Under CES 2023 presenterade det gröna laget tekniken Video Super Resolution (VSR), en uppskalningsteknik för att förbättra bildkvaliteten på strömmad video. Tekniken påminner mycket om den uppskalning som är en del av DLSS-paketet för spel, inte minst eftersom det även här är Nvidias Tensor-kärnor och artificiell intelligens som omvandlar lägre upplöst material till högre upplösningar.

Tekniken anlände i webbläsaren Chrome i början av månaden och nu är det slutligen ute skarpt tillsammans med bolagets senaste uppsättning grafikdrivrutiner. Utöver att omvandla lågupplöst material till högupplösta versioner ska VSR även förbättra bildkvalitet genom att minska exempelvis artefakter som uppstår när video komprimeras.

vrs.jpg

1080p skalat till 4K

vrs2.jpg

1080p uppskalat till 4K

Detta ska ge en skarpare och klarare bild, oavsett vilken strömmad tjänst som används. I exempel lyfts särskilt strömmade spel via exempelvis Twitch fram, men även vanligt videotittande via tjänster som Youtube eller Netflix kan dra nytta av tekniken.

brs3.jpg

Inställningarna för VSR återfinns i Nvidias kontrollpanel, där det finns fyra olika kvalitetsnivåer att välja mellan. Mest krävande är nivå 4, vilket är den inställning som Nvidia menar erbjuder bäst kvalitet och reducerar artefakter till högsta grad. Alla grafikkort i RTX 3000-serien samt RTX 4000-serien specificeras klara av nivå 1 utan problem, men för de högre nivåerna rekommenderas som minst ett grafikkort vars modellnummer slutar på siffran 70.

Video Super Resolution fungerar för närvarandet endast med grafikkort ur Geforce RTX 3000-serien och RTX 4000-serien. Lite äldre RTX 2000-familjen är dock även den bestyckad med Tensor-kärnor och har utlovats stöd vid senare tillfälle, men exakt när är för tillfället inte känt. För de med ett kompatibelt grafikkort krävs senaste drivrutinen Geforce Game Ready 531.18, vilken kan laddas ned från Nvidias webbsida eller genom Geforce Experience.

Har du hunnit prova VSR? Vad tycker du om resultatet?