Förstärkt verklighet eller augmented reality är huvudnumret i Project Glass, Googles skärmförsedda glasögon som förutspås vara nästa stora genombrott på mobilmarknaden. Utvecklare som närvarade vid konferensen Google I/O 2012 och betalade en avgift på 1 500 dollar tar nu emot de första exemplaren. I samband med detta avslöjas några av specifikationerna.

Googles glasögon sägs passa alla typer av ansikten och innehåller en kamera på 5 megapixel, som klarar av att spela in video i upplösningen 720p. Detta lagras på ett internt minne med 16 GB utrymme, varav 12 GB är ledigt "från kartong". All data synkroniseras med en molntjänst, sannolikt Google Drive, via trådlöst nätverk (802.11b/g).

Skärmen har en upplösning på 640 x 360 pixlar, vilket Google hävdar motsvarar en 25-tumsskärm med HD-upplösning på 1,5 meters avstånd. För att återge ljud används benledningsteknik, som innebär att ljud överförs genom vibrationer i skallbenet in till innerörat. Den här finessen ser till att användare inte avskärmas från ljud i omgivningen.

Google Glass kan kopplas till valfri telefon med Bluetooth och Android 4.0 "Ice Cream Sandwich" eller senare. Mobiltelefonen används bland annat för att konfigurera glasögonen med applikationen MyGlass.

Batteritiden specificeras till "en hel dags normal användning", men det noteras att funktioner som videoinspelning och Hangouts i Google+ är mer krävande. Google skickar även med en särskild laddare (Micro USB) som ska ge batteriet längre livslängd än andra laddare på marknaden.

De första exemplaren av Google Glass levereras till utvecklare från och med idag medan det dröjer till i slutet av året innan de verklighetsförstärkande glasögonen hittar ut på marknaden.