Pivot på gott och ont

Skärmen kan ställas på högkant och bli en ultrahög skärm. 80 centimeter hög bild på skrivbordet lär dock inte bli särskilt praktiskt användbart. Därför är det lite rangliga stativet som följer med något av nackdel. Det verkar imponerande med stor justeringsmån där du kan sätta botten från 9 till 27 centimeter från bordsskivan. Fast i det högsta läget gungar det rätt ordentligt.

aoc_u3477pqu_stativ_vinkel.png

Pivotfunktionen lär inte användas av många men alla drabbas av den. Och det som drabbar dig är att med så mycket bredd märker man lätt av ifall skärmen inte står plant. Och testexemplaret står inte rakt på sitt stativ utan i neutralt läge diffar ungefär en halv centimeter i höjden mellan höger och vänster sida.

aoc_u3477pqu_vattenpass.jpg

Detta är inget nytt utan pivotskärmar på sina medföljande stativ är sällan helt perfekta plana. Det blir bara så mycket tydligare när de trettiofyra tummen blir din nya horisont på skrivbordet. Eftersom Pivot ändå inte är särskilt praktiskt på denna skärm, varför inte ge ett stabilare stativ utan pivot? Lösningen ifall att detta är ett problem är att gå på VESA-fästet och sätta det rätt med ett stativ från tredje part.

Halvt meningslös PiP-funktion

AOC påpekar glatt att skärmen har en PiP och PbP-funktion, picture-in-picture och picture-by-picture, vilket är en finess som är vettig på en så bred skärm. Två källor samtidigt på skärmen är inte så dumt när bredden finns där.

Tyvärr kan du endast aktivera detta via det knöliga menysystemet. Vad vi ser när vi testar är inte alls mycket att jubla över. PiP-fönstret är alltid i 4:3-format oavsett källans signalformat. Så en normal 16:9-bild via HDMI från en digitalbox, Apple-TV eller vad som helst som vi använder år 2015, blir alltså förvrängt. PbP-funktionen för att splitta skärmen mellan två källor vill helt enkelt inte aktiveras. Vad vi gör för fel är en gåta eftersom handboken ger tunnast möjliga information om hur det hela fungerar. Allt vi får som hjälp är en förteckning över vad vi redan kan se i skärmmenyerna.

Angående menyer så hänvisar vi till testet av AOC U2868PQU då menysystemet är identiskt och alternativen är lika användbara eller för den delen oanvändbara. Det rekommenderas att du använder AOC:s program i-Menu för att komma åt alla alternativen, förutom då PiP-funktionen som endast nås via knapparna på skärmen.