Mjukvara

Överlag brukar den medföljande mjukvaran till möss och tangentbord vara av låg kvalitet, och buggar är snarare regel än undantag. Efter den krångliga installationen av Saiteks drivrutiner och programvara var förhoppningarna inte höga. Mycket riktigt visade det sig snabbt att Saiteks kontrollpanel lämnar en hel del att önska.

Saiteks kontrollpanel heter ”SD6 Programming Software” (eller så heter det ”SST Progamming Software”, Saitek använder båda namnen). Det största och mest allvarliga problemet med mjukvaran är att det har en tendens att blåskärma hela systemet.

Programmet fungerar bra så länge enbart grundläggande funktioner används. Programmets grundläggande funktioner är att binda tangenttryck eller musknappar till de tolv programmerbara knapparna. Tangentbordet kan exempelvis konfigureras att trycka Ctrl, L sedan 5 i följd om man trycker på programmerbar knapp 3. Det är även möjligt att konfigurera tangentbordskombinationer som Ctrl+C. Väldigt långa makron går att spela in, som att binda en av de programmerbara knapparna till ett makro som skriver hela alfabetet.

Programmet har även en avancerad funktion som kallas för ”shift state”. Det är här blåskärmarna kommer in i bilden. Funktionen shift state är till för att ge de programmerbara knapparna fler än en funktion. En av de programmerbara knapparna kan sedan användas för att växla mellan de olika funktionerna. I bästa fall fungerar inte den här funktionen alls. I värsta fall orsakar en av drivrutinerna en ordentlig blåskärm.

Användning, tangentkänsla

Hur är tangenternas känsla? Hur tangenter känns bestäms av flera olika parametrar. Först har vi slaglängden, hur långt avståndet är mellan en tangent och den nedtryckta tangenten. Platta laptoptangentbord har en mycket liten slaglängd, medan äldre IBM-tangentbord har en väl tilltagen sådan.

En annan viktig parameter är stötdämpningen, alltså mjukheten vid anslaget och hur det känns när tangenten slår i golvet. Många äldre tangentbord har ingen märkbar stötdämpning utan är mer plast mot plast och pang på rödbetan. Ett tangentbord utan stötdämpning klickar ljudligt och upplevs som hårt men lätt, medan ett tangentbord med stark stötdämpning inte låter så mycket men upplevs som degigt.

Den sista parametern är hårdheten i fjädringen. När ett tangentbord har mjuk fjädring så känner man inte resan från upptryckt till nedtryckt tangent. Tangentbord med hård fjädring märker man mer när tangenterna trycks ner, ungefär som gamla skrivmaskiner.

Dessa tre parametrar är ofta tillräckligt för att beskriva hur tangentbordet upplevs. Riktigt gamla skrivmaskiner exempelvis, har väldigt hög slaglängd då tangenterna måste tryckas ner ordentligt för att få resultat. Fjädringen är hård eftersom man måste trycka hårt, och stötdämpningen är obefintlig. Äldre IBM-tangentbord och Keytronic-tangentbord har hög slaglängd, mycket liten stötdämpning och mjuk fjädring.

Saiteks tangentbord utmärker sig inte på något särskilt sätt. Tangentbordet har en hög slaglängd, precis som alla andra tangentbord som inte har laptopdesign. Fjädringen är medelhård och så är även stötdämpningen. Detta gör att tangentbordet är ganska tyst, men är å andra sidan degigare än äldre tangentbord. Till känslan påminner tangentbordet något om tangentborden som brukar följa med OEM-datorer. Oavsett vad man använde för tangentbord innan tar det inte många minuter att vänja sig med Saiteks tangenter.

Användning, tangentprestanda

På Saiteks hemsida står det att tangentbordet klarar av komplexa tangentkombinationer. Ett vanligt problem är att E inte fungerar om W och D är nedtryckta samtidigt, samt att man inte kan skriva hela alfabetet om båda shifttangenterna är nedtryckta. Vi kommer att testa vilka tangenter som slutar fungera när vissa kombinationer av W, A, S och D är nedtryckta. Dessa tester brukar ge en god ledtråd om hur bra tangentbordet är överlag på att registrera tangenttryckningar, även när flera tangenter är nedtryckta redan. För att testa detta användes programmet Passmark Keyboardtest.

Referenstangentbord i testet är Logitech Ultra X som är ett allroundtangentbord och Razer Tarantula som är det bästa gamertangentbordet SweClockers testat hittills.

Saitek Cyborg Keyboard

Nedtryckt

Tangenter

W+D

E, S fungerar inte.

W+A

Q, S fungerar inte

A+S

Z, X, Q, W, Caps Lock, Tabb, ½§, 1, 2 fungerar inte.

S+D

2, 3, W, E, X, C, Caps Lock fungerar inte.

Shift+alfabetet

ABCDEFIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÖ.

Logitech UltraX

Nedtryckt

Tangenter

W+D

E, S fungerar inte.

W+A

Q, S fungerar inte

A+S

Z, X, Q, W, Caps Lock, Tabb, ½§, 1, 2 fungerar inte.

S+D

2, 3, W, E, X, C, Caps Lock fungerar inte.

Shift+alfabetet

BCEGHIMNOPQRUVWXZÄ.

Razer Tarantula

Nedtryckt

Tangenter

W+D

Alla tangenter fungerar.

W+A

Alla tangenter fungerar.

A+S

Alla tangenter fungerar.

S+D

Alla tangenter fungerar.

Shift+alfabetet

ABCDEFGHIJKLMNOPQRSTUVWXYZÅÄÖ (hela alfabetet).

Det bästa tangentbordet SweClockers testat hittills, i alla fall när det gäller att registrera tangenttryck, är Razer Tarantula. Det här tangentbordet registrerar utan problem alla tangenter även om två näraliggande är nedtryckta samtidigt. Saiteks tangentbord utmärker sig dessvärre inte utan har liknande egenheter som det billigare tangentbordet Logitech Ultra X. Skillnaden mellan Logitech och Saitek är att Saitek klarar alfabetstestet bättre.

Hur är det då att använda Saiteks tangentbord? Ser man enbart till känsla och byggkvalitet så duger tangentbordet, men det utmärker sig inte.