Snart är Intels processorfamilj "Alder Lake" i Core 12000-serien här. En lång rad nya finesser borgar för nya moderkort med sockeln LGA 1700, stöd för DDR5, PCI Express 5.0 och en ny 600-serie styrkretsar. I en bred flora av olika moderkort sticker Asus oftast ut när det kommer till den krympta formfaktorn Mini ITX (170 × 170 millimeter).

ASUS-Z690-ROG-STRIX-Side-1.jpg

Så ser ut att bli fallet även denna generation med ROG Strix Z690-I Gaming Wifi. Modellen väntas bli Asus toppmodell inom kategorin Mini ITX. Det här betyder givetvis att de fyllt moderkortet till brädden med funktioner och för att göra detta möjligt bygger de på höjden med flera lager av kretskort, eller "dotterkort" som de ofta kallas.

Där tidigare modeller från Asus haft ett kretskort ovanpå huvuddelen får ROG Strix Z690-I Gaming Wifi ytterligare ett. Av bilderna att döma är ett av kretskorten ett ljudkort, medan de andra två är för SSD-enheter enligt formfaktorn M.2. Trippelmackan huserar även kylflänsar för att hålla temperaturerna i schack för monterade SSD-enheter.

ASUS-ROG-STRIX-Z690-real-1.jpg

Vidare till övriga specifikationer finns som brukligt en PCI Express x16-anslutning, som med Intel Alder Lake tar klivet till version 5.0 för en bandbredd om 64 GB/s – dubbelt upp från idag aktuella PCI Express 4.0. Värt att tillägga är att PCI Express precis som tidigare är bakåtkompatibelt, varför instickskortet som används kan använda en äldre version av gränssnittet.

Intels Core 12000-serie med tillhörande moderkort i 600-serien lanseras den 4 november. Runt samma tidpunkt sjösätts även de första DDR5-minnena, som efter mer än åtta år tar vid efter DDR4.

Källa: Videocardz

Läs mer om Intel "Alder Lake":