Corsair har vunnit många entusiasters hjärtan med omtyckta datorlådor i serierna Obsidian och Graphite. Smarta finesser och ett sobert utseende har visat sig vara ett vinnande koncept, men de höga priserna har ofta varit ett hinder för de mer prismedvetna konsumenterna.

I ett försök att nå ut till en bredare publik lanserar Corsair den nya serien Carbide, som sägs kombinera många av de mest omtyckta funktionerna med god ventilation och en förhållandevis human prislapp. Corsair Carbide 400R är en datorlåda som utmanar i prisklassen runt 800–900 kronor.

400R_hero_down.jpg
400R_hero_down_open.jpg
400R_side_open.jpg
detail_400R_front_IO.jpg
detail_400R_toolfree_HD.jpg
detail_400R_toolfree_OD.jpg
detail_400R_rear_dustfilter.jpg

Corsair Carbide 400R

Egenskap

Värde

Typ

Miditower

Formfaktor

ATX, Micro ATX

Dimensioner (B×H×D)

205 x 520 x 503 mm

Vikt

9,3 kg

Material

Stål, plast

5,25"-platser

4 st.

3,5”-platser

6 st.

2,5”-platser

6 st. (delar plats med 3,5")

Fläktplatser

6 st. 140 mm, 4 st. 120 mm

Inkluderade fläktar

3 st. 120 mm

Platser för expansionskort

8 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, firewire, ljud

Nätaggregat

Ej inkluderat

Lägsta pris

Corsairs senaste datorlåda är en Miditower modell större. Nya Carbide 400R bygger till viss del på samma stomme som Obsidian 650D och Graphite 600T, men för att spara pengar har bland annat materialvalen och de designmässiga utsvävningarna fått stå tillbaka.

I fronten syns utrymmen för fyra 5,25"-enheter och anslutningar i form av två USB 3.0, Firewire, mikrofon och högtalare. Frontpanelen är löstagbar och döljer ett dammfilter som enkelt kan kommas åt för rengöring. Bakom filtret har Corsair klämt in två 120 mm-fläktar (medföljer) med LED-belysning, som för övrigt går att stänga av.

Inuti datorlådan finns sex hårddiskvaggor av plast som kan hålla enheter i storlekarna 3,5- och 2,5 tum. Corsair har ägnat extra omtanke åt kabeldragningen och ser till att det finns gott om utrymmen, hål i moderkortsplåten och dessutom utbuktande sidopaneler som tillsammans gör det enkelt att undvika att skapa ett råttbo av sladdar.

Paradnumret är däremot ventilationsmöjligheterna. Corsair bereder plats för upp till hela tio fläktar i varierande storlekar och skickar dessutom med tre 120 mm-fläktar. I datorlådans ovandel finns dessutom utrymme för en radiator (240 mm), vilket gör att exempelvis Corsairs egna Hydro H100 går alldeles utmärkt att använda. I övrigt finns det även plats för stora nätaggregat och samtliga grafikkort i konsumentklassen

Testresultat och sammanfattning

Corsair har gjort ett bra jobb med att föra över några av de bästa egenskaperna från Obsidian och Graphite till nya Carbide 400R. Det är lätt att montera komponenter, det finns gott om utrymme och även bra möjligheter att dra kablar på ett snyggt och effektivt sätt. Samtidigt går det även att fästa en stor radiator i datorlådans ovandel, vilket bör tilltala alla vattenkylningsentusiaster där ute.

En av de större nackdelarna är att Carbide 400R inte ger ett särskilt gott kvalitetsintryck. Det är både plastigare och mer skrangligt än sina mer påkostade kusiner. Detta gäller inte minst hårddiskvaggorna, som inte känns särskilt pålitliga.

Med ett pris på mellan 800 och 900 kronor tävlar Corsairs nya chassi med bland annat Fractal Design Arc, en modell som belönades med utmärkelsen "rekommenderas" i SweClockers recension. Båda datorlådorna riktas mot entusiaster med höga krav på ventilation och utrymme. Efter att ha provat på båda modellerna kan vi dock konstatera att Arc är snäppet vassare tack vare en generellt högre byggkvalitet.

Fördelar:

  • Bra expansionsmöjligheter

  • Mycket god ventilation

  • Bra kabeldragning

Nackdelar:

  • Något bristande kvalitetsintryck

  • Hålet i moderkortsplåten passar inte alla modeller