Prestandatester

Radeon RX 6500 XT är ett kort riktat strikt mot spelande i upplösningen 1080p, och därför håller vi oss till det pixelantalet i våra tester. Med endast 4 GB grafikminne finns det heller ingen större poäng i att testa högre upplösningar, då bildfrekvensen i många fall skulle bli enkelsiffrig. Det ska dock sägas att det finns titlar i vår spelsvit som redan vid 1080p överskrider en minnesanvändning på 4 GB vid höga inställningar. Vilka dessa är beskrivs mer ingående under diagrammen nedan.

Nämnvärt är också att det primära testsystemet för SweClockers grafikkortstester använder sig av PCI Express 3.0 snarare än PCI Express 4.0. Detta har vanligtvis en ytterst marginell prestandapåverkan, men i fallet med Radeon RX 6500 XT som endast har fyra PCI Express-banor kan det medföra stora bildfrekvenstapp när grafikminnet tar slut. På sida sju i recensionen går vi igenom prestandaskillnaderna mellan de båda PCI Express-versionerna med detta kort.

I redaktionens mening är dock ett PCI Express 3.0-baserat testsystem mer representativt för den tilltänkta målgruppen för Radeon RX 6500 XT. Enligt AMD själva ska modellen vara en vettig uppgradering för användare som idag sitter på exempelvis ett Geforce GTX 1650 – en användarskara som med största sannolikhet inte har ett system som är redo för PCI Express 4.0.

Med de första resultaten i hand från syntetiska 3DMark Fire Strike hittar vi föga förvånande Gigabytes Radeon RX 6500 XT-kort långt ned i tabellen. Prestandamässigt erbjuder det cirka 12 procent bättre siffror än det fyra år gamla Radeon RX 570 samt 61 procent högre poäng än Geforce GTX 1650.

I Unigine Superposition är den inbördes ordningen densamma som i 3DMark i bottensegmentet, men Radeon RX 6500 XT ökar dock sitt försprång över det äldre AMD-kortet. Nykomlingen presterar här 23 procent bättre än Radeon RX 570 samt uppvisar 57 procent högre siffror än Geforce GTX 1650.

När vi rullar vidare mot de renodlade speltesterna är det en rejält blandad påse prestandaresultat som presenteras av Radeon RX 6500 XT. Kortet är generellt snabbare än Radeon RX 570, men det varierar beroende på speltitel. I Gears 5 svingar det exempelvis upp med imponerande 48 procents prestandaövertag medan nykomlingen bara har ett övertag på knappt 7 procent i Call of Duty: Modern Warfare. I andra spel som Control drar RX 6500 XT jämnt med prestandamässigt med RX 570.

Sen har vi fallen då kortets grafikminne på 4 GB helt enkelt inte räcker till, vilket gör att prestandan faller ned genom golvet. Exempel på detta syns i Ghost Recon: Breakpoint, Resident Evil 3 samt Wolfenstein: Youngblood, där bildfrekvensen tar en rejäl smäll och upplevelsen blir rejält hackig. Även i Call of Duty: Modern Warfare syns ett tapp gällandes lägstavärdena.

Något som är värt att notera är faktumet att vi har ytterligare två kort med 4 GB grafikminne, Radeon RX 570 och Geforce GTX 1650, där dessa inte alls påverkas lika negativt som Radeon RX 6500 XT när grafikminnet börjar tryta. Med största sannolikhet handlar det om det sistnämnda kortets ytterst begränsade PCI Express-bandbredd när det körs på en PCI Express 3.0-baserad plattform, vilket vi går igenom på sida sju i den här recensionen.