra utan iCue då? Eller fungerar inte grejerna som de ska då? Själv kör jag logitech mus utan deras mjukvara och det går fint för mig som inte har något behov av att mappa om knapparna eller så. Vad missar man om man kör utan iCue?

Permalänk
Medlem

Är inne på 8e året med mitt Corsair tangentbord, flashade inställningarna till mitt tangentbord och mus (har inbyggt minne) och avinstallerade mjukvaran och har inte rört det sen 2016 det bara fungerar.

Bästa någonsin! ingen dum mjukvara som startas upp varje gång.

Försökte byta till logitech mus och tangentbord för ett tag sen men tappade sina inställningar när man stängde ner mjukvaran även om den hade skrivit inställningar till inbyggda minnet så... ligger i en garderob och dammar nu.

Visa signatur

R7 5800X3D / RX 6950 XT / 32GB Ram / 1TB SSD / X570 Bräda / 850w Nätagg.
32 Tums Skärm 1440p 144hz Curved VA panel.

Permalänk

som ovan skriver

jag har ett corsair tangentbord.
ique är inget som behövs för funktion så jag har det inte äns installerat körde in det när jag köpte det ställde in allt som jag ville ha det brände in det i flashminnet och sen avinstallerade det.

samma sak med min G502.
bränn in inställningarna du vill ha i flashminnet och avinstallera mjukvaran.

brukar generellt undvika mjukvara så långt det går och går de köra helt utan gör jag det.

Visa signatur

ASUS B550-f-Gaming, R9 5800X3D, HyperX 3200Mhz cl16 128Gb ram, rtx 3070ti.
[Lista] De bästa gratisprogrammen för Windows
[Diskussion] De bästa gratisprogrammen för Windows

Permalänk

Skulle aldrig köpa Corsair möss, Razer möss är till och med bättre.

aldrig haft några problem med Icue, har ett k100rbg. funkat kanon, men visst icue har dragit lite minne.
Därför är det skönt att köra ett wooting 60 he nu, som är 40 gånger bättre i fps spel, och allt kan man ställa in via webben, så inge bloatware som kör i bakgrunden....

Var på väg att köpa ett k70 max, för ville ha rapid trigger och Hall Effect sensor, men läste detta https://www.rtings.com/keyboard/reviews/corsair/k70-max "The actuation test was performed with an actuation point setting of 2.0 mm, which is the default setting out of the box. However, we measured the actual pre-travel distance of this setting at 3.2mm.

All actuation settings are significantly inaccurate and noticeably higher than expected. Below is an example list of actuation settings and the actual measured actuation distances."

dom har givit upp med att försöka fixa det, jävla skit software icue är, det är nästan vilseledande marknadsföring...

Säger bara köp wooting https://wooting.io/wooting-60he bästa gamingbordet atm och har väl varit i 3 år nu

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Skrivet av mrnez:

Angående Razer. Sonen har en Viper V2 Pro med Hyperpolling dongeln. Game changer. Blir en sån för mig med. Väldigt dyra dock.

Varför inte Viper v3 pro?, som är den bästa fps musen på marknaden atm

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Skrivet av Swedishchef_90:

Jag som haft 2 razer möss sedan 2006, mina har aldrig haft problem med att saker släpper/dubbelklickar.

Då lirade jag mycket wow (raids och craftade mycket utan macros), starcraft och fps spel...
Första musen höll 2006 tills vänster knappen dog mitt i en warzone match 2021. Min andra fungerar ännu iaf

Dom första razor fps mössen var crap, nu är det inga problem längre med optiska brytare....

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Låter som logitech...

jag har inte haft corsair så ska inte prata om det, men rekommenderar då inte logitech.

Jag tycker om min g502 mus dock, men mjukvaran, speciellt efter det byttes till "g hub" är skit. Har inte ens av använt mig av den i många månader (år) så skulle inte ens veta om något blivit bättre

Permalänk
Medlem
Skrivet av blue eyed devil:

Varför inte Viper v3 pro?, som är den bästa fps musen på marknaden atm

Visste inte att det kommit en då jag skrev

Visa signatur

ASUS ROG STRIX Z790-F Gaming | Intel Core i5-13600K | Corsair Dominator Platinum RGB | ASUS ROG STRIX RTX 3080 OC | Samsung 980 PRO | Corsair H115i Elite Capellix | Corsair AX1600i | Corsair 500D RGB SE | ASUS ROG PG279Q

Permalänk
Medlem

Har fortfarande den första K70 och gått igenom i alla fall 2 generatorer av Razer Naga som var en hård uppgradering vad jag minns.
Använder ej mjukvarorna, bara sätter upp sakerna 1 gång sedan åker dom bort.

Permalänk
Skrivet av mrnez:

Visste inte att det kommit en då jag skrev

Blir nog bra pris på den på black friday

Visa signatur

Live for fun, Loyal to none

Permalänk
Medlem

Haft ett corsair Strafe rgb MX Silent i mååånga år nu, fungerar hur bra som helst fortfarande.
Har dock aldrig haft mjukvara installerat för ser 0 mening med det för min del iaf, samma med logitech, razer etc etc. Bara skräp o ha installerat.

Permalänk

Har ett Corsair K60 sen ett par år tillbaka och det är ett av dem bästa tangentborden jag haft. Har iCue installerat men har bara varit inne i det en gång och stängt av all RGB för evigt. Brukar ha aktivitetshanteraren uppe när jag spelar och märker inte att det drar någon prestanda alls.

Permalänk
Medlem

Har iCUE bara för mina RGB RAM. Den sitter ibland å tar 20% CPU för att hålla dem helt enfärgade utan animation eller så. Kommer aldrig köpa nånting som kräver iCUE igen. De flesta andra företag är också ganska illa dock som t.ex. MSI Mystic Lights för min GPU, NZXT CAM för chassi (som långsamt blir bättre) och vad Asus nu än har för mitt moderkort så det är svårt att undvika allt. Man kan åtminstone satsa på att få all sin tillbehör in i samma program där det går. I mitt fall har jag Logitech mus, tangentbord och headset och det fungerar helt okej. Logitechs G-HUB är nog en av de minst dåliga mjukvaran. Det enda som är jobbigt nu är att mitt tangentbord kräver det äldre programvaran så nu har jag två Logitech program utöver de tidigare nämnda iCUE, MSI, NZXT och Asus... suck.

Visa signatur

| Asus Prime Z390-A | Intel Core i5 9600K | Corsair Vengeance RGB Pro 32GB | MSI GeForce RTX 2070 Gaming Z |