När Sveriges Television belyser spelmässan Gamex i Kista handlar hela inslaget om våldsamma spel, trots att alla stora speltyper finns representerade på mässgolvet. Reportern Alexandra Hjelm går till och med så långt att hon drar paralleller mellan flygbombningar i Call of Duty med övergrepp på civila i Irak-kriget. Medlemmen "MichaSWE" är en av många läsare som reagerat.

Gaming i Sverige är stort idag och ingen liten marginaliserad grupp nördar som sitter framför sina datorer i en mörk källare. De har samma rätt till ett sakligt och vettigt bemötande som alla andra. Jag menar hur ofta ser vi inslag från Båtmässan där man bara fokusera hela reportaget kring problemet med sjöfylleri? Eller inslag från Bokmässan som gräver ner sig i problematiken kring nynazister som lusläser Mein Kampf?

Signaturen "Lexx" är inne på samma spår och jämför med debatterna om hårdrock och videovåld på 1980-talet.

Helt sjukt att de inte lärt sig. Jag kommer ihåg Siewert Öholms debattprogram på 80-talet om hårdrock och actionfilmer. Nu bryr sig ingen längre så då kör de igång och moralpanikar över datorspel istället. Varför inte ta upp framgångarna för BF3 istället? Nej, det är väl inte lika intressant att svenskar står bakom ett av världens största spel som att kidsen nuförtiden leker krig framför datorn.

Aktuellt-sändningen ligger uppe på SVT Play till den 10 november och finns även att se i spelaren ovan. Inslaget börjar 19:45 minuter in i videon.

Uppdatering #1

I diskussionstråden uppmärksammas flera faktafel i reportaget. Battlefield 3 har inte sålts i 40 miljoner exemplar (hittills ca. 5 miljoner) och Modern Warfare 3 är knappast uppe i 100 miljoner, eftersom spelet ännu inte finns att köpa. Reportern syftar möjligtvis på de totala försäljningssiffrorna för respektive spelserie.

Dessutom förekommer påståenden om åldersgränser. "Åldersmärkningen" som bland annat PEGI utfärdar är endast rekommendationer för återförsäljare och föräldrar. Det finns inga lagstadgade åldergränser för datorspel i Sverige.

Slutligen reagerar läsare på att SVT blandar videoklipp från Irak-kriget med spelsekvenser från Call of Duty utan att tydligt tala om detta för tittarna.

Uppdatering #2

Aktuellts st.f. ansvariga utgivare Anders Sundqvist skriver på Twitter att de felaktiga försäljningssiffrorna kommer att rättas i kvällens avsnitt, men att krigsspelsvinkeln är "ok" och "en snackis i familjer".

Uppdatering #3

SVT rättar som utlovat de felaktiga försäljningssiffrorna, 26:04 in i fredagens Aktuellt. Inga vidare kommentarer om inslaget ges.