100 Hz LCD Tv's Bluff eller Tuff?

Permalänk
Medlem

100 Hz LCD Tv's Bluff eller Tuff?

Tänke köpa en ny 32" LCD nu när alla bra serier börjar komma igång och jag såg att Toshiba (säker andra med) har en 100HZ LCD ute nu. Någon om vet om det ger nån märkbar förbättring i bild? Kommer främst att använda TV ihoppkopplad med datorn via HDMI eller Svideo till en början.

Kanske en bättre fråga på min hemmabio forumet men tänkte slänga ut frågan här med. TVn i fråga är en Toshiba 32WL68PG för runt 10 papp.

Visa signatur

ASUS ROG Crosshair X670E Gene| AMD Ryzen 9 7800X3D Delidded | Custom EK Watercooling| WD Black SN850X 1TB + WD Black SN850X 2TB| Corsair Vengeance, DDR5-6600 64GB (2 x 32GB) @6400MHz CL 30-38-38-76| AMD Radeon RX 7900 XTX| LG UltraGear 45GR95QE OLED| MSI MPG A1000G PCIE5 1000W| Lian Li O-11 EVO|

Permalänk
Medlem

Alla tillverkare slängde i början av året ut 100 Hz apparater då det var "det senaste". På många modeller visade det sig att de förvärrade problemet med motion blur då processorn i TV'n inte klarar att hantera det ökade informationsflödet till panelen.

100 Hz i en LCD-panel är inte samma sak som 100 Hz på en bildrörs-TV.

Visa signatur

My arms, your hearse

Permalänk
Medlem

Det står 100 hertz längst fram på min tjocka bildrörs-tv, vad fan betyder de? Ska jag ha graffan inställd på 100hz om jag kör tvn som skärm?

Visa signatur

roflcopter

Permalänk
Medlem

Nope. Det betyder förmodligen att TVn visar samma bild två ggr med en svart bild emellan lr dylikt. Så kanske 50Hz.

Men skulle inte det betyda problem med tearing om man inte kan ställa ned till 50Hz för grafikkortet? (Iofs så kanske man kan lösa med VSync)

Jag låter någon som har provat och vet mer svara på detta.

Visa signatur

Athlon 64 3200+, Zalman CNPS7000B-AlCu, ASUS K8N-E Deluxe, Corsair Value PC3200 2x512MB, Gainward GT6600 GLH.

Permalänk
Medlem

På en analog-TV finns två användingar av 100Hz.
1) Undvika det intensitets-flimmer som uppstår när fosforet (i bildskärmen) hinner klinga av mellan att det tänds var 20ms (50Hz). Genom att visa samma bild två gånger efter varandra (dvs var 10ms (100Hz) kan man minska detta flimmer.
2) Istället för ett upprepa samma bild två gånger kan man skapa nya bilder (genom rörelsekompenering) och alltså ge intrycket av något är filmat med en snabbare kamera (dvs fler bilder i sekunden). Normalt så är denna rörelsekompensering väldigt svår att få till bra, så jag tycker oftast att detta ser värdelöst ut (jag är dock yrkesskadad).

På en digital-TV så finns egentligen bara en anledning (till 100Hz):
1) Om pixelväxlingen (responstiden) är lite slö kan man uppleva en "skugg"-effekt när stora saker rörs sig snabbt i bilden (flyttar sig mycket från ruta till ruta). Notera att den responstiden som anges av tillverkarna inte är hela sanningen (går att läsa mer på andra ställen). Genom att använda samma metodik som i fall 2 för analog-TV, kan TV:n skapa nya bilder och få saker och ting att röra sig mindre avstånd från bild till och bild, vilket upplevs som mindre eftersläp. Men av samma anledning som för analog-TV, den billiga rörelsekompensering som finns i TV:n är oftast så dålig att du stör dig mer på dessa artefakter än eventuella "eftersläp".

Om man tänker använda en LCD-TV till datorn, så bör man satsa på en TV som har pixelmappat (sök och läs mer om det) - och av vissa anledningar skulle jag tro att ev. existernade 100Hz-funktionalitet förmodligen inte skulle vara aktivt i det pixelmappade läget.

På digital-TV fronten finns däremot ett läge till som kommer, 120Hz/24p - anledningen till detta format är att man då kan spela film i rätt hastighet (samma som det filmas och visas på bio), dvs i 24 bilder i sekunden. Detta funkar eftersom 120/24=5 (jämnt delbart). Samma bild visas 5 gånger innan den uppdateras. Normalt visas film på TVn i 25 bilder i sekunden (i Sverige), vilket gör att filmen blir klar lite fortare och ljudet får aningen högre pitch (vilket vissa ljudbögar kan störa sig på). Jag tror inte man behöver bry sig så mycket om det heller (liksom 100Hz).

NOTERA:
Dessa 100Hz-lägen är bara internt i TV:n - den tar fortfarande emot 50Hz som vanligt, så man behöver (och kan inte) ställa ett ev. grafikkort på någon högre uppdateringsfrekvens.