Silverstone Sugo SG14

silverstone_sg14-3.jpg

Egenskap

Värde

Typ

SFF

Formfaktor

Mini ITX, Mini DTX

Dimensioner (B×H×D)

247 × 215 × 368 mm

Vikt

4,89 kg

Material

Stål, plast

5,25”-platser

1 st.

3,5”-platser

2 st.

2,5”-platser

3 st.

Fläktplatser

3 st. 140/120 mm, 1 st. 120 mm

Medföljande fläktar

1 st. 120 mm

Platser för expansionskort

3 st.

Anslutningar

2 st. USB 3.0, 1 st. USB 2.0, ljud

Nätaggregat

ATX (medföljer ej)

Pris

1 199 kronor

Silverstones kompakta chassi SG14 kompletterar företagets långkörande Sugo-serie har och gått igenom en hel del förändringar sedan det visades upp för första gången på Computex 2019. Främst handlar det om att modellen växt till sig ganska rejält, vilket är ett resultat av att merparten av dagens högpresterande grafikkort tar med än två kortplatser i anspråk inuti chassit – något som ofta är en svåröverkomlig begränsning i många SFF-modeller på marknaden idag.

Med yttermåtten 247 × 215 × 368 mm landar chassits lådvolym på strax under 20 liter, vilket gör att det hamnar i ungefär samma storleksklass som Cooler Masters Masterbox NR200P. Materialvalen utgörs till största delen av stål med inslag av plast, men den som är intresserad av en mer påkostad finish på utsidan kan även välja att punga ut några hundralappar till för syskonmodellen SG15 – en modell som baseras på samma stomme men har ett yttre av aluminiumplåt.

silverstone_sg14-1.jpg
silverstone_sg14-2.jpg

En intressant aspekt av chassit är att det antingen kan ställas på högkant eller placeras liggandes. Väljer man att ställa det på högkant används en annan uppsättning medföljande gummifötter vilka höjer upp chassit ytterligare för att ge grafikkortet möjlighet att plocka in luft genom ventilationsöppningarna underifrån. Med chassit liggandes används lägre gummifötter då ingen av ventilationsöppningarna pekar nedåt i det utförandet.

silverstone_sg14-4.jpg

Chassits framsida pryds av en frontpanel av plast som hålls fixerad med två skruvar inifrån. Här syns en strömknapp som även agerar strömindikator medan anslutningarna är placerade på den främre delen av chassits topp. På den högra delen av frontpanelen syns en täckskiva, vilken kan avlägsnas för att möjliggöra montering av en 5,25"-enhet.

silverstone_sg14-9.jpg

De lättåtkomliga anslutningarna utgörs av dubbla USB 3.0-portar, en USB 2.0-port samt ett 3,5"-kombojack för ljud. Sist men inte minst syns en resetknapp längst till vänster.

silverstone_sg14-5.jpg

I bakkant syns först och främst en förmonterad 120 mm-fläkt, vilken kan bytas mot en 140 mm-variant om så önskas. Vidare syns en nätbrunn längst upp i högra hörnet, vilken via en integrerad förlängningskabel ansluts till nätaggregatet på insidan. Slutligen återfinns tre expansionsplatser för instickskort, vilket innebär att även tjockare grafikkortsmodeller går att montera inuti chassit.

silverstone_sg14-6.jpg
silverstone_sg14-7.jpg
silverstone_sg14-8.jpg
silverstone_sg14-10.jpg

Chassits båda sidopaneler samt takpanelen är ordentligt perforerade för att tillåta komponenterna på insidan att ta in sval luft utifrån. Samtliga perforerade paneler är därtill bestyckade med magnetförsedda meshgaller som fungerar som grova dammfilter. Nämnvärt är att samtliga av chassits paneler, inklusive bottenpanelen, är löstagbara för enkel åtkomst till insidan.

silverstone_sg14-11.jpg
silverstone_sg14-17.jpg

Väl på insidan möts vi av en relativt öppen layout sett till chassits storlek. Här finns det plats för moderkort enligt formfaktorn Mini ITX samt den något förlängda standarden Mini DTX, där detta tar plats i botten. Då det finns gott om utrymme på höjden i chassit ryms därtill höga processorkylare av torntyp, vilka kan vara upp till 182 mm höjdmässigt. På skiljeplåten till modellens främre del syns därtill en löstagbar monteringsvagga för en enskild 2,5"-enhet.

silverstone_sg14-14.jpg
silverstone_sg14-15.jpg
silverstone_sg14-16.jpg

Ett av paradnumren med chassit är att det rymmer rejäla doningar på grafikkortsfronten. Kortet som monteras kan vara upp till 330 mm på längden samt maximalt 148 mm på höjden. Sett till tjocklek kan grafikkortet maximalt uppta tre kortplatser, något som inte är någon direkt ovanlig syn på dagens marknad. Ovanpå detta syns ett grafikkortsstöd av den plastigare typen som kan justeras i sidled.

silverstone_sg14-12.jpg
silverstone_sg14-18.jpg

På chassits ovansida ser vi en löstagbar monteringsram i bakkant, på vilken man kan montera en 120 mm-fläkt. Längre fram syns monteringspunkten från nätaggregatet, där det för ovanlighetens skull ryms ATX-enheter snarare än SFX som annars brukar vara standard i mindre chassin. Nätaggregatet skjuts in i chassit underifrån och ansluts sedan till den fördragna förlängningskabeln som går till nätbrunnen i bakkant. Enheten får maximalt vara 150 mm på djupet.

silverstone_sg14-13.jpg
silverstone_sg14-19.jpg
silverstone_sg14-20.jpg

Chassits högra sida pryds av en löstagbar monteringsram som kan användas för en rad olika syften. Ur kartong håller denna fast buren som kan husera eventuell 5,25"-enhet. Denna bur går dock att avlägsna vilket öppnar upp monteringspunkter för upp till två 120/140 mm-fläktar. Dessa monteringspunkter går alternativt att använda till två 3,5"-enheter med stum fastskruvning.

Inte helt oväntat kan även denna monteringsram användas som fästpunkt för radiatorer, där modeller i storleksklassen 240 mm kan ta plats om buren för 5,25"-enheter avlägsnas. Dessa kan ha en maximal tjocklek på 55 mm inklusive fläktarna. Den sekundära radiatorplatsen återfinns i bakkant, där en variant i storleksordningen 120 mm ryms.

silverstone_sg14-21.jpg

Med bottenplanet avtaget syns ett stort utstansat hål för undersidan av moderkortet, vilket ger åtkomst till baksidan av sockeln för kylarmontering samt eventuella M.2-platser som ofta sitter placerade i denna position på Mini ITX-modeller. Längre fram hittar vi hålet genom vilket nätaggregatet monteras.

silverstone_sg14-22.jpg

Sista anhalten är chassits framsida, där det bakom frontpanelen finns två löstagbara lagringsvaggor som kan husera varsin 2,5"-enhet.