AMD:s arkitektur Zen och processorfamiljen Ryzen avtäcktes i början av 2017 och för första gången på flera år kan bolaget åter konkurrera med ärkerivalen Intel. Utbudet av Ryzen-processorer sträcker sig från relativt strömsnåla varianter för bärbara datorer till 32-kärniga varianter i HEDT-segmentet, men i jämförelse med Intel innehar AMD en relativt liten del av marknaden.

Assuming our assessment of AMD's transistor lead in 2019 is correct, and Intel's supply constraints linger through mid-19, we think a market share of 70/30 is not out of the question.

Nu förutspår marknadsanalytikern Mark Lipacis från investeringsfirman Jefferies att framtiden för AMD ser ljus ut, och att företagets andel på marknaden kan komma att tredubblas. Lipacis berättar att AMD:s marknadsandel i dagsläget ligger på omkring 10 procent och att en ökning till 30 procent anses möjlig. För Intel skulle detta innebära en nedgång från omkring 90 till 70 procent av marknadsandelarna.

Jefferies prognos förutsätter att AMD:s kommande processer planenligt tar steget ned till 7 nanometer, men även att Intels problem med att leverera processorer i tillräcklig volym kvarstår. Sedan en tid tillbaka brottas Intel med den otillräckliga kapaciteten för tillverkning på 14 nanometer, och under resten av 2018 beräknas processorerna därför vara en bristvara.

Kapacitetsproblemen är en följd av att Intel har stött på patrull med övergången till tillverkning på 10 nanometer, vilket rapporterades tidigare under året. Produktionen på den nya noden ska trappas upp under 2019 och i takt med detta ska också problemen med tillverkningskapaciteten avta.

Investeringsfirman stödjer även prognosen på uppgifter från Fubon, som rapporterat om att HP kommer använda AMD-processorer för 30 procent av sina konsumentdatorer under 2019. En liknande förändring ska även göras av Dell.

Källa: CNBC