När det gäller grafikkort av senaste snitt har tillgång ännu inte mött efterfrågan, till följd av den ihållande komponentbristen och ovanligt stort intresse. Till hösten har dock två år passerat sedan Nvidia och AMD släppte lös grafikarkitekturerna "Ampere" respektive RDNA 2, som i dagsläget spänner från yppersta toppsegmentet till instegsklassen – åtminstone vad prestandan anbelangar.

Nästa generations grafikarkitekturer från de båda företagen är planerade till 2022, där särskilt AMD vid flera tillfällen intygat att RDNA 3 håller tidsplanen för lansering i år. Däremot är mycket lite känt om RDNA 3 och Radeon RX 7000-serien, men då och då slungar rykteskvarnen fram detaljer. Nu presenterar den välkända Twitter-profilen "greymon55" vad som påstås vara tre höjdpunkter hos de kommande grafikkorten.

Först ut på listan är chiplet-uppbyggnad, som innebär att grafikkretsen delas i flera delar. Detta medför flexibilitet, användning av olika tillverkningstekniker och förekommer i AMD:s Ryzen-processorer, medan grafikkort för konsumenter hittills använt monolitiska grafikkretsar. Samma påstående har skymtats bland tidigare rykten, och står enligt uppgift på menyn även för Nvidias produkter längre fram i tiden. Twitter-profilen nämner därtill 3D Infinite Cache, som av namnet att döma blir en staplad variant av det rymliga cacheminne som AMD introducerade med RDNA 2.

Avslutningsvis menar "greymon55" att RDNA 3 får dedikerad hårdvara för maskininlärning, något som redan syns hos Nvidias grafikkort i form av Tensor-kärnor. Dessa används bland annat för bolagets DLSS-teknik. AMD:s konkurrerande uppskalningsteknik FSR nyttjar ingen artificiell intelligens, men kan möjligtvis stöpas om till en AI-accelererad variant med RDNA 3, om uppgifterna stämmer.

Läs mer om grafikkort: