Senare i år inleder grafikkretsmakarna övergången till 14 nanometer, mer än fyra år efter introduktionen 28 nanometer. Detta medför dubblerad transistortäthet och därigenom möjligheten till mer avancerade kretsar med högre energieffektivitet. Tekniken kan väntas inbringa stora fördelar oavsett prestandasegment.

Nu röjer en före detta AMD-anställd på Linkedin en tidigare okänd grafikkrets som går under alias "Project F". I beskrivningen framgår att den ska tillverkas på 14LPP, det kort för 14 nanometer Low-Power Plus, hos Globalfoundries och Samsung som har ett samarbete runt tekniken.

Vidare framgår också att kretsen mäter in på 232 mm2, vilket är i närheten av de 212 mm2 som gäller för Pitcairn, senare känd som Curacao och nu senast Trinidad i Radeon R9 370 och R9 370X. Det är således sannolikt att Project F är en krets ämnad mellanklassen snarare än det övre prestandasegmentet.

Förutsatt att AMD lyckas ta fasta på förbättringarna i den nya tillverkningstekniken är det möjligt att grafikkretsen presterar snarlikt Hawaii, som används i Radeon R9 290, R9 290X, R9 390, R9 390X och mäter in på 438 mm2. Detta samtidigt som strömförbrukningen har potential att halveras.

Lanseringen av arkitekturen Polaris med tillhörande grafikkretsar, där Project F tros vara en av dem, är planerad till mitten av 2016.

Källa: Videocardz.