Allt eftersom tiden till lansering av nästa generations grafikkort tickar ned letar sig information och rykten om specifikationer ut i strid ström. Bland de mer diskuterade är effektuttag, där det på Nvidia-sidan talas om högre nivåer för både mellan- och övre prestandasegmentet. Liknande nivåer kan vara aktuellt även för AMD:s kommande RDNA 3, baserat på rekommendationer från nätaggregatstillverkaren Seasonic.

Seasonics webbsida (via Techpowerup) har tillverkarens verktyg för att kalkylera vilken effekt som är lämpligt uppdaterats och inkluderar nu tre grafikkort ur Radeon RX 7000-serien, vilka ännu inte lanserats. För både den väntade toppmodellen RX 7900 XT och steget ned till RX 7800 XT rekommenderas som lägst 750 W, medan RX 7700 XT har en något lägre rekommendation på 650 W.

Skärmbild 2022-06-07 092844.jpg

Det är för tillfället inte känt om rekommendationen är baserad på siffror från AMD eller endast en så kallad placeholder från Seasonics sida. Det ser dock ut som att det kan röra sig om det sistnämnda, eftersom kalkylprogrammet fortfarande är i beta och tycks uppge 650 W som minimum för flertalet modeller även ur äldre generationer, där kraven är betydligt lägre. Verktyget ser även ut att per automatik räkna med en processor, även om ingen specifikt modell väljs.

Till skillnad från Nvidias "Ada Lovelace" har AMD:s RDNA 3-baserade grafikkort tidigare istället ryktats bli förhållandevis energieffektiva. Bland annat har mellanklassen påståtts ligga kvar på ett effektuttag runt 200 watt, i stil med nuvarande RX 6000-serien. Andra rykten inkluderar bredare minnesbuss, hårdvara för maskininlärning och stöd för högre upplösningar över fler skärmar med Displayport 2.0.