Vilket företag som helst kan gå med Svenska Standardinstitutet (SIS) för en nätt årsavgift på 2000-4000 svenska kronor. För att få delta i omröstningen kring Office Open XML var företagen tvungna att betala cirka 15 000 kronor.

Det såg ut som att Microsoft skulle förlora i arbetsgruppen vilket skulle försvåra Microsofts arbete med att göra dokumentformatet till en standard. Men i sista sekunden så gick flera stora företag med i SIS och röstade för förslaget - vilket gjorde att SIS kunde besluta att formatet skulle föreslås som en ISO-standard till alla 100 medlemsländer.

Detta har upprört många, bland annat IBM som lämnde mötet och helt avstod från att rösta. Johan Westman som är teknisk rådgivare på IBM kommenterar till IDG:

Så här brukar vi inte bygga svaren till ISO, med folk som dyker upp i sista sekunden. Det låg inte i linje med hur standardarbete görs, så vi vill inte vara delaktiga.

Han fortsätter:

De nya medlemmarna har inte varit delaktiga i processen. Oavsett om de skulle rösta ja eller nej är inte detta ett sätt att bedriva standardiseringsarbete på.

De cirka 100 medlemsländer skall alla rösta om dokumentformatet och Sveriges svar är alltså ett ja. Många av de nyblivna medlemmarna i SIS som var med och röstade för förslaget var stora partners till Microsoft.

Lite drama skedde precis innan röstningen när Jacob Hallén som jobbar i Föreningen för en fri informationsinfrastruktur lyckades samla ihop ett par företag som var emot standarden. Detta räckte dock inte då antalet Ja-röstare hade vuxit till ett antal av 23.

Om standarder beror på vilka företag som kan få andra företag att gå in och rösta i en idell förening känns det helt klart som något är fel. Anneli Hagdahl som är projektledare på SIS kommenterar i ett pressmeddelande:

Förslaget att Office Open XML ska bli ISO-standard har rönt ovanligt stort intresse och vi har på kort tid fått många nya deltagare i arbetsgruppen,

Den slutgiltiga omröstningen kommer avslutas den 2 september detta år. Är det rätt att företag kan köpa standardiseringsresultat? Kommentera!