Google utvecklar just nu en ny teknik för att samla in användardata i webbläsaren Chrome. Federated Learning of Cohorts (Floc) är en ersättare till de tredjepartskakor (cookies) som använts hittills. Webbkakor är individuella och används för att hålla reda på användares preferenser, anpassa reklam och liknande.

Googles Floc fyller samma syfte, men på gruppnivå. Det går fortfarande att ge riktad reklam, men insamlade data går enligt Google inte att knyta till specifika användare längre. Till skillnad från webbkakor går det däremot inte att välja bort, vilket företaget och söktjänsten Duckduckgo anser problematiskt. De har därför utvecklat ett webbläsartillägg till Chrome för att blockera Floc.

We're disappointed that, despite the many publicly voiced concerns with FLoC that have not yet been addressed, Google is already forcing FLoC upon users without explicitly asking them to opt in. We're nevertheless committed and will continue to do our part to deliver on our vision of raising the standard of trust online – Duckduckgos blogg

Duckduckgo profilerar sig själva som ett företag som värnar om personlig integritet på webben. I ett blogginlägg uttrycker de delvis stor besvikelse över att Floc införts, samt råder sina användare i nuläget att sluta eller begränsa sin användning av webbläsaren Chrome. Google själva anser att Floc istället främjar integritet jämfört med traditionella kakor.

Duckduckgos webbläsartillägg måste först godkännas av Google innan det finns tillgängligt för användare att ladda ned, men enligt Searchengine Journal känner sig företaget säkra på att det kommer bli godkänt och tillgängligt för version 2021.4.8 av tillägget. De har även infört förändringar för att användare automatiskt ska slippa Floc när de använder Duckduckgo som sökmotor i Chrome, oavsett om de använder tillägget eller inte.

Läs mer om Google och integritet: