Inlägg

Inlägg som Charlemagne har skrivit i forumet
Av Charlemagne
Skrivet av GaMeR2K5:

Exempel... du köper en fysisk vara som du sedan vill lämna tillbaka. Butiken kan bara sälja den till fullpris igen om du INTE brutit förpackningen.

Digitala varor förändras inte skicket på. Alltså kan butiken sälja den igen till fullpris.

Det betyder inte att säljaren inte går med förlust på återlämnandet. Varan kan säljas till samma pris igen, men ytterligare kostnader uppstår. Personalen som hanterar administrationen bakom systemet ska ha lön, banker ska ha avgifter för att pengar överförs, bandbredden för nedladdningen till kunden är inte heller gratis för den sakens skull...

Varje steg i ledet tillför extra kostnader som företaget annars inte hade behövt bekosta. Visst kan produkten fortfarande säljas oavsett och visserligen finns det inga fysiska artefakter som påverkas när det kommer till digitala produkter, men det betyder inte att det inte kostar pengar för säljaren för den sakens skull.

Det finns en anledning att ångerrätten behöver vara lag, och det är att företag hade annars aldrig gått med på den, oavsett bransch.

Skickades från m.sweclockers.com

Av Charlemagne

Mycket ståtligt katt det där. Blir svårt att överträffa.

Av Charlemagne
Skrivet av krilliz:

vi kommer att behöva obligatorisk IT-kunskap i grundskolan om vi vill kunna förebygga kriminalitet på internet.

Det kommer vi ändå behöva i framtiden, och det är något som borde införas snarast IMO. Det finns knappt något yrke kvar där man inte på något vis måste handskas med datorer redan idag, och vill vi ha en välutbildad befolkning i det här landet måste grundläggande datorkunskap ingå i allmänbildningen för våra framtida generationer. Det nuvarande systemet med "lär ut vad word och caps lock är" kommer inte hålla i längden. Man borde ge grundläggande utbildning om vad en dator är och hur de fungerar som är minst lika detaljerad och djup som den grundläggande fysiken man lär sig i högstadiet, och det borde vara obligatoriskt.

Av Charlemagne
Skrivet av RythmDivine:

Kan man förvänta sig en ursäkt från samtliga riksdagspartier för deras olagliga intrång i vårt privatliv? Nä, dessa karriärpolitiker har inte vett att be om ursäkt för deras uppenbart kriminella handling, de kommer att sälja det hela som "Utmärkt vägvisare framåt, förresten var vi emot det hela från första början men vi tvingades att rösta så här!!!!!"

Även de partier som i opposition röstade emot skiten och återremiterade det så länge de kunde för att fördröja beslutet? Varför ska de be om ursäkt? För att de inte har fått röster nog?

Skickades från m.sweclockers.com

Av Charlemagne

Fascinerande artikel, men jag måste undra varför alla exempel med olika typer av lokaltrafik och tåg och sånt? Det är inte precis en precisionsmarknad, det. Bussen kommer ungefär när det står på skylten, om du har tur. Det är inte möjligt att synkronisera verklighetens trafikläge och väglag och väder och så vidare med en förutbestämd tidtabell. Samma sak gäller med tåg, eller egentligen vilket transportmedel som helst. Jag förstår att det är ett ämne som är väldigt lättillgängligt och välbekanta för de allra flesta människor, men ändå: Även om det var möjligt för SJ eller valfritt regionalt lokaltrafiksföretag att hålla sina klockor exakt synkade enligt internationell standard skulle deras tidtabeller inte stämma. Problematiken har inte med det att göra.

Av Charlemagne

Tbh, jag gillar den nya startskärmen. Jag säger inte att jag för den sakens skull tycker illa om er som har starka känslor för den gamla startmenyn, ej heller känner jag att det är något jag faktiskt bryr mig så mycket om i slutändan (symbolspråk som symbolspråk, de är båda ungefär lika praktiska egentligen), men for the record vill jag få det sagt att det inte är alla människor som absolut tycker startmenyn är så mycket bättre.

Av Charlemagne
Skrivet av MatsSvensson:

Hur i hela friden anger man upplösningen på en rund skärm?
(1080/2)*(1080/2)*3.14 ?

Förslagsvis anger man bara diametern i antal pixlar, men vettefan om det finns nån standard.

Av Charlemagne
Skrivet av Systix:
Dold text

Ser inget fel på "eye for an eye". Om något är proptionerligt så är det väl samma för samma och det hade dessutom varit billigare än relativt långa fängelsestraff för oss skattebetalare. Dueller etc. hör inte hit, det har med starkast vinner och det är oftast "starkast" som begår våldsbrott på en svagare. Men som rättssytemet ser ut idag har du helt rätt, det går ut på att ta hand om/tycka synd om brottslingen vilket gör att detta faktiskt avviker lite

Ser otroligt mycket problem med den principen.

Om man bortser från det moraliska och etiska så är faktiskt de allra flesta brott inte brott där någon har direkt drabbats på ett sätt som man sedan kan applicera på en tilltalad. Vad är "eye-for-an-eye" när någon kör full och blir stoppad av polisen innan denna orsakat skada eller olycka? Inget straff alls? Vad är eye-for-an-eye när någon brukar en narkotikklassad substans? Vad händer när brottet inte är ett uppsåtsbrott? Och hur bedömer man för övrigt en kvantitet på våld? Om någon misshandlar någon annan och man har denna princip ska ju denna utsättas för lika mycket våld, inte mer eller mindre. Hur avgör man det?

Hela idén är absurd utanför ett väldigt fåtal väldigt specifika (och dessutom ovanliga) typer av brottslighet. Det är varken praktiskt eller lämpligt att basera ett rättssystemet på principen.

Av Charlemagne
Skrivet av AlbinLoan:

Detta är bara patetiskt.

USA's regering är terroristerna, inte ÖST. ÖST försvarar sig såklart när USA är där och inte har något att göra förutom att pumpa naturresurser.
Amerika har den bästa regering pengar kan köpa. Vilket jävla skämt, och Federal reserv som är privatägt, yeah!

Helst skulle man ju inte vilja behöva oroa sig för att bli spionerad på, men om någon måste spionera på mig föredrar jag definitivt att det är USA över Putinland, Kina, eller Nordkorea (dvs, "öst").

Av Charlemagne
Skrivet av Tumnus:

Du sitter och stirrar in i brödrosten (snart skattepliktig?) och använder fantasin?

Momssatsen på brödrostar är 25%. Alltså är de redan "skattepliktiga", åtminstone vid tillfället du köper dem.

(TV-avgiften är dock ingen skatt, bör kanske påpekas.)

Skrivet av kitanii:

För all del. Radiotjänst och inte SVT som tar betalt, men det är tack vare SVT som detta trätt i kraft.
Hur lyder det fullständiga beslutet? Vilka argument finns där i förutom att det är just möjligheten att ta del av ett visst innehåll som gör det befogat att kränga folk på pengar? I detta fallet en helt gitig liknelse i och med att det är precis vad som har hänt. Vi blir tillsagda att betala för en möjlighet som innan SVT-play såg ljuset inte fanns. Hur demokratiskt är det på en skala när det tack vare ett enda företag från tomma intet blir en sak? Ett krav. En lagstiftning.

Det må vara ett beslut taget av en demokratiskt skapad struktur, men inte fan finns där någon demokrati när beslutet kom på tal och togs först efter väldigt sena och obefogade påtryckningar från Radiotjänst. Som för övrigt är dotterbolag till SVT, vilket i slutändan gör att det är just SVT som tar betalt. Att Radiotjänst sedan administrerar det hela är en annan sak.

Fast SVT och Radiotjänsten tar ju inte ut den här avgiften av dig för att de tycker det är kul eller för att de är giriga. Det finns en lag som säger att de måste ta ut avgiften, alltså måste de göra det. Den lagen har kommit till på demokratiskt vis, och den kom till långt innan den här historian om datorer och SVT play.

Att SVT erbjuder en play-tjänst på nätet är ju bara naturligt. Ett av deras mål som public service-företag är att erbjuda så bra och praktiska tjänster som möjligt. Att ens ha public service-media som inte sänder på Internet idag är ju absurt. Är du verkligen upprörd över att SVT har i den biten varit kompetenta och faktiskt utfört sitt jobb?

Sen, visst, det har blivit väldigt knasigt när man efter att SVT play införts har blivit tvungna att applicera en lag som kom till innan Internet i princip fanns på ett fenomen som har allt att göra med just den teknologin, men det är knappast Radiotjänst eller SVTs fel att den lagen ser ut som den gör. Man kanske kan tycka att deras tolkning av lagen är felaktig, men samtidigt är det inte Radiotjänst uppgift att faktiskt göra den tolkningen rent juridiskt utan de måste rätta sig efter vad deras jurister och det svenska domstolsväsendet säger, och de har sagt sitt.

Ansvaret för den här situationen om du nu verkligen vill ha någon att faktiskt skylla på ligger helt och hållet på Riksdagen, alltså de som faktiskt skrev den här lagen till att börja med. Det är också deras uppgift att se till att lagar uppdateras för samhällets realiteter, alltså ytterst är de de enda som kan ändra på situationen, inte SVT eller Radiotjänst.

Av Charlemagne

En Mini-ITX innuti en bibel (man killer ut sidorna på samma sätt som spioner gör, så man får ett tomt utrymme på insidan) vore jävligt ballt. Om man är sån där ateistfanatiker, då kan man ta en annan bok.

EDIT: Nano-ITX, ännu mindre.

Av Charlemagne

Kallas spikband på clas ohlsson. En rulle kostar cirkus 80 krono.

Av Charlemagne

En annan lösning är att du har alla mynt i en ränna på högkant, och när någon vinner dras rännas botten bort det antal cm som krävs för att mynten ska ut. Kan rita snabbt med mina 1337 ascii skills =P

Innan vinst:
||||||||||||| <---- mynt i ränna
------------- <--- platta som mynten vilar på

Efter vinst:
||||||| <--- Ett par mynt är kvar
------- ||||| <--- En noga uträknad del av platta glider år vänster, vilket gör att en del av mynten faller

Av Charlemagne

Underbart, helt enkelt. Det där måste man ta sig en titt på själv nån dag.

Av Charlemagne

Beantech Igloo 3. 570 kr på komplett.

Av Charlemagne

Hade helt klart föredragit utan fönster och rött bling bling, men ditt val antar jag. Bra gjort var det iaf.

Förresten, vad har alla emot det chassit? Jag tycker det är stilrent och bra, och det blir ännu ballare om man moddar fronten så den stora vita grejen ser ut som HAL. ^^

Av Charlemagne
Citat:

Ursprungligen inskrivet av Fält
enklaste sättet borde väll va att kostsluta pinnarna på moderkortet med valfri nyckel?

XD

Av Charlemagne

Tyvärr verkar media center bara fungera med windows media player.

Av Charlemagne

Hade så för mig med. Jag tog loss space och tog bort allt damm som låg där och det funkade igen. Prova det. Om inte det funkar, prova att kolla om de vita grejerna sitter ordentligt.

Av Charlemagne

USB behöver du nog inte oroa dig för, då man teoretiskt iaf kan ha en sladd på löjliga längder, lästa nånstans 100 meter, fast du får säkert korrupt data och dataförluster på längder på mer än säg 5 meter eller nåt sånt.