Fractal Design Shape PC Remote

Shape PC Remote från Fractal Design är en fjärrkontroll som inte bara fungerar som fjärrkontroll utan även kan ersätta mus och till viss del tangentbord.

Fjärrkontroll

Värde

Storlek

52 mm x 191 mm x 32 mm

Vikt

98 g (utan batterier)

Överföringstyp

IR

Räckvidd

8–10 meter

Batterier

2 x AAA

Fjärrkontrollen levereras tillsammans med en IR-mottagare som ansluts via USB till datorn.

IR-mottagaren är liten och svart. Den smälter in bra bredvid HTPC:n och drar inte till sig någon direkt uppmärksamhet. En trevlig aspekt med mottagaren är att den har en mini-USB-kontakt på baksidan vilket innebär att det går att välja hur lång/kort USB-kabel man vill ha.

Fjärrkontrollen och IR-mottagaren behöver inga drivrutiner utan installeras som en HID-kompatibel mus och ett HID-kompatibelt tangentbord. Fjärrkontrollen kommer inte heller med någon mjukvara vilket innebär att det inte går att ändra knapparnas funktioner direkt inne från Windows.

Fjärrkontrollen är svagt kurvigt formad och ligger därför riktigt bra i handen. Knapparna är visserligen av gummi men så pass hårda att de inte känns svampiga.

Musfunktionen styrs via en liten styrpinne i mitten, inte helt olik den analoga styrpinnen vi hittar på handkontroller till spelkonsoler. Den fungerar faktiskt över förväntan och det tar inte många minuter innan vi styr muspekaren med precision och fart dit vi vill ha den. Genom att trycka på styrpinnen simulerar vi ett klick med den vänstra musknappen. Det finns även två små knappar strax under styrpinnen som motsvarar vänster och höger musknapp. Återigen slås vi av hur smidigt det är att styra muspekaren med styrpinnen och samtidigt trycka ner den för att till exempel markera text.

Runt om styrpinnen hittar vi en orange ring som låter användaren flytta en markör vänster, höger, upp och ned. Den används främst till förflyttning i DVD-menyer och Media Center. Ringen är gjord av gummi och är inte helt lyckat utformad. Gummit är lite för mjukt vilket innebär att den glider undan när man trycker ner den. Vi hade till och från problem att få den att registrera vänsterförflyttning.

Längst ner på fjärrkontrollen sitter samma typ av ”tangentbord” som vi hittar på en mobiltelefon. Varje knapp har flera bokstäver under sig och precis som på en mobiltelefon trycker man fram varje bokstav genom att trycka flera gånger på en knapp. Tangentbordet fungerar överallt eftersom det installeras som ett HID-kompatibelt tangentbord. Det är knappast något man använder för att skriva noveller men för en kortare webbadress fungerar det bra.

Fjärrkontrollen kommer inte med någon programvara för att modifiera vad som ska hända vid varje knapptryck. Istället styrs det beroende på vilken programvara man kör och vilka inställningar som man har i Windows. Det finns till exempel fyra stycken knappar, S1 till S4, som startar webbläsare, mediaspelare, öppnar startmenyn samt öppnar ”Mina favoriter”. Även om det i manualen till exempel står att det är Internet Explorer som öppnas, är det i realiteten webbläsaren som är inställd som standard som startas. Samma gäller för mediaspelaren.