Inlägg

Inlägg som Gorian har skrivit i forumet
Av Gorian
Skrivet av Trunk:

Sett The Man From Earth? Riktigt grym och påminner litegrann om Coherence i form av att filmen mer eller mindre utspelar sig uteslutande i ett enskilt rum med ett gäng pratande vänner. Tror hela filmen finns att tillgå på YT faktiskt.

Försökte ta mig igenom Coherence men blev så trött på att alla snackade i mun på varandra, så stängde av efter 20 minuter En god representation av hur det brukar vara på fester/sociala häng dock - bara lite för väl representerat för min smak.

//G

Av Gorian

Personligen skulle jag nöja mig med kameran i telefonen.

Inför en utlandstermin på Bali köpte jag en Sony RX100 III. Måste erkänna att den sällan kom till nytta. Hela grejen med att behöva ta med, samt hiva upp, kameran sätter verkligen käppar i hjulet. Det blir bara inte av.

Men samtidigt så är det förstås individuellt. Om du känner att det här med foto är något du brinner för och kommer att lägga tid på, så för all del. Men ur egen erfarenhet så gäller den gamla devisen "den bästa kameran är den som är med".

//G

Av Gorian

Om det är över stadsnät så kan nätägaren bara lägga på en tjänst åt gången, och de är det skiftet som drar ut på tiden. Skulle tippa att det blir svårt att få dem att göra undantag bara för dig som privatperson. Men ring och härja lite, så kanske de skyndar på processen. 🤷‍♂️

Av Gorian

Ta samma som hans polare har. Annars skulle jag ha tagit PS4, då spelutbudet är större överlag. Vet dock inte om det skiljer nämnvärt i termer av "spel för en sjuåring". Min erfarenhet är att iPads är mer lockande för spel än vad konsoler är, när det kommer till kids i den åldern.

Av Gorian
Av Gorian

Om det är foton som ska se ut som foton så är ju Adobe Lightroom väldigt populärt och lättarbetat. Ska det dock klippas in grejer, eller om man är ute efter fräsiga filter med massa hjärtan och annat lull-lull, så är det nog inte rätt program. Men för ren fotoredigering så är det ett väldigt bra och lättanvänt program.

//G

Av Gorian

Jag är också intresserad men skulle vilja ha lite fler bilder på slitaget. Kan du ta några fler bilder, samt försöka fota skärmen (nedsläckt) från ett lutat perspektiv så att små repor syns bättre?

Av Gorian

Skulle starkt rekommendera dig att göra det hos en auktoriserad Apple verkstad, då det garanterar att du får en kalibrerad original panel. Några av de tredjepartsskärmar jag sett har lämnat mycket att önska i termer av bildkvalitet. Vet dock inte hur iFixit:s är.

Ring ditt försäkringsbolag och kolla om du kan ta det på din hemförsäkring/drulle.

Av Gorian

@SeF.Typh00n: Jepp, gick ut vid årsskiftet.

Av Gorian

@momme99: Du kan stänga av funktionen som stryper prestanda pga. batteriets nedsatta hälsa.
Inställningar > Batteri > Batterihälsa. Under procentsatsen ska det finnas ett alternativ om prestandan stryps. Gör den inte det så står det "Kapacitet för toppbelastning", och då ska batteriets hälsa inte påverka prestandan.

Av Gorian

Ett vanligt bekymmer, tyvärr. Speciellt i Sverige är det svårt att få någon meningsfull kontakt överhuvudtaget om man väl hamnat i ensamhetsspiralen.

Vänskap kommer ofta som en bieffekt av engagemang i områden där andra människor verkar. Så försök skaffa en hobby, eller om det är möjligt; byt jobb.

I övrigt är det klurigt. Har inga bättre råd än så tyvärr. Men om det är till någon tröst så kan jag meddela att det finns många som är i samma sits, men vår kultur är inte direkt utformad för enkelt nätverkande på ett personligt plan, tyvärr.

På ämnet: https://www.svtplay.se/video/20080938/edit/edit-kan-andrev-fa...

Av Gorian

Köpte en tvåa för 375.000kr år 2010 i Västerås (20 år gammal). Sålde den år 2015 för 870.000kr. Bodde i studentlägenhet fram tills för något halvår sedan, då jag använde vinsten som kontantinsats för en etta i centrala Uppsala. Säljer eventuellt den i sommar då jag ändå åker på utlandsstudier under hösten, och är orolig för hur bostadsmarknaden kommer att utvecklas.

//G

Av Gorian

Vad är frågan?

Av Gorian

Kan du inte göra det direkt i Excel? Måste det vara ett standalone program?

Av Gorian

Om köparen anser att priset var skäligt så var det ett adekvat pris.

Av Gorian

Jag kör sagt chassi med en standardklockad 8600K med en Be Quiet! Pure Rock kylare och ett GTX1080 utan några som helst värmeproblem. Kör genomgående Noctuafläktar på låga varv vid idle; 2x80mm fram, 1x120mm bak och 1x120mm på CPU-kylaren. Därtill är nätagget passivt i idle, så inget extra flås därifrån.

Av Gorian

Traderas avslutade annonser är bra för sådana här ändamål. Kan rekommenderas. Exempelvis tycks kamerahuset gå för ca 1500kr: https://www.tradera.com/search?itemStatus=Ended&q=d5100

Nikkor 55-200 för ca 1000kr: https://www.tradera.com/search?itemStatus=Ended&q=nikkor+55-2...

... och så vidare.

Av Gorian

@Napoleongl: Jag har tillgång till SPSS genom högskolan, men tackar för input.

@Otori: Förstod väl att jag inte var ensam om behovet!

Av Gorian

(MS Excel / VBA) Spåra matintag, stress och tarmrörelse

TL,DR: Jag behöver hjälp med att skapa ett exceldokument där man loggar ett gäng variabler per dag för vidare analys i SPSS. Varje variabel behöver sparas som en kolumn med binär data som indikerar intag eller ej. Vissa kolumner behöver också innehålla icke-binär, numrerisk data. Data behöver överföras från olika ställen i dokumentet, matchas mot kolumner, och sedan registreras.

Info:
Jag tycks utgöra en del av de lyckliga 15% av befolkningen som lider av IBS (kort och gott; du har en känslig mage och måste tänka på vad du äter, annars gör sig tarmsystemet påmind). Då inga riktiga läkemedel finns rekommenderas man att testa vilken mat som fungerar och vilken som inte gör det. Som den datanörd jag är vill jag förstås göra detta så systematiskt som möjligt, och klurar därför på hur man skulle kunna göra detta med hjälp av Excel för datalagring och SPSS för analys (eller annan passande mjukvara?). På så vis, tänker jag mig, bör man kunna finna korrelationer mellan variabler så som mat, dryck, stress, sömn (... etc.) och hur kistan mår (det sistnämnda baserade på subjektiva uppskattningar förstås).

Även om jag har hyfsade kunskaper inom Excel så tycks detta kräva Visual Basic-skills, samt Excel-kunskaper som är en bit över min nivå. Jag har hittat ett Exceldokument som ämnar räkna kalorier. Det skulle fungera bra som mall för datainförandet, men jag har inte tillräckliga skills för att kunna skriva om koden så att den fungerar som jag önskar.

Jag tänker mig att dokumentet skulle fungera såhär (se beskrivande bilder längre ner):

  1. Varje dag fyller man i mallen över vad man ätit, hur kistan mått, hur stressad man varit, tillsammans med övriga variabler.

  2. Man väljer om matvariabeln man fyller i är ett recept ("köttfärssås") eller en ingrediens ("nötfärs"). Om det är ett recept så matchas namnet på maträtten mot en lista med recept där alla ingredienser finns. Dessa recept skapar man själv i Recept-boken, då det lär skilja rätt mycket från individ-till-individ.

  3. Varje unik ingrediens blir till en kolumn i databas-boken.

  4. När man sparar dagens variabler (punkt ett), skapas en ny rad i databas-boken, där kolumnerna fylls på med ettor eller nollor för huruvida respektive ingrediens intagits under dagen eller ej, och samt numreriska värden för övriga variabler (hur stressad man varit på en X-gradig skala, hur kistan mått, hur många standardmått alkohol man konsumerat... etc.).

Se beskrivande bilder:

Finns det någon därute som skulle kunna hjälpa mig med detta?
Jag vet att det är lite av en mastodontuppgift, men jag klarar det inte själv så jag tänker att jag åtminstone kan fråga. Jag hittar inte heller något liknande när jag googlar, så jag tänker att slutprodukten säkert kan vara till nytta för fler än mig. 🤷‍♂️

Tack på förhand!
Gorian

Av Gorian

Sjukt trippy, och fantastisk, låt <3