Under senare år har konsumentlagring tagit flera steg vad gäller läs- och skrivprestanda, särskilt med introduktionen av NVM Express (NVME) och PCI Express-kommunikation för SSD-enheter. Det äldre protokollet SATA är trots det långt från irrelevant och används dels till mekaniska hårddiskar, dels enklare SSD-enheter.

NVM Express 2.0 ser dagens ljus – inkluderar hårddiskar

I somras uppdaterades standarden för NVME 2.0 med bland annat stöd för mekaniska hårddiskar, något Seagate nu sätter på prov. Under Open Computing Project demonstrerar hårddisktillverkaren en första prototyp med hårddiskar anslutna över PCI Express 3.0 och PCI Express 4.0 med NVME.

NVMe-HDD-illustration-1c.png
NVMe-HDD-illustration-2c-1200x675.png

Seagate förklarar projektet mer ingående i ett blogginlägg, som dock inte talar om några prestandaskillnader. Det är sannolikt inte heller några större skillnader sett till skriv- och läshastigheter, då hårddiskar sällan ens tar sig i närheten av SATA-protokollets teoretiska övre gräns. Fördelarna med NVME för hårddiskar är enligt Seagate istället kostnad och effektivitet, särskilt för serverbruk. Detta då antalet komponenter som krävs minskar något, vilket kan innebära lägre kostnader. Seagate påstår även att att dessa hårddiskar kan bli mer energieffektiva.

NVME-hårddiskar är således inget för den vanlige konsumenten, åtminstone inte för tillfället. Det kan däremot vara ett fördelaktigt alternativ för datacenter, som då även kan nyttja samma protokoll för alla lagringsenheter. Hårddiskar är fortfarande betydligt billigare per gigabyte och används därmed flitigt för både långtidslagring och lagring av stora mängder data, parallellt med SSD-enheter. Det dröjer däremot innan de blir tillgängliga, då lansering är planerad till år 2024.

Läs mer om lagring: