Den första april börjar IPRED-lagen att gälla, som ger nya möjligheter för upphovsrättsinnehavare att komma åt fildelare. Upphovsmän som ser sitt verk piratkopieras kan nu själva begära ut personuppgifter direkt från internetleverantörer utan att kontakta polisen.

Lars Gustafsson, vd på svenska IFPI, säger till Svenska Dagbladet att organisationen inte kommer att vänta med att börja använda de nya befogenheterna. Redan under onsdagen börjar IFPI samla in fildelares IP-adresser och begära ut kunduppgifter.

I första hand handlar det om att komma åt de stora uppladdarna men även de som fildelar i mindre omfattning riskerar att bli föremål för det här. Att bara släppa ut en film eller skiva kan ju fortfarande orsaka rättighetshavarna stor skada.

Warner Brothers har en något mjukare hållning och planerar att använda IPRED för att informera användare som piratkopierar. Filmbolaget förtydligar dock att de har mindre tålamod med personer som distribuerar filmer innan den officiella premiären.

Om vi ser att ett IP-nummer laddar ner ett antal filmer kan vi skicka brev hem till dem där vi kan upplysa personerna om att det här är olagligt, och istället rekommendera legalt alternativ.

Vad IPRED kommer att ge för konsekvenser för vanliga fildelare beror till stor del på hur domstol och rättighetsinnehavare kommer att använda kunduppgifterna. I andra länder handlar det mycket om varningsbrev och informationsutskick, men också om direkta skadeståndskrav.

Källa: SvD.