Användning och tester

Känsla

Hur är då tangenternas känsla? Hur tangenter känns bestäms av flera olika parametrar. Först har vi slaglängden, hur långt avståndet är mellan en tangent och den nedtryckta tangenten. Platta laptoptangentbord har en mycket liten slaglängd, medan äldre IBM-tangentbord har en väl tilltagen sådan.

En annan viktig parameter är stötdämpningen, alltså mjukheten vid anslaget, alltså hur det känns när tangenten slår i golvet. Många äldre tangentbord har ingen märkbar stötdämpning utan är mer plast mot plast och pang på rödbetan. Ett tangentbord utan stötdämpning klickar ljudligt och upplevs som hårt men lätt, medan ett tangentbord med stark stötdämpning inte låter så mycket men upplevs som degigt.

Den sista parametern är hårdheten i fjädringen. När ett tangentbord har mjuk fjädring så känner man inte resan från upptryckt till nedtryckt tangent. Tangentbord med hård fjädring märker man mer när tangenterna trycks ner, ungefär som gamla skrivmaskiner.

Dessa tre parametrar är ofta tillräckligt för att beskriva hur tangentbordet upplevs. Riktigt gamla skrivmaskiner exempelvis, har väldigt hög slaglängd då tangenterna måste tryckas ner ordentligt för att få resultat. Fjädringen är hård eftersom man måste trycka hårt, och stötdämpningen är obefintlig. Äldre IBM-tangentbord och Keytronic-tangentbord har hög slaglängd, mycket liten stötdämpning och mjuk fjädring.

Om vi jämför Linear och UltraX ser vi flera saker. Båda tangentborden har givetvis låg slaghöjd. Linear har dock något högre slaghöjd. Tangenterna kan tryckas ner lite djupare i tangentbordet. Detta är dock så liten skillnad att det kan ignoreras och har ingen direkt effekt på skrivandet.

När det gäller stötdämpning så är det ingen direkt skillnad mellan tangentborden. Både Linear och UltraX är marginellt stötdämpade. De klickar, men inte lika högt som gamla IBM-tangentbord. Tangentborden känns dock inte degiga som vissa hård stötdämpande tangentbord kan göra.

När det gäller fjädringen så skiljer sig dock tangentborden åt märkbart. Linear har mycket mjukare fjädring än UltraX. Vad som är bäst är en smaksak, och jämför man Linear och UltraX mot vanliga tangentbord som inte har låg profil är skillnaden mellan de två platta tangentborden relativt minimala. Personligen tycker jag att UltraX är lite skönare att skriva på, då det tangentbordet trots hårdare fjädring påminner mycket mer om ett Keytronic-tangentbord än Linear. Det räcker dock att använda Linear i en halvtimme så känns det naturligt.

Jämfört med andra platta tangentbord så är UltraX och Linear de bästa jag använt, om man enbart ser till känslan i tangenterna. Skillnaderna mellan tangentbordens känsla är därför för små för att utse någon vinnare.

Prestanda

Eftersom SweClockers ofta recenserar tangentbord för spelare brukar vi testa om tangenter låser sig. Ett vanligt problem är att E inte fungerar om W och D är nedtryckta samtidigt, samt att man inte kan skriva hela alfabetet om båda shifttangenterna är nedtryckta. Vi kommer att testa vilka tangenter som slutar fungera när vissa kombinationer av W, A, S och D är nedtryckta. Dessa tester brukar ge en god ledtråd hur bra tangentbordet är överlag på att registrera tangenttryckningar, även när flera tangenter är nedtryckta redan. För att testa tangentborden används programmet Passmark Keyboardtest.

Referenstangentbord i testet är Logitech Wave som är ett allroundtangentbord och Razer Tarantula som är det bästa gamertangentbordet vi testat hittills.

Fractal Design Linear

Nedtryckt

Tangenter

W+D

E, S fungerar inte.

W+A

Q, S fungerar inte

A+S

Z, X, Q, W, Caps Lock, Tabb, ½§, 1, 2 fungerar inte.

S+D

2, 3, W, E, X, C, Caps Lock fungerar inte.

Shift+alfabetet

BCEGHIMNOPQRUVWXZÄ.

Logitech UltraX

Nedtryckt

Tangenter

W+D

E, S fungerar inte.

W+A

Q, S fungerar inte

A+S

Z, X, Q, W, Caps Lock, Tabb, ½§, 1, 2 fungerar inte.

S+D

2, 3, W, E, X, C, Caps Lock fungerar inte.

Shift+alfabetet

BCEGHIMNOPQRUVWXZÄ.

Logitech Wave

Nedtryckt

Tangenter

W+D

F fungerar inte.

W+A

F, S, 4, 5 fungerar inte

A+S

W, 4 fungerar inte.

S+D

R, F fungerar inte.

Shift+alfabetet

ABCEGIKLMNOPQTUVWXYZÅÄÖ.

Razer Tarantula

Nedtryckt

Tangenter

W+D

Alla tangenter fungerar.

W+A

Alla tangenter fungerar.

A+S

Alla tangenter fungerar.

S+D

Alla tangenter fungerar.

Shift+alfabetet

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ (hela alfabetet).

Som kan ses i testet så har Linear och UltraX problem med samma tangenter. Detta förklaras med att båda tangentborden använder samma tangentbordskontroller. Logitech Wave och Razer Tarantula som är lite dyrare kan använda andra tangentbordkontrollers som presterar bättre.

Hur ska man då tolka resultatet? Om du är en avancerad datorspelare som ofta har problem med att tangenttryck inte registreras så finns det bättre tangentbord. Om du däremot aldrig haft det här problemet så är Fractal Design Linear lika bra som andra tangentbord.