När Windows 11 var nytt upptäckte Microsoft och Intel att systemet inte fungerar på datorer med 11:e generationen Intel Core-processor och Smart Sound Technology, på grund av en bugg i drivrutinen. Microsoft blockerade därför uppdateringar för användare med dessa system, och trots att Intel släppte en uppdaterad drivrutin efter några månader har företaget fortsatt att blockera uppdateringen fram tills nu, rapporterar Bleeping Computer.

SST-drivrutinen med versionsnummer 10.30.00.5714 eller 10.29.00.5714 ska åtgärda felet och gör det säkert att installera Windows 11. Microsoft har nu lagt till dessa i Windows Update så att användare kan få dem installerade och öppna för att uppdatera till det nya systemet.

Microsoft skriver att Windows 11-uppdateringen bör erbjudas användare på drabbade datorer efter att de har installerat den nya SST-drivrutinen, men att det kan ta upp till 48 timmar innan den dyker upp. Företaget skriver också att det inte rekommenderar användare att försöka installera Windows 11 utan att ha försäkrat sig om att drivrutinsuppdateringen är genomförd.

Det framgår inte varför den fixade SST-drivrutinen inte ingår i uppdaterade ISO-filer för manuell installation av Windows 11.