Inledning

Fractal Design är ett nytt varumärke med rötter i det tyska företaget Cooltek, som bland annat är känd för sina nätaggregat och HTPC-chassin. Cooltek vann SweClockers nätaggregatstest 2006. Sedan dess har det dessvärre varit ganska tyst från den här tillverkaren. Nu har dock några personer bakom Cooltek bestämt sig för att lansera ett nytt varumärke och nya produkter. Den första produkten ut är tangentbordet Linear, som vid ett första ögonkast ser ut som ett Logitech UltraX fast i aluminium.

För den som inte är bekant med Logitech UltraX så är det ett lågprofiltangentbord som började säljas i Sverige år 2003. Det här tangentbordet har platta tangenter som inte behöver tryckas ned så långt för att tangenten ska registreras, precis som tangentborden på bärbara datorer. Logitech UltraX blev snabbt mycket omtyckt och har i fem år nu varit ett av de populäraste tangentborden bland SweClockers läsare, och det populäraste platta tangentbordet.

Det är detta tangentbord som Fractal Design utmanar med sitt Linear. Båda har låg profil men en layout som påminner om vanliga tangentbord. Båda är ungefär lika stora, och kostar ungefär lika mycket. Det finns dock vissa skillnader. Linear är exempelvis tillverkat i aluminium utöver plast. Kan den här uppstickaren bryta UltraX femåriga dominans? Läs vidare för att ta reda på svaret.