Inlägg

Inlägg som solomon har skrivit i forumet
Av solomon
Skrivet av Rouge of Darkness:

munstycket bör sitta i mitten på flottörskålen.

ibland är själva skruven som håller flottörskålen munstycket lite olika men om inte skruven som håller skålen är munstycket så bör du kunna hitta en mässingsfärgad liten sak i centrumet innanför skålen med ett 0.3-0.9mm nånting hål i mitten på den.

munstycket borde se ut något liknande detta.
https://www.twostroke.se/upload/product_images/twostroke/48/45647.jpg

och nej du ser ut att ha rätt i att den inte är justerbar mer än möjligen genom att byta munstycke i den
https://m.media-amazon.com/images/I/71CqIIH5J0L._AC_SL1500_.jpg

men tror det är tomgången som är pluggad bakom den svarta lagerkulan eller vad det är de slagit i där på sidan iaf.

men som jag sa testa att flytta över plastarmen till den gamla förgasaren och se hur den går med orginalförgasare då det troligen är en kinaklon du köpt om det är exakt samma som den du länkade på amazon.

Hedéns säljer ju originaldelar men om Briggs and Stratton kör originaldelar från Kina så kan det ju vara så haha.
Ska kolla igen i förgasaren.

Skrivet av Spiffman:

När du satt tillbaka luftburken, du har vänt gummi packningen rätt så du inte täcker de 2 små hålen?
Nog har du bytt bränsle och inte bara fyllt på mer av samma? Akrylat eller äkta bensin?
Om alla armarna sitter där de ska och du inte tappat en fjäder så är det ju ett riktigt huvudbry.

Inte för att jag tror att det hjälper men denna sida har en uppsjö med info även om jag inte direkt hittade något om 12H802 1706-B1
https://outdoorpowerinfo.com/repairs/

Packningen gick bara att sätta på ett sätt. Det fanns guide-"pinnar" och dessutom såg det bara rätt ut åt ett håll.
Jag har tömt tanken. Hittade lite vatten. Fyllt på med Aspen 4-takt. Jag var noga med alla fjädrar och har även kollat sprängskiss efteråt utifall något saknades men allt sitter där det ska.

Det enda jag riktigt kommit fram till är att jag måste ställa in ventilerna och då måste jag införskaffa några bladmått. Har flera stycken Biltema i området, men alla ligger runt en timme bort så är inte jättesugen på att åka bara för bladmått haha.

Har också sett att det kan vara tändsystemet som är dåligt och man i så fall får byta spolen.

Av solomon
Skrivet av Rouge of Darkness:

Som sagt kolla färgen på tändstiften. Kan ändå vara så att den får för mycket/lite soppa eftersom den går ojämnt även om du håller fast guvernören.

Om den inte är "justerbar " brukar bara justerskruvarna vara pluggade bakom ett par pluggar man kan ta ur med hammare och mejsel.

Alternativt är det system där man byter till annan storlek på munstycket.

Sätt i munstycken från den gamla förgasaren i den nya då de var intunade ihop med motorn.

Alternativt flytta överplastarmen från den nya till den gammla.

https://www.amazon.se/Gräsklippare-förgasare-luftfiltersats-B...

Så ser förgasaren ut. Jag har plockat isär den gamla lite nu men hittar då fasen inga justerskruvar.
Jag har inte köpt den på Amazon. Jag köpte den nya på Hedéns i Vårgårda med motorkod.

Av solomon
Skrivet av Sh4d0wfi3nd:

Jag tolkade det som att HP inte ger garanti på just detta felet även om själva datorn är inom garantitiden...
Och om nu TS ska försöka fixa det själv så lär ju definitivt garantin försvinna.

Yepp, vi har tolkat olika. Från första-sidan tycker jag det låter som att TS INTE har nån garanti. Men han citerade mitt inlägg och säger att han har, så i såna fall backar jag det jag har sagt.

Av solomon
Skrivet av Kimib:

Laptop moderkort är inte gratis
Där ska vara 14månader kvar på garanti tiden

Du får ursäkta. Dina texter är väldigt svåra att läsa helt ärligt.
Du skrev på förra sidan

Citat:

Så jag konstaterade med hp så har jag ju ingen garanti och dem skyller ju bara på mig....

Om du nu har garanti så tar jag tillbaka det jag sagt.

Av solomon
Skrivet av Kimib:

Hp har vägrat att ta i det här från början så jag har inte fått ut något mer på mail en det från custommer relations. All annan kommunikation har skett via telefon. Men jag lägger ner jag förstår att det är bara jag som är gnällig och dum. Borde ha lagt dem där 6000kr och bara hållit käften. Hp är jätte fina datorer och jag har väll satt mitt lösenord själv bara att jag inte förstår det. Det här kan ju inte hända så. Men kom ihåg att det kan inte hända någon annan heller.

Du är allt bra rolig du.
Du ringer till HP och klagar på en produkt(moderkortet) som inte längre har sin garanti och vill ändå ha ut det på garanti för "Det borde fan vara på garanti"???? Och vilket moderkort kostar 6000:-?

Jag har läst din text där uppe och ja, självklart är det ett hårdvarufel om "bios ec" gått sönder. Personligen har jag ingen aning om vad det är. Men om det är utanför GARANTI TIDEN hur förväntar du dig att de ska åtgärda det då?

Du har själv sagt att du beställt nytt Bios EC som var superbilligt, så varför krånglar du så mycket? Byt ut det, se glad ut för du har en fungerande dator igen.

Av solomon
Skrivet av Rouge of Darkness:

Kan va så att guvenören behöver justeras in.

Lät iaf som att det var den som länksystemet antingen var feljusterat eller att det var utslitet.

Kan även va så att den går för flottigt/snålt och behöver justera luft/bränsle mängden genom förgnasaren. Du hade ju byttförgasare så inte omöjligt att den behöver finjusteras.

Hur ser tändstiftet ut efter en stund klippning?

Kollade in resis manualen till den och iom att du bytt tändstift kontrollera även elektrodavatåndet
Skulle vara 0.5 på vissa exellence modeller och 0,7-0.8 på vissa.

Visste inte exakt vilken modell det var då jag inte hitta manualen till exakt exelence 60. Så tog manualen till en serie exelence somsåg i knande ut den på videon.

Skulle lägga det på 0.6 så du är mitt emellan tror inte de ska va superkinkigt att de e exakt på tiondelen brukar själv oftast gå på grovkalibrerat ögonmått å de brukar stämma någorlunda.

Men 0.6mm är typ 3 skrivarpapper tjokt

Finns inga justerskruvar på förgasaren. I såna fall låter det som det sista två alternativen är länkaget som är slitet eller som någon sa, vaxtermostat.

Det första jag nämnde känns ändå fel eftersom när jag håller fast hela länkaget så den inte reglerar själv, spottar den fortfarande.
Är dock väldigt tacksam för all hjälp. Vem kunde tro det var så många småmotorers-fantaster på SweC

Av solomon
Skrivet av Kimib:

hps supporten sa till mig att det inte är garanti för att jag har satt ett lösenord själv. Vilket jag vet att jag inte har gjort då talar deras suport om för mig att alla inte vet vad dem gör och att jag inte har rätt till någon garanti. Men dem kan erbjuda mig ett nytt moderkortet för ca 6000kr men inga andra alternativ. Så jag konstaterade med hp så har jag ju ingen garanti och dem skyller ju bara på mig och det som dem inte viste var att jag är hyfsat insatt i den här elektroniken. Nej jag kommer inte betala 6000kr för ett nytt moderkortet när jag själv kan laga det gamla enkelt det enda som gör mig lite förbannad är att jag upptäcker att det är ett klockrent komponentfel. Så kan jag tycka att det är lite dåligt att det enda man kunde erbjuda mig från början är en 6000kr lösning när det i själva verket icke användare relaterat hårdvarufel.
Vilket jag kan laga enkelt och långt mycket billigare så då kan jag spendera dem tusingarna på annat roligt.

Ska du jämföra med bilen så är det mer som att du har haft din nya bil i 8månader och motorn rasar bilfirman som sålt bilen tycker inte att det är något fel för motorer går inte sönder enligt dem. Men erbjuder dig att köpa en ny motor för 75000kr. Då är du en av dem som hade ropat ”Det kör vi på” antar jag

Tänker lämna denna diskussion med denna rad. Du har ingen garanti, så vad är problemet? Köp delen själv på nätet och sluta klaga.

Av solomon

Du har alltså köpt en HP dator som du fortfarande har garanti på, men sen bestämt dig att öppna upp den för att felsöka moderkortet(?) pga det är ett lösenord satt i BIOS, som du inte har satt dit/valt?

Börjar du meka på en ny bil också som har garanti eller?

Från början skulle du väl kontaktat dem med att säga typ:
"Hej! Jag köpte en dator av er DATUM och jag försöker ta mig in i BIOS för att ändra fläktkurvan men märkte att det är lösenord? Jag har kikat i manualen och andra dokument men jag hittar inget lösenord. Kan ni hjälpa mig?"

Nu drog jag till med fläktkurvan för det är väl typ det enda man får göra med en dator utan att bryta garantin.. Tänker jämfört med att överklocka t.ex.

Av solomon
Skrivet av FattarNiInte:

Smuts i lågfartsmunstycket eller alternativt drar den tjuvluft. Båda ger hoppande gång eftersom lågfarrmunstycket eller tjuvluften gör större andel av blandningförhållandet när regulatorn stängt gasspjället varvid blandförhållandet blir fel och varvtalet sjunker och regulatorn öppnar gasspjället och det börjar om osv..
Blås ner i förgasaren med tryckluft så kanske smutsen släpper.

Skrivet av FattarNiInte:

Men han bytte ju pga andra problem, vingelöga.

Infon jag fick från kollegan var, och jag citerar:
"Kan du ta en titt på denna? Förut så gick den ojämnt men sen började motorn rusa och då ställde jag undan den"

Så den gick ojämnt med gamla förgasaren också. Skickade videon till honom och han sa det var samma ljud ojämnhet om så säga.
Bytte som sagt hela förgasaren och bytte då också packning mot motorn samt även packningen mot luftfiltret. Vart annars kan den dra tjuvluft från?

Av solomon
Skrivet av ztenlund:

Automatchoken är den övre armen som går in under kåpan framtill. Den fungerar så att när motorn går så trycks armen bort med hjälp av kylfläkten. När den är av så faller den tillbaka och chokespjället stängs. Sedan finns en bimetalltermostat (har jag för mig att det är) som håller upp spjället när motorn är av, men fortfarande varm. Det ser ut som att spjället är öppet i din första video, vilket det ska vara när motorn går. Felfunktion, om alla delar sitter ihop som de ska, torde främst leda till att motorn blir svårstartad, antingen för att den inte chokas när den är kall eller chokas när den är varm. Skulle choken ligga på ordentligt även när motorn är igång så skulle den rimligen stanna och i annat fall bolma hej vilt.

Jag testade att röra den armen när motorn var igång och den stängde av sig, mycket riktigt som du säger.
Motorn är otroligt lättstartad. Den hade inte varit igång på säkert ett år innan jag tog hem den och den gick igång på första rycket.

Tack för infon, uppskattar!

Skrivet av vinylens:

När min börjad låta så efter ca 10år som jag hade haft och sedan kunde jag inte starta den längre efter ett tag då var det membranet i som hade blivit dåligt.
Eftersom jag inte är så förtjust i att meka motorer så lämnade jag inte den så fick dom serva den samtidigt har gått klockrent sedan dess (ca 4år sedan).

Vet vad du pratar om men detta är en flottörförgasare så membran finns inte tyvärr. Tack för input iaf

Skrivet av Lasse62:

En fundering, hur mycket olja är det i den?
Lagom, för lite eller för mycket?

Lite för lite är det. Har inte velat byta/fylla på än utifall jag behöver vända upp och ner på maskinen och i sin tur att jag behöver dränera allt hehe.

Av solomon
Skrivet av Spiffman:

Hade samma problem med min efter att jag fyllde på soppa förra gången.
Fungerade alltså bra, fyllde i fin fräsch 4takts akrylatbensin och därefter gick den ännu värre än din (självjusterande).

Efter att ha gjort rent på allt möjliga sätt så vände jag upp och ner på den och tömde den helt på bränsle, hällde i ny brände och voila - perfekt gång. Min teori är att det var vatten i tanken som skiktat sig och sedan blandat sig perfekt i bensinen vid påfyllning.

Testa och återkom, kom ihåg att tömma förgasaren då den har en ansenlig mängd i sig.

Okej, har tömt både tank och förgasaren. Det fanns lite vatten i tanken faktiskt så hoppades det skulle vara detta problem men fyllde på nytt och det är samma sak ändå.

Skrivet av ehsnils:

Kolla gärna litet på denna video:

https://www.youtube.com/watch?v=JOI293d8XUg

Troligen är något munstycke igensatt i förgasaren.

Men en del moderna förgasare har en "vaxtermostat" för choken som kan gå sönder och behöver bytas.

Som han säger i videon så fungerar inte detta på Briggs & Stratton-motorer och dessutom har jag ny förgasare på klipparen som inköptes häromdagen ;P
Däremot det här med vaxtermostat har jag sett något på YouTube om, får kolla lite mera på det.

Av solomon
Skrivet av Spiffman:

Hade samma problem med min efter att jag fyllde på soppa förra gången.
Fungerade alltså bra, fyllde i fin fräsch 4takts akrylatbensin och därefter gick den ännu värre än din (självjusterande).

Efter att ha gjort rent på allt möjliga sätt så vände jag upp och ner på den och tömde den helt på bränsle, hällde i ny brände och voila - perfekt gång. Min teori är att det var vatten i tanken som skiktat sig och sedan blandat sig perfekt i bensinen vid påfyllning.

Testa och återkom, kom ihåg att tömma förgasaren då den har en ansenlig mängd i sig.

Intressant att du säger detta. Har inte sett någon rost eller korrosion på hela maskinen förutom drivvajern som satt TOTAL fast i sitt hölje. Återkommer efter jag tömt och fyllt på!

Av solomon
Skrivet av xxargs:

Det är mekanisk varvtals-reglering baserad på luftdraget från svänghjulsfläkten mot vingen som du bytte, så helt jämt är nog svårt att få till. Dessutom olastat och nära olastat ett svårt reglerfall där det lätt kan övergå till oscillering om regleråterkopplingen är för stor (för stor återkopplande förstärkning i system som har fördröjning i respons) och för lite bromsande last (dämpning). - Du har heller inte luftfiltret påskruvat och det kan också ändra beteende en smula med större tryckfall genom filtret innan förgasaren som kanske stabiliserar det hela ytterligare en smula (eller förvärras...).

Detta är inte bara ett problem i en briggs utan sådant gäller också switchade nätaggregat etc. på sin tomgång (somliga - i alla fall förr var man tvungen att ha en viss miniumlast eller tom. en lastmotstånd inbyggd för att vara stabila och inte börja självsvänga med ibland destruktion som följd) och fördröjningen som strular till det hela är då ofta utgångsfiltren och resevoarkondingen mot lasten.

Skrivet av ztenlund:

Man ser ju att varvtalsregulatorn "juckar" fram och tillbaka hela tiden. Vad händer om du håller fast den i samma läge och/eller sänker gasen under fullvarv? Går den jämnt då är det rimligen regulatorn som strular av något skäl, men fortsätter den att gå ojämnt så är det ju istället något annat, mest troligt förgasaren, men det är förstås alltid bra att se till att tändstiftet är rimligt rent. Är förgasaren ställbar så kan det ibland vara så enkelt att man kan ändra blandningen något åt det fetare, men är det skit i förgasaren på fel ställe (men inte så mycket att den inte går alls) blir det ju samma resultat.

Varvtalsregulatorn kommer att "jucka" även om själva motorn i sig går ojämnt, eftersom den då kommer att försöka justera upp/ned varvtalet hela tiden. Det hela bygger på att när man ställer motorn på fullgas så spänns fjädern som ett mothåll och när motorvarvet sjunker så ökar gaspådraget och tvärtom, så att den ökar gaspådraget när man kör in i tjockt gräs t ex. Det går en stång bort till en anordning som påverkas av motorns kylfläkt som följer motorvarvet. Jag förmodar att det var någon del relaterat till detta som gjorde att den varvade för mycket.

Tillägg:
Som @xxargs påpekar har du inte luftfiltret monterat. Detta gör troligen blandningen lite magrare, vilket inte inverkar positivt i detta fall om det är där felet sitter.

Tack för svar till er båda!
Jag var lite otydlig i min post och glömde även bort att lägga till att jag bytt tändstift. Jag har även bytt förgasaren då den där regleringen var trasig. bild: https://i.imgur.com/yD5PMWM.jpeg
(vid min tumme saknas en plastbit)

Skruvat dit luftfiltret men den fortsätter "spotta". Reglerade även för hand och det lät som "spottandet" blev mindre med högre varvtal så det känns som det är för dålig blandning?

Jag har inga justerskruvar på förgasaren tyvärr, varken på den nya eller gamla.
Mitt gräs här hemma är inte jättehögt, men körde ner aggregatet till näst lägsta så den klipper.

Tack för riktigt bra information. Jag mekade väldigt mycket med min far som var otroligt duktig på motorer när jag var liten och han levde. Så här i vuxen ålder hade det varit roligt att fått lära sig av honom.

Av solomon

Gräsklippare går en aning ojämnt

Hej!

Har en Klippo Excellent 60, Auto choke med Briggs motor (12H802 1706-B1 om det är till någon nytta) som går en aning ojämnt.
Tog hem den från jobbet efter en kollega sa det var två problem. Först, innan det sista problemet var att den går ojämnt. Sen anledningen till att den blev stående var för den började köra på för höga RPM.

Tog en kik och någon sorts regler-plast-mokajäng hade gått sönder på förgasaren så jag har bytt ut den. Tänkte att det självklart skulle hjälpa det andra problemet också, men icke sa nicke.

Sådär låter den. Den verkar fungera som den ska dock men vill ju gärna den ska gå klockrent om så säga.
Någon som har några idéer vad jag kan kika efter?

Har inte jättestor erfarenhet om dessa auto-choke system.

Av solomon
Av solomon
Skrivet av Ravnit:

Helt seriöst så skulle jag vänta! Men inte på att priserna går ner.

Sommaren är här, njut av vädret och sommaren.
När sommaren är över så är det september månad och du är ännu närmare 4000 serien.

Varför köper du 3080 då för när du kan köpa en 4080 😉

Med denna logik kommer man aldrig köpa något nytt hahaha

Av solomon

Normalt sett är det 1 gång per år, men senaste åren har jag fuskat.

Av solomon

Får du ingen bluescreen? Om du får så kör t.ex WhoCrashed. Tryck "analyze", scrolla ner och se vad som orsakar.

Av solomon

Inte för jag kan tekniken, men kör en 2015 Passat SportCombi själv med 6-växlad DSG-låda och den gör samma sak. Jag ser det som när jag kör manuell och har lagt i backen för att sedan koppla ur och lägga i ettan, att man rullar lite bakåt tills hjulen har stannat helt och man rullar framåt igen.

Har dock fått höra att man SKALL stanna helt och sen byta växeln på DSG-lådan. Så, det gör jag nuförtiden.

Av solomon
Skrivet av Kladdpapper:

Inte den skickligaste retorikern chefen din om denne uttryckte sig så. Får det att låta som om du är boskap som mjölkar bättre instängd inomhus än utomhus i det fria...

Kan säga att vi inte är värda mer än så heller i hans ögon.