År 2020 markerade Intels återkomst på grafikkortsmarknaden. Steg ett blev att integrera den från grunden nya arkitekturen Xe i processorerna Tiger Lake. Detta följdes sedermera upp av Intels första dedikerade grafikkort på över 22 år – DG1, men här låg inte spel i fokus. Det här blir det ändring på under 2021 när Intel på allvar tar upp kampen mot AMD och Nvidia.

Det har länge stått klart att Intel lägger tillverkningen av sin första grafikkrets för spel på en extern aktör, men vem har varit höljt i dunkel. Nu rapporterar nyhetsbyrån Reuters med hänvisning till två välinsatta källor att Intel vänt sig till TSMC, som ska tillverka grafikkretsen DG2 vilken tar plats i Intels första grafikkort med fokus på spelmarknaden.

Enligt rapporten ska DG2 tillverkas på en förbättrad variant av TSMC:s 7-nanometersteknik, som ska vara snäppet bättre än den teknik AMD använder för sina produkter. Tidigare rapporter har talat om att Intel ska använda TSMC:s 6-nanometersteknik, vilken är just en förbättrad variant av 7 nanometer med högre transistordensitet, prestanda och energieffektivitet.

Intel-Xe-HPG.jpg

Xe-LP (Low Power), Xe-HPG (High Performance Gaming), Xe-HP (High Performance) och Xe-HPC (High Performance Computing) är Intels olika varianter av arkitekturen Xe.

Intels senaste grafikarkitektur Xe finns i fyra olika varianter, där Tiger Lake och DG1 använder Xe-LP (Low Power) med fokus på energieffektivitet. Kommande DG2 baseras istället på Xe-HPG (High Performance Gaming) som förutom fler beräkningsenheter får fler spelorienterade finesser, däribland dedikerat kisel för ray tracing i realtid.

Det enda som är bekräftat i specifikationsväg för DG2 är stöd för grafikminnet GDDR6, men förutom detta håller Intel hårt på detaljerna. Nyligen lade dock Intel till stöd för DG2-grafikkort i sina drivrutiner, där det gick att skönja två varianter med 128 och 512 exekveringsenheter. Då varje enhet huserar åtta FP32-ALU:s (Arithmetic Logic Unit) motsvarar det 1 024 respektive 4 096 kärnor.

Intel DG1 och den grafikkrets som är integrerad i Tiger Lake bestyckas med 96 beräkningsenheter eller 768 kärnor. Det här talar för att en DG2-krets med 4 096 kärnor inte har tillräcklig kapacitet för att ta upp kampen i det yppersta toppskiktet, utan att Intel istället inleder med en satsning på den lukrativa mellanklassen där merparten av försäljningen sker.

Läs mer om Intels grafikkort: