Test: Enskilda grafikprocessorer

Crossfire och SLI i all ära, de flesta är fortfarande mest intresserade av en ensam grafikprocessor i systemet. SweClockers laddar testsviten med färska drivrutiner och några nya speltitlar för att ge ett smakprov på hur både dagens och gårdagens modeller står sig.

IMG_9185.jpg

Observera att det endast handlar om en i sammanhanget komprimerad och sammanfattande uppdatering där siffrorna mer eller mindre får tala för sig själva. För mer utförliga kommentarer samt detaljer och inställningar för varje deltest hänvisas till recensionen av AMD Radeon R9 295X2.

Testresultat, syntetiska tester

Först ut är syntetiska tester signerade Futuremark respektive Unigine. Siffrorna är bra för snabba jämförelser mellan till exempel olika modeller från samma tillverkare, men ger inte alltid ett rättvisande resultat jämfört med riktiga spel.

Marginalerna i toppen är små och vinnaren varierar per test. Nvidia Geforce GTX Titan Black tar hem kronan standardläget, tätt följt av GTX 780 Ti. I högre upplösning och extremläget klättrar däremot AMD Radeon R9 290X upp och placerar sig jämsides med Nvidias flaggskepp.

I Valley är det Nvidias fullblodsversioner av GK110 som hamnar överst, med AMD:s Hawaii XT på en tredjeplats, tätt följd av övriga Kepler-modeller i toppskiktet.

Testresultat, 1 920 × 1 080 pixlar

Speltesterna inleds med resultat från den lägre av de två standardupplösningarna. Här kan det tyckas att ett påkostat grafikkort är pengar i sjön, men då bland annat 120 Hz-skärmar stadigt ökar i popularitet finns det fortfarande ett stort intresse ute i stugorna.

Med något enstaka undantag är det Geforce GTX Titan Black och GTX 780 Ti som tar hem segrarna i den låga upplösningen. Marginalerna är dock ofta små, där Radeon R9 290X är med och konkurrerar i toppskiktet.

Det är också intressant att studera hur äldre grafikkretsar står sig. Färska Geforce GTX 750 Ti hamnar till exempel inte allt för långt efter Geforce GTX 480, det strömslukande flaggskeppet från 2010.

Testresultat, 2 560 × 1 440 pixlar

Den högre av SweClockers två standardupplösningar innebär betydligt fler pixlar att skyffla runt. Här ställs högre krav på allt från grafikprocessor till videominne, vilket kan ruska om positionerna i tabellerna.

När upplösningen skruvas upp är det fortfarande generellt Nvidia i topp, men marginalerna minskar något. Åter är Hitman: Absolution titeln där AMD:s Radeon R9 290X kammar hem förstaplatsen.