Överklockning och elförbrukning

Under våra överklockningstester använde vi en Core 2 Duo E8500-processor. Kylningen hindrade oss dock från att använda mer än maximalt 1,50 V spänning till processorn. Vi gick helt efter vad BIOS angav för spänning under de olika övervakningsfunktionerna eftersom många moderkort inte klarar de exakta värden som man ställer in. Stabiliteten testades genom att Prime95 och 3DMark06 kördes samtidigt under en längre period (ett antal timmar).

Man bör vara extra försiktig med PLL- och FSB-spänning eftersom det finns gott om exempel på att processorn påverkats negativt av för höga värden. Med de system som finns idag är det Vcore (spänning till processorn) som man ändrar i första hand och de övriga inställningarna kan man ofta lämna som de är (eller göra små förändringar). Annars är det minnesinställningarna som är viktiga. Där bör man ofta sänka frekvensen så mycket som möjligt då denna höjs när man överklockar bussfrekvensen.

Alla överklockningar sker i BIOS då det är tänkt att man skall kunna starta systemet med samma inställningar hela tiden.

Moderkortet från Gigabyte visade sig vara ett riktigt bra överklockningskort medan P45 Diamond från MSI inte alls höll måttet. Diamond-kortet vägrade starta ifall spänningen gick över 1,424 V till processorn och maximal busshastighet blev 394 MHz. Det gick inte att höja busshastigheten mer genom att sänka multipeln på processorn utan det verkar som att moderkortet från MSI även hade problem med hög FSB.

Värdena för elförbrukningen fick vi fram med hjälp av en elenergimätare. 3DMark06-siffrorna som anges är det högsta värdet som uppmättes under ett vanligt test med standardinställningarna. Låg belastning är med enbart Windows XP igång.

Eftersom värdena varierade kraftigt med Radeon HD 4850 på flera av moderkorten valde vi att istället använda ett Geforce 8800 GTX-kort i dessa tester. Vi vill framför allt se skillnader mellan de olika moderkorten.

Såväl Gigabyte EP45-UD3P som MSI P45 Diamond hamnar bland moderkorten med allra lägst elförbrukning.