Permalänk
Medlem

Ny dator startar inte längre.

Jag är väldigt tacksam för svar om ni orkar läsa allt! Jag behöver verkligen datorn till studier och min bärbara Pentium3 klarar inte photoshop så bra :'(

Jag har nu skaffat lite delar till en ny burk. Mitt tidigare mobo dog så jag var typ sjukt försiktig med det nya när det gäller ESD och så.

Problemet är det att när allt satt ihop första gången startade den två gånger och kom in i POST där den hittade minne, cpu, och gick vidare till IDE-Identifiering. Där stannade den helt. Fine tänkte jag. Jag resettar BIOS.

Nu kommer det som jag tror kan vara en anledning till att den inte funkar längre. Moderkortet är ett Asus Commando. Där har man ju en fin knapp för CLEAR-CMOS. Utan att läsa manualen tryckte jag in den utan att stänga av datorn. Inget hände, självklart. Men nästa gång jag startar datorn kommer det ingen bild för POST eller något annat. Däremot ser jag på den lilla displayen på baksidan att den fastnar på samma ställe. "USBFINAL" Står det bara, precis som det gjorde tidigare när den fastnade vid IDE-identifiering innan jag dumresettade. Nu läser jag manualen tänkte jag. Där läser jag att man tydligen måste jumpra om för att CLEAR-CMOSknappen ska funka. Så nu resettar jag den först så, utan resultat. Då blev jag arg och tänkte j*vla skitknapp! Nu resettar jag som vanligt med batteriet. Utan resultat. Har ingen aning om vad felet är längre. Vilket leder mig till nästa idé som inte handlar om resettandet.

Min andra idé är följande. Mitt förra moderkort dog och kunde inte komma någon vart. Inget skärmsvar eller något annat. Bara fläktar som går igång. Samma visa. Så nu funderar jag på eftersom att den fastnade på IDE-identifiering och det är samma hårddisk och DVD-läsare samt sladd som i den gamla burken som dog så kan det kanske kan vara något sånt som zappat båda brädorna. Självklart bootade jag den nya datorn med hårddisken och DVD:n ikopplad från start. Så jag vet inte säkert att det är den.

Jag har felsökt det mesta. Provade olika minnespositioner, en sticka, annat grafikkort, dragit ur allt onödigt. Provat allt i en kompis dator. Det enda jag inte testat är CPU:n men borde inte moderkortet larma om CPU:n sabbar? Den blev trots allt identifierad rätt, det såg jag när den visade POST de första gångerna. Moderkortet är med största sannolikhet bränt, men av vad?

Värt att veta är att PSU:n är nytt. 500w på följande komponenter:
E4300 1.8
Radeon 1950pro (felsökt med Radeon 4870)
Corsair XMS 667 2gb (felsökt med HyperX8500 2gb)
Asus Commando (Testat allt ovan utom CPU på ett DS3 utan problem)

En till sak är att moderkortet hade en 8pin till CPU/NB eller vad det nu är till och jag har bara en 4pin. Men iom att detta var en C2D på <100w så hade jag läst att det inte behövdes mer än 4-pin. Däremot står det i Commando-manualen att den behöver 550w men det är antagligen trams. 550w till vad? Boota förbi POST? Starta skärmen? Skicka mat till afrika med kanon?

Som sagt så uppskattas hjälp!

Tack på förhand!

/Lukas

Visa signatur

He who fights with monsters should look to it that he himself does not become a monster. And if you gaze long into an abyss, the abyss also gazes into you.