Asus och Google fick till en riktig fullträff med surfplattan Nexus 7, som nu är den mest sålda modellen med operativsystemet Android. Under den andra hälften av 2012 levererades cirka 4,6 miljoner enheter, en siffra som beräknas öka till 8 miljoner under motsvarande period 2013 – tack vare den kommande uppföljaren.

Källor till nyhetsbyrån Reuters uppger nu att en uppdaterad Nexus 7 är i antågande. Den nya modellen ska vara bestyckad med en processor från Qualcomm, till skillnad från dagens Tegra 3. Anledningen till att Google inte använder Nvidias senaste systemkrets Tegra 4 sägs vara att den sistnämnda har för hög strömförbrukning. En annan tänkbar anledning är att Qualcomms alternativ kan paras ihop med ett beprövat 3G/4G-modem från samma tillverkare, vilket underlättar vid utvecklingen.

Samma källor avslöjar även högre upplösning än dagens 1 280 x 800 pixlar, vilket stärks av tidigare uppgifter som talar om att Google tar klivet till 1080p på 7 tum. Valet av tillverkare faller än en gång på taiwanesiska Asus.

Google, vars intäkter nästan uteslutande kommer från internetreklam, väntas prissätta den nya surfplattan aggressivt för att ta marknadsandelar. Lanseringen och säljstarten beräknas äga rum i juli månad.