Färgåtergivning

Panelen arbetar med tio-bitars upplösning i någon form (”1,07 miljarder färger” enligt AOC) och det finns inga spår av bandning/posterisering någonstans i testbilder och vi ser full teckning av alla nyanser utan synliga spår av dithering och halvtonsmönster. Kontrastförhållandet mäter strax under 1100:1 vilket är typiskt för en IPS-panel där tillverkaren lyckas ta tillvara på dynamikomfånget.

Nu är IPS-stämpeln ingen automatisk garanti till färgkvalitet och det finns gott om produkter med IPS-paneler vilka inte gör många rätt när det handlar om färgåtergivning. AOC U3477PQU gör däremot många rätt om än inget som är riktigt rätt hela vägen. Konkret är det färgmässigt bra och med få faktiska problem att tala om. Du kan utan större problem använda skärmen för att arbeta med foto och grafik så länge som du nöjer dig med ledorden ”tillräckligt bra”.

Fast detta är heller inte en skärm som är ett förstahandsval för dig som någonstans får betalt (eller drömmer om att ta betalt) för att du sätter färger. Avvikelserna är milda men märkbara för det tränade färgseendet. Skärmen återger bilden aningen för uppljusad med en tonkurva, gamma, som motsvarar en 2,0-potens vilket överlag lättar upp skuggor och mellantoner. De facto standard för gamma är 2,2-potens och lägre gamma riskerar ge ett plattare bildintryck.

aoc_u3477pqu_matning.jpg

Hur U3477PQU förhåller sig till en 2,2-gamma syns som Gamma Point i mätgrafiken. Målet är gul linje och hur skärmen lämnar ljus syns som den grå mätningen där mätkurvan som synes går lite som en puckelpist för nybörjare där idealet alltså är ett rakt streck genom 2,2-axeln.

Skärmen är därmed inte helt konsekvent i hur skärmen tonar från svart till vitt utan nära vitt krokar det sig något så att högdagrar inte återges riktigt rätt. Den här typen av problem är sällan särskilt lätta att korrigera med profilering, det som i folkmun kallas för ”kalibrering”, alltså när du mäter skärmen med en någon slags puckformad mätare och sedan skapar en ICC-profil till grafikkortet.

Vitbalansen (RGB Balance) är milt cyanblå med en färgtemperatur som snittar på cirka 7000 Kelvin och det blir mer av detta ju närmare vitt vi kommer vilket hänger ihop med skärmens puckelpist-gamma. Vi kan delvis mildra fenomenen genom att sänka Contrast-reglaget ganska rejält, från 50 till under 45. Men detta äter också upp en del av det dynamiska omfånget eftersom vi flyttar gränsen för vitt längre ned på skalan.

Hade du planerat att använda U3477PQU för att du verkligen behöver bättre färgåtergivning och är beredd på sämre kontrastförhållande så kan det vara värt den sänkningen. Har du inga krav på exaktare färger håll då hellre kvar Contrast-reglaget på 50 för bästa kontrastförhållande.

aoc_u3477pqu_colorchecker.jpg

Det totala färgomfånget följer sRGB/Rec.709-standard utan större problem. Förmågan att sätta nyanser är också på den delen av skalan som måste kallas för ”tillräckligt bra”. Felen är mätbara och det enda som sticker ut är återgivningen av gult och orange som är övermättat och drar mot det gulgröna. Detta syns i Colorchecker-mätningar och ytterligare mätningar av hur nyanser sätts inuti färgrymden avslöjar att U3477PQU inte är någon precisionsskärm för färgåtergivning.

Likväl är det ändå just tillräckligt bra. Skillnaden mot en genomsnittlig TN-skärm och en del andra, på pappret likvärdiga skärmar med IPS och PLS-paneler är ändå stor. U3477PQU är bättre än vi väntat oss och färgfelen som finns är acceptabla så länge som du inte kräver precision. Du blir helt enkelt inte snuvad på färgkonfekten bara för att du köper en bred skärm!