När Microsoft avtäckte operativsystemet Windows 10X under våren 2019 presenterades det som företagets plattform för enheter med dubbla skärmar. Utöver Microsoft Surface Neo ligger Windows 10X även till grund för tredjepartsprodukter som Lenovo X1 Fold. Tidigare rapporter har angivit att Microsoft skjutit lanseringen av Surface Neo på framtiden, och att företaget i samband med detta ändrar fokus för Windows 10X till bärbara datorer med en skärm.

Windows10X_01_e1570127842202_960x640_0.jpg

Microsoft bekräftar nu att så är fallet i ett blogginlägg signerat Panos Panay, chef för Windows och enheter-divisionen. Inlägget berör bland annat en ändrad strategi för Windows 10X, som går från att riktas in mot mobila enheter med dubbla skärmar till att istället ta plats i ultralätta bärbara datorer med fokus på hög säkerhet. Windows 10X blir ett förenklat system, sett till både hur resurskrävande det är men också det förenklade gränssnittet.

Systemet blir mer resurssnålt och får förbättrad säkerhet genom tät integration med Microsofts molntjänster. Windows 10X nyttjar också ett system där moderna UWP-applikationer virtualiseras i skyddade container-utrymmen, vilket ökar säkerheten. När en Win32-applikation för äldre Windows-system öppnas startas en lättviktig version av vanliga Windows 10 i bakgrunden.

windows-10x-containers.jpg

Det innebär att äldre mindre säkra Win32-applikationer isoleras från resten av systemet, och skadlig kod ska därmed också isoleras till applikationens virtuella container. Windows 10X har också strukturerats om så att dess olika komponenter separeras från varandra. Det ska göra det möjligt att installera systemuppdateringar på under 90 sekunder.

Utöver Windows 10X berör blogginlägget även den kommande maj-uppdateringen av Windows 10, vilken tillför ett flertal förbättringar. Signifikanta sådana är utvecklargränssnittet DirectX 12 Ultimate, stöd för ominstallation över internet och förbättrad prestanda på äldre datorer. Blogginlägget avslutas med att bjuda in till utvecklarmässan Microsoft Build, som i år är öppen för alla kostnadsfritt. Mässan pågår i två dagar mellan den 19 och 21 maj.

Läs mer om Windows 10X: