Inledning

Det är numera full strid på processormarknaden, där Intels fullständiga dominans upphörde för ett par år sedan i och med AMD:s introduktion av arkitekturen Zen. Efter sommarens lansering av dundersuccén Ryzen 3000 blir hösten istället arena till slaget om det påkostade HEDT-segmentet, där det röda laget idag släpper tredje generationens Ryzen Threadripper.

intel_cascade_lake_x-7.jpg

Innan dess är det dock dags att titta närmare på Intels kontring i form av Cascade Lake-X. På dagens meny står företagets nya flaggskepp Core i9-10980XE med 18 kärnor, 36 trådar och klockfrekvenser upp till 4,8 GHz. Det blå laget kryddar även till lanseringen med kraftigt dumpade priser, vilket de hoppas ska räcka för att slå AMD på fingrarna i segmentet högt kärnantal.

Uppdatering 2019-11-25 klockan 15:00: Från början planerade Intel att lyfta på sekretessen klockan 15:00, samtidigt som AMD Ryzen Threadripper 3970X och Threadripper 3960X. Tätt innan lanseringen tidigarelade Intel Cascade Lake-X till klockan 9:01 för att undvika relevanta jämförelser. Nu när AMD lyft på sekretessen för sina processorer har vi därför uppdaterat diagrammen i testet.