Rendera ljus med ray tracing i realtid kan ge ordentligt med ögongodis i spel, men är samtidigt rejält prestandatörstigt. Med lanseringen av AMD:s arkitektur RDNA 2 och grafikkorten i Radeon RX 6000-serien introducerades stöd för hårdvaruaccelererad ray tracing. I AMD:s fall görs det med Ray Accelerators, som utvecklats specifikt för att hantera dessa algoritmer.

I slutet av november 2020 introducerades stöd för ray tracing till gränssnittet Vulkan, ett plattformsoberoende alternativ till Windows-inriktade DirectX. Detta gällde all grafikhårdvara med stöd för tekniken, vilket för AMD:s sida endast inkluderade Radeon RX 6000-serien. Nu utökas stödet med Mesa-drivrutinen för Linux även till äldre grafikkort utan Ray Accelerators ända ned till Polaris, som återfinns i Radeon RX 400-serien.

This PR implements ray-tracing for older generations (Navi, Vega, Polaris, etc.). It does this by emulating the AMD bvh intersection instructions in software. Right now this passes CTS the same as on RDNA 2 cards. – Joshua Ashton

Lösningen är framtagen av utvecklaren Joshua Ashton och är ett tillägg i grafikdrivrutinen Mesa. I grunden får det grafikkortet att mer eller mindre ignorera att det inte har något hårdvarustöd och nyttja mjukvara och shaders för att emulera det som annars sker på hårdvarunivå. Han varnar dock för att det inte går att garantera att det fungerar felfritt, då inte ens hårdvaruaccelererad ray tracing presterar bra med de drivrutiner (RADV) som finns tillgängliga.

Flera användare bekräftar att de lyckats få det att fungera med äldre grafikkort och till och med kunnat starta spelet Quake II RTX, dock inte Steam-versionen. Trots att det är möjligt att starta går det däremot inte riktigt att kalla spelbart. Prestandamässigt är det långt från likvärdigt utan den dedikerade hårdvaran, men med framtida förbättringar och optimeringar kan läget förändras.

Källa: Phoronix, Videocardz