En av årets stora snackisar inom grafik- och hårdvaruvärlden är strålspårning (eng. raytracing). Tekniken i sig är inget nytt, men har hamnat i rampljuset igen då Nvidia med sina nya grafikkort i RTX 2000-serien introducerade stöd för rendering av detta i realtid på hårdvarunivå. För detta används Microsofts gränssnitt DirectX Raytracing som kan användas av både Nvidia och AMD.

Det är sedan tidigare känt att nästa stora uppdatering för Windows 10 lanseras i oktober och introducerar stöd för gränssnittet. Denna har nu börjat rullas ut till användare, vilket innebär att det i teorin är möjligt att använda strålspårning i kompatibla speltitlar såsom Battlefield V och Shadow of the Tomb Raider.

geforce-rtx-bfv-rt-slider-v3.png
game-ready-metro-exodus-screen-2-1.jpg

Detta kräver dock en uppdatering från spelutvecklarnas sida, och Shadow of the Tomb Raider väntas bli först ut. Enligt Microsoft har företagets gränssnitt utvecklats för att vara ett komplement till traditionell rasterrendering, vilket innebär att utvecklare kan implementera stöd för tekniken utan att göra stora ändringar i spelmotorn.

Förutom DirectX Raytracing kommer uppdateringen med en rad andra nyheter, såsom mörkt tema i utforskaren samt möjligheten att synkronisera urklipp över flera enheter. Microsoft introducerar även en ny applikation som gör det möjligt att styra operativsystemet med hjälp av en Android-enhet.

Uppdateringen har namnet Windows 10 October 2018 Update (version 1809) och har börjat skickas ut till användare. Den lanseras skarpt för samtliga den 9 oktober, men det är även möjligt att ladda ned den manuellt via verktyget Update Assistant.