Installation

Hårdvara

ds218play_intern.jpg
ds218play_intern_side.jpg
ds218play_komplett_tillbehor.jpg

Insidan av enheten är lättåtkomlig med enbart två skruvar i vägen, och här hittar vi två platser för 3.5 "-diskar. Monteringsskruvarna är omringade av gummibussningar vilket bidrar till att minska vibrationer, men till min besvikelse finns här inga kuddar av skum eller andra ljuddämpande material. Kylningen består av en ensam 92 mm-fläkt, och strömförsörjning sker med hjälp av en extern adapter på 12 volt, vilken är en någorlunda kompakt historia med jordad plugg.

Mitt helhetsintryck av konstruktionen är generellt positivt, men jag hade uppskattat löstagbara hårddiskburar och mer ljuddämpning.

Konfiguration

DSM Skrivbord översikt.jpg

DS218play kommer med den Linux-baserade mjukvarusviten Diskstation Manager (DSM) förinstallerad, vilket är en kraftfull uppsättning verktyg som enkelt går att komma åt genom webbläsare från en enhet i nätverket. Ingen extern mjukvara krävs för att använda majoriteten av alla funktioner i Diskstation Manager.

Det hela sköts genom ett lättförståeligt grafiskt användargränssnitt med skrivbordsmiljö, något undertecknad är tacksam över. Förväntade funktioner såsom hantering av användarkonton, utdelning av mappar samt synkronisering och säkerhetskopiering är lätta att komma igång med och kräver väldigt få förkunskaper.

Synology förtjänar helt klart beröm för en smidig installationsprocess. Trots något begränsad erfarenhet av nätverkslagring tog det undertecknad inte mer än några minuter att komma igång med skapande av användarkonto och utdelning av filer och mappar till ett nätverk med Windows-datorer.