Slutsats och sammanfattning

Det är alltid intressant att med jämna mellanrum samla ihop alla testlabbets grafikkort för en rejäl genomgång. Drivrutiner kan förändra mycket för framför allt nyare hårdvara, samtidigt som färska spel och uppdaterade testmetoder ständigt sätter spelplanen i gungning.

IMG_9189.jpg

Med facit i hand är dock mycket sig likt sedan höstens tester. Geforce GTX 780 Ti får sällskap av svindyra GTX Titan Black i toppen för kort med enskilda grafikkretsar, med Radeon R9 290X strax bakom. Som vanligt är skillnaderna dock stora beroende på spel, och spekulanter för framför allt titta på intressanta titlar.

För grafikkretsar i SLI eller Crossfire blir parametrarna genast fler, och det är betydligt svårare med generella slutsatser. Problemen med microstuttering vid standardupplösningarna blir lyckligtvis allt färre, vilket framför allt är goda nyheter för AMD. Samtidigt kvarstår dock vissa bekymmer, och en ensam grafikkrets är fortsatt att rekommendera för de allra flesta.

IMG_9190.jpg

Även en blick på arkivet kan vara intressant. De färska testerna visar att Geforce GTX 750 Ti nästan når upp till samma prestandanivå som gamla trotjänaren GTX 480 – trots bokstavligt talat hundratals watt lägre effektuttag.

Också prestandan för respektive flaggskepp hos det gröna laget är intressant. Geforce GTX 780 Ti presterar i snitt mer än dubbelt upp mot både GTX 480 och GTX 580, flaggskeppen för respektive generation.

IMG_9195.jpg

Även hos det röda AMD-laget har utvecklingen gått framåt. Storsäljaren Radeon HD 5870 matchas i prestanda av R7 260X, en modell baserade på senaste generationens GCN-arkitektur. Det innebär även stöd för tekniker som Trueaudio och Mantle, något som helt enkelt inte fungerar med det äldre kortet.

Det är också spännande att dra paralleller till grafikkort med dubbla kretsar. Forna lyxkortet Radeon HD 5970 matchas i dagsläget av Radeon R9 270 – en modell i mellanklassen för ungefär 1 300 kronor. Då slipper man dessutom den bitvis katastrofalt ojämna prestandan som det gamla flaggskeppet uppvisar.

Observera att den aktuella artikeln endast är ett komplement för att redaktionen ska kunna dela med sig av tidigare opublicerade resultat. Ytterligare tester, bland annat av 4K UHD och flera skärmar, samt vidare analyser finns i recensionen av AMD Radeon R9 295X2.