Microsofts satsning på mobiltelefoner med operativsystemet Windows Phone blev ingen succé och under hösten 2017 meddelades att det inte blir några fler telefoner under egen flagg. När det kommer till portabla enheter har företaget istället satsat helhjärtat på Surface-serien, som utöver hybriddatorer bland annat består av Surface Laptop och allt-i-ett-datorn Surface Studio.

Nu rapporterar The Verge att Surface-familjen troligtvis kommer utökas med en fällbar produkt med kodnamn "Andromeda", som omtalas i interna dokument som de tagit del av. Under ett par år har detaljer om nämnda enhet gradvis kommit fram, bland annat genom registrerade patent och detaljer i operativsystem.

Internt beskriver Microsoft "Andromeda" som en produktkategori som placerar sig mellan datorer och telefoner. Skärmyta och mobilitet kombineras genom att enheten bestyckas med två skärmar som kan fällas ihop och rymmas i en ficka. Hårdvarumässigt uppges Microsoft experimentera med både ARM- och Intel-processorer, men företaget vill inte kommentera uppgifterna.

Utvecklingen av "Andromeda" sker bakom stängda dörrar och några officiella uppgifter har inte presenterats, men lansering ska preliminärt ske under 2018. Enligt uppgift arbetar även Intel och andra tillverkare med enheter med dubbla skärmar, där en variant väntas släppas senare i år.

Bildkälla: David Breyer